Kesihatan

Kanser Mata

Kanser mata boleh berlaku apabila sel barah tumbuh di mata. Sel barah adalah sel bukan tipikal yang tumbuh dengan cepat, tidak terkawal, dan boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain atau bahkan menyerang dan memusnahkan tisu.

Baca juga: Kanser Prostat

Apa itu barah mata?

Kanser mata adalah barah yang menyerang tisu penglihatan. Penyakit ini boleh merujuk kepada sebarang barah yang bermula di mata. Kanser sendiri berlaku apabila sel mula tumbuh di luar kawalan. Walaupun jarang berlaku, penyakit ini harus diperhatikan.

Penyakit ini boleh bermula di bola mata (dunia) yang kebanyakannya mengandungi bahan seperti gel yang disebut humor vitreous dan mempunyai 3 lapisan utama, iaitu sclera, uvea, dan retina.

Keadaan ini juga boleh bermula pada tisu yang mengelilingi mata (orbit), atau bahkan struktur adneksal, seperti kelopak mata dan kelenjar air mata.

Jenis barah mata

Bergantung pada jenis sel di mana barah bermula, penyakit ini mempunyai banyak jenis. Berikut adalah penjelasan masing-masing.

Melanoma intraokular

Melanoma adalah sejenis barah kulit yang perlu diperhatikan. Kanser ini bermula pada sel yang disebut melanosit. Anda juga mempunyai melanosit di mata anda. Apabila sel-sel ini menjadi barah, ia disebut sebagai melanoma intraokular.

Melanoma intraokular adalah jenis barah yang paling biasa pada orang dewasa. Dalam kebanyakan kes, ia bermula di lapisan mata yang disebut choroid.

Limfoma intraokular

Limfoma intraokular adalah barah yang melibatkan limfosit. Sebilangan besar orang dengan limfoma okular berumur atau mempunyai keadaan yang melemahkan sistem imun, seperti AIDS.

Retinoblastoma

Retinoblastoma berlaku pada kanak-kanak. Mutasi genetik boleh menyebabkan keadaan ini. Retinoblastoma boleh bermula di retina. Sel-sel saraf retina kemudian mula tumbuh dan membelah dengan cepat, yang boleh merebak di mata atau bahkan ke bahagian tubuh yang lain.

Apa yang menyebabkan barah mata?

Punca sebenar barah mata tidak diketahui sepenuhnya. Walau bagaimanapun, para saintis mendapati bahawa penyakit ini dikaitkan dengan beberapa keadaan yang juga merupakan faktor risiko.

Siapa yang lebih berisiko menghidap barah mata?

Melancarkan dari Persatuan Kanser Amerika Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan peluang seseorang untuk mengembangkan keadaan ini, termasuk:

 • Mempunyai warna mata yang ringan, seperti biru atau hijau, cenderung mengembangkan melanoma mata
 • Risiko boleh meningkat seiring bertambahnya usia
 • Mempunyai keadaan di mana terdapat banyak tahi lalat yang tidak normal pada kulit (sindrom nevus displastik), atau mempunyai bintik-bintik coklat yang tidak normal di uvea (melanositosis oculodermal atau nevus ota)
 • Mempunyai ahli keluarga yang mempunyai sejarah melanoma intraokular
 • Risiko melanoma intraokular lebih tinggi pada orang kulit putih

Apakah simptom dan ciri barah mata?

Penyakit ini tidak selalu menyebabkan gejala yang jelas dan hanya dapat dikesan semasa ujian mata. Dilaporkan dari NHSBerikut adalah gejala barah mata.

 • Bayangan, kilatan cahaya, atau garis bergelombang muncul dalam penglihatan anda
 • Penglihatan kabur
 • Bintik-bintik gelap di mata yang semakin membesar
 • Kehilangan penglihatan secara keseluruhan atau separa
 • Satu mata kelihatan lebih menonjol
 • Benjolan pada kelopak mata atau di mata yang semakin besar
 • Sakit di sekitar atau di dalam mata (jarang berlaku)

Apa kemungkinan komplikasi barah mata?

Beberapa komplikasi yang boleh berlaku akibat penyakit ini termasuk:

 • Kehilangan penglihatan
 • Sel barah yang merebak di luar mata atau ke kawasan tubuh yang jauh, seperti hati, paru-paru, atau bahkan tulang
 • Glaukoma

Baca juga: Kanser Otak: Kenali Gejala, Sebab, dan Langkah Rawatan

Bagaimana mengatasi dan merawat barah mata?

Untuk mengatasi penyakit ini, terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan. Inilah penjelasan penuh.

Rawatan barah mata di doktor

Rawatan di doktor melibatkan diagnosis terlebih dahulu. Bergantung pada jenis, tahap, dan faktor lain dari kanser, pilihan rawatan untuk keadaan ini mungkin termasuk:

1. Operasi

Operasi yang dapat dilakukan untuk merawat penyakit ini termasuk:

 • iridektomi
 • Iridotrabulektomi
 • Iridocycletomi
 • Reseksi transklas
 • Pengukuhan
 • Exenterasi orbit

2. Terapi sinaran

Terapi ini menggunakan sinar-X bertenaga tinggi untuk membunuh sel barah. Jenis terapi yang boleh digunakan termasuk:

 • Brachytherapy
 • Sinaran pancaran luaran

3. Kemoterapi

Kemoterapi adalah kaedah menggunakan ubat untuk merawat barah. Ubat itu boleh disuntik ke bahagian tubuh tertentu, seperti mata, atau bahkan boleh disuntik ke dalam vena. Ubat juga boleh diambil.

Cara merawat barah mata secara semula jadi di rumah

Keadaan ini memerlukan rawatan di doktor. Untuk menyesuaikan rawatan barah dengan gaya hidup pesakit, lebih baik berjumpa doktor.

Apakah ubat yang biasa digunakan?

Berikut adalah ubat-ubatan yang dapat membantu merawat keadaan ini.

Dadah di farmasi

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, para penyelidik telah mengembangkan sejenis ubat untuk merawat penyakit ini. Ubat ini termasuk ubat imunoterapi, seperti pembrolizumab dan ipilimumab yang telah memberi manfaat pada seseorang dengan melanoma mata.

Bukan hanya itu, ubat untuk penyakit ini juga termasuk ubat terapi yang disasarkan. Ambil ubat hanya dengan preskripsi doktor.

Ubat semula jadi

Anda mungkin pernah mendengar kaedah alternatif untuk merawat keadaan ini atau melegakan simptomnya yang mungkin termasuk pengambilan vitamin atau bahkan ramuan.

Harap maklum bahawa kaedah ini belum terbukti berjaya. Oleh itu, selalu berjumpa dengan doktor anda mengenai kaedah rawatan alternatif.

Bagaimana cara mencegah barah mata?

Kerana kebanyakan penyebab keadaan ini tidak diketahui, pencegahan agak sukar dilakukan.

Namun, ada beberapa cara yang dapat anda lakukan untuk mengurangkan risiko penyakit ini, misalnya, menghindari paparan cahaya matahari secara langsung dengan menggunakan topi, pakaian pelindung, dan pelindung matahari.

Bukan itu sahaja, memakai cermin mata Dilindungi UV, ketika di bawah terik matahari juga dilakukan untuk membantu mengurangkan risiko.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!