Kesihatan

Ciri-ciri Kehamilan, Tanda dan Pengiraan Muda Satu Minggu

Pastikan untuk memeriksa tanda-tanda awal kehamilan dan kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui perkhidmatan Good Doctor pada 24/7. Rujuk kesihatan kehamilan anda dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Kehamilan tentunya merupakan berita menarik bagi pasangan suami isteri. Tidak hairanlah banyak pasangan, yang ingin mengetahui dengan cepat atau cuba mengetahui tanda-tanda hamil satu minggu muda. Walaupun tanda-tanda kehamilan sukar dilihat.

Umumnya, wanita hamil akan menunjukkan tanda-tanda awal dengan gejala haid lewat. Pada waktu itu akan diikuti dengan perasaan kram di perut, munculnya bintik-bintik darah, mual, dan muntah. Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai tanda-tanda awal kehamilan.

Tanda-tanda kehamilan1 minggu muda

Walaupun agak sukar untuk dikenal pasti, ciri-ciri anak hamil 1 minggu dapat diketahui dengan melihat sejumlah gejala khas. Sebelum membincangkan lebih lanjut, ketahui terlebih dahulu cara mengira kehamilan.

Seorang wanita sebenarnya tidak hamil pada minggu pertama jika kehamilannya dikira selama 40 minggu dari hari pertama haid (LMP). Kehamilan baru berlaku pada akhir minggu ke-2 atau ke-3 dan bergantung pada masa subur atau ovulasi.

Semasa anda ovulasi, ovari melepaskan telur dan bergerak ke arah tiub fallopio. Dan untuk hamil, telur mesti memenuhi sperma di tiub fallopi.

Kitaran ovulasi yang menentukan tarikh pembuahan biasanya berlaku pada hari 13 hingga 20 pasca-LMP. Walau bagaimanapun, ovulasi juga boleh bergantung pada berapa lama kitaran haid anda.

Secara amnya, kitaran haid berlangsung selama 28 hari. Tetapi setiap wanita juga tidak mempunyai kitaran yang sama.

Untuk mengetahui corak kitaran haid, anda boleh mencatat tarikh haid selama beberapa bulan. Walau bagaimanapun, cara termudah untuk mengetahui adalah dengan menggunakan kit ujian ovulasi air kencing.

Gejala dan tanda awal kehamilan

Tanda-tanda awal kehamilan yang paling biasa adalah lewat atau tidak ada haid dalam beberapa minggu selepas pembuahan. Tetapi bukan hanya itu, gejala lain juga dapat muncul, seperti

1. Payudara lebih sensitif

Kehamilan awal paling mudah dilihat dari gejala payudara yang kelihatan bengkak dan sensitif, bahkan menyakitkan ketika disentuh. Gejala-gejala ini tidak selalu muncul sebagai ciri awal kehamilan.

Peningkatan hormon estrogen dan progesteron akan menyebabkan ini. Keadaan ini biasanya akan berlaku 1-2 minggu selepas pembuahan. Payudara bengkak juga boleh terjadi kerana menahan banyak cecair sehingga terasa berat dan sensitif.

2. Kembung

Peningkatan hormon progesteron akan menyebabkan wanita hamil mengalami keadaan yang tidak selesa di dalam perut. Akibatnya, loya disertai dengan keinginan untuk muntah akan terasa.

Mual sebenarnya tidak hanya dirasakan pada waktu pagi walaupun kebanyakan wanita hamil hanya merasakannya pada waktu pagi. Mual boleh berlaku pada bila-bila masa kerana berkait rapat dengan hormon kehamilan.

Sebilangan wanita hamil juga akan merasakan sakit pinggang secara tiba-tiba dan akan berterusan sepanjang kehamilan. Kehadiran kenaikan berat badan dan perubahan postur badan menyebabkan ini.

Sakit punggung bawah biasanya akan berterusan sehingga usia kehamilan terus meningkat.

3. Tanda-tanda kehamilan seperti badan letih

Ciri kehamilan berikutnya adalah badan yang mudah letih. Walaupun anda masih di peringkat awal kehamilan, biasanya wanita hamil akan merasa sangat letih.

Walaupun tidak melakukan kerja yang berat, tetapi rasa sangat letih akan terus dirasakan. Keadaan ini biasanya bertepatan dengan ciri-ciri kehamilan awal yang lain. Contohnya, degupan jantung yang sangat cepat.

Sebenarnya untuk mengatasi ini, wanita hamil mendapat rehat yang cukup sehingga mereka tidak merasa sangat letih.

4. Rharap seperti mahu kencing

Pada minggu pertama kehamilan, kemungkinan pembesaran rahim tidak menyebabkan tekanan pundi kencing yang signifikan, menyebabkan aduan kerap membuang air kecil.

Akibatnya, pundi kencing akan ditekan dan menimbulkan perasaan ingin mengosongkan secara semula jadi. Tidak hairanlah perasaan ingin membuang air kecil akan muncul dan menjadi salah satu tanda kehamilan pada awal minggu.

5. Tidak boleh makan

Wanita hamil akan mengalami perubahan tahap progesteron secara tiba-tiba. Peningkatan tahap hormon ini akan memberi reaksi tidak selesa bagi tubuh. Salah satunya adalah gangguan selera makan.

Wanita hamil akan mengalami ketidakselesaan di perut, sembelit, mual, hingga rasa perut kosong.

6. Tanda-tanda kehamilan merangkumi perubahan emosi secara tiba-tiba

Perubahan hormon juga menandakan kehamilan. Jadi bukan hanya haid seseorang mengalami perubahan emosi. Perubahan hormon yang disertai dengan perubahan emosi secara tiba-tiba akan membuat wanita hamil mengalami perubahan mood.

Kadang-kadang boleh menjadi sangat marah, kemudian sedih, malah boleh menjadi bahagia secara tiba-tiba. Sebenarnya ini tidak memerlukan rawatan. Selagi pasangan dapat memahami keadaan ini, wanita hamil tidak akan mudah mengalami tekanan.

Baca juga: Pendarahan semasa Kehamilan Awal? Ayuh, kenal pasti puncanya

Ciri-ciri kehamilan muda

Selain munculnya gejala dan tanda seperti yang dijelaskan di atas, tanda-tanda orang hamil juga dapat dilihat dari beberapa perkara lain yang meliputi:

 • Sakit belakang bawah. Kekejangan, kembung, sembelit biasanya membuat sakit belakang pada awal kehamilan.
 • Sensitif terhadap bau. Tahap estrogen yang meningkat dapat menjadikan deria penciuman anda meningkat, menjadikan anda lebih sensitif terhadap bau.
 • Mual pada waktu pagi (sakit pagi)
 • Mempunyai kesan darah di seluarnya. Biasanya bintik-bintik boleh muncul 1-2 minggu selepas persenyawaan
 • Jerawat muncul. Tahap hormon yang melambung memudahkan bakteria tumbuh, menyebabkan jerawat muncul.
 • Kulit lebih cerah. Ini biasanya disebut sebagai "cahaya kehamilan " kerana lonjakan hormon dalam badan.
 • Jantung berdegup lebih pantas. Apabila ada janin yang tumbuh, jantung perlu bekerja lebih keras
 • Haus yang mudah. Salah satu ciri kehamilan adalah kerap membuang air kecil, sehingga badan menjadi mudah haus.
 • Menggelapkan kawasan kulit. Wanita hamil akan mempunyai warna kulit gelap yang membentang dari pusar hingga alat kelamin.
 • Susah tidur. Sebilangan besar wanita mengalami insomnia pada awal kehamilan.
 • Susah bernafas. Dalam beberapa minggu pertama, sesak nafas mungkin berlaku kerana badan mesti berkongsi oksigen dan darah dengan janin.

Tanda-tanda kehamilan kadang-kadang kelihatan seperti PMS sehingga sering diabaikan. Walau bagaimanapun, tanda-tanda hamil pada setiap wanita juga mungkin berbeza, jadi apabila anda mengalami salah satunya, anda tidak dapat segera mengesahkan bahawa anda hamil.

Bagaimana perasaan anda semasa hamil?

Tanda-tanda kehamilan serupa dengan perut yang mula membesar. Walau bagaimanapun, perut hamil selama 1 minggu tidak akan langsung melihat perbezaannya kerana tidak ada bayi yang tumbuh atau terbentuk.

Secara amnya, ketika hamil 1 minggu perut terasa seperti ketika mengalami haid. Perut mungkin terasa tidak selesa. Terdapat perasaan kembung dan kekejangan tetapi perhatikan bahawa belum ada bayi di dalamnya.

Walaupun ultrasound dilakukan pada perut wanita hamil muda 1 minggu tidak akan menghasilkan sebarang gambar. Oleh itu, anda perlu menunggu sekurang-kurangnya sehingga minggu keempat sehingga anda dapat melihat bentuk janin di dalam perut.

Tanda-tanda awal kehamilan sebelum haid

Beberapa tanda kehamilan juga boleh muncul sebelum haid. Ini membolehkan seseorang tidak menyedari bahawa dia hamil.

Agar anda lebih memahaminya, berikut adalah tanda-tanda kehamilan sebelum haid yang mungkin berlaku:

 • Payudara yang sakit atau sensitif. Payudara juga mungkin terasa lembut ketika disentuh, atau lebih kenyang atau lebih berat daripada biasanya.
 • Areola semakin gelap. Areola, kawasan di sekitar puting, akan menjadi gelap satu hingga dua minggu selepas pembuahan.
 • Keletihan. Tanda-tanda kehamilan sebelum haid yang serupa dengan PMS adalah keletihan kerana perubahan hormon. Tambahan kadar gula darah dan tekanan darah menjadi lebih rendah.
 • Mual. Mual juga biasa berlaku dan bagi sesetengah wanita.
 • Keputihan dari faraj. Sebagai tanda kehamilan, peningkatan keputihan pada badan sangat biasa. Pelepasan ini adalah lendir kuning lengket, putih, atau pucat.
 • Pendarahan implantasi. Pendarahan implantasi mungkin bercak atau pendarahan ringan. Secara amnya, tanda kehamilan ini sebelum haid berlangsung satu hingga tiga hari dan berlaku seminggu sebelum haid.

Tanda-tanda kehamilan di atas boleh berlaku dari minggu pertama dan berkembang sepanjang kehamilan. Setiap wanita mungkin mengalami perbezaan sehingga tanda-tanda kehamilan tidak sama untuk semua orang.

Kehamilan yang sihat boleh bermula walaupun sebelum hamil. Oleh itu, sambil memastikan anda dan pasangan saling menjaga kesihatan masing-masing. Jangan lupa untuk selalu mencatat tarikh haid dan perhatikan isyarat kesuburan di dalam badan.

Untuk mengetahui kepastian mengenai kehamilan, pemeriksaan oleh doktor adalah penting. Juga pastikan untuk selalu jujur ​​dengan doktor mengenai sejarah perubatan anda. Dengan begitu, pemeriksaan akan berjalan dengan lebih lancar.

Semasa berunding dengan doktor, anda juga dapat menyampaikan pelbagai kebimbangan mengenai tempoh kehamilan. Terutama jika ini adalah kehamilan pertama yang dialami.

Pukul berapa ujian kehamilan yang tepat?

Untuk mengesahkan mengandung atau tidak, anda boleh melakukan ujian menggunakan pek ujian. Tetapi, bilakah masa terbaik untuk menjalani ujian kehamilan?

Adalah idea yang baik untuk tidak mengambil ujian kehamilan pada waktu malam. Tujuan utama melakukan ujian kehamilan adalah untuk memeriksa hormon hCG atau gonadotropin korionik manusia yang merupakan hormon yang dihasilkan oleh plasenta semasa kehamilan.

Ujian pada waktu malam tidak sesuai kerana pek ujian tidak dapat menangkap hormon hCG dengan betul. Hormon ini dikeluarkan dengan air kencing pada waktu pagi dan memberikan bacaan yang kuat, sebab itulah bacaan kehamilan cenderung tepat pada waktu pagi.

Berikut adalah beberapa petua untuk melakukan ujian kehamilan untuk mendapatkan keputusan yang tepat:

 • Perhatikan kitaran haid: Ujian kehamilan air kencing akan memberi anda keputusan yang tepat kira-kira seminggu setelah kitaran haid anda terlewat. Sekiranya kitaran haid anda tidak teratur, lebih baik menunggu kira-kira 2 minggu dari tarikh kemungkinan pembuahan.
 • Lakukan pada waktu pagi: Pagi adalah waktu terbaik untuk melakukan ujian kehamilan dengan media air kencing, kerana tahap hCG dalam air kencing tertumpu pada waktu malam tanpa banyak minum dan membuang air kecil.
 • Perhatikan tanda-tanda kehamilan: Sekiranya anda mengalami sakit pagi, nyeri payudara, atau tanda-tanda awal kehamilan yang lain, anda mungkin ingin memikirkan tarikh tempoh terakhir anda dan menentukan apakah ada cukup masa untuk mendapatkan hasil yang tepat.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Rujuk kesihatan kehamilan anda dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found