Kesihatan

Antihistamin

Apabila anda mengalami alahan dan berjumpa doktor, antihistamin pastinya ubat utama untuk menyembuhkannya. Tetapi sebelum mengambil ubat, ketahui terlebih dahulu apa faedah dan kesan sampingan untuk badan anda.

Baca juga: Penyakit Jantung: Ketahui Sebab dan Cara Mencegahnya

Untuk apa antihistamin?

Antihistamin adalah ubat yang digunakan untuk merawat alahan atau gejala selesema dan selesema.

Dilaporkan dari webmd.com, Antihistamin digunakan untuk melegakan gejala yang disebabkan oleh selesema, selesema, alergi, atau penyakit pernafasan lain (seperti sinusitis, bronkitis).

Apa fungsi dan faedah antihistamin?

Apabila badan anda bersentuhan dengan apa-apa yang mencetuskan alahan, seperti debunga, bulu binatang peliharaan, atau tungau debu, ia menjadikan bahan kimia yang disebut histamin.

Beberapa faktor ini menyebabkan tisu di hidung anda membengkak, dan kadang-kadang mulut anda terasa gatal. Anda juga mungkin mengalami ruam gatal pada kulit, yang disebut gatal-gatal.

Gatal pada badan. Sumber gambar: //shutterstock.com

Antihistamin yang akan membantu anda mengurangkan atau menyekat histamin, sehingga mereka menghentikan gejala alergi yang berlaku di dalam badan anda.

Ubat-ubatan ini berfungsi dengan baik untuk melegakan gejala pelbagai jenis alahan, termasuk alahan bermusim, dalaman, dan makanan. Tetapi itu tidak bermakna mereka dapat menghilangkan setiap gejala.

Bagi anda yang mengalami kesesakan hidung, doktor biasanya juga akan mengesyorkan dekongestan. Beberapa ubat menggabungkan antihistamin dan dekongestan.

Jenama dan harga antihistamin

Antihistamin umumnya terdapat di bawah pelbagai tanda dagangan. Antihistamin dibahagikan kepada dua kumpulan utama, yang menyebabkan rasa mengantuk dan yang tidak.

Beberapa antihistamin yang membuat anda mengantuk, seperti Clorphenamine, Hydroxyine, dan Promethazine. Walaupun ubat-ubatan yang tidak menyebabkan rasa mengantuk adalah Cetrizine, Fexofenadine, dan Loratadine,

Antihistamin juga tersedia dalam beberapa bentuk, seperti tablet, kapsul, cecair, sirap, krim, losyen, gel, titisan mata, dan semburan hidung.

Namun, antihistamin biasanya dijual dengan harga Rp 1.500 hingga Rp. 90.000 atau lebih. Nah, harga antihistamin itu sendiri akan berbeza bergantung pada setiap farmasi yang menjualnya.

Bagaimana anda mengambil antihistamin?

Anda hanya mengambil ubat gatal ini dari mulut seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Sekiranya anda sendiri membeli ubat gatal tanpa preskripsi doktor, pastikan anda memahami semua arahan pada bungkusan atau tanyakan kepada ahli farmasi.

Ambil antihistamin dengan makanan

Anda yang mempunyai masalah perut boleh mengambil ubat alergi pada masa yang sama dengan makanan. Jangan lupa minum banyak cecair sehingga ubat dapat larut dengan betul di dalam badan.

Sekiranya anda menggunakan ubat alergi dalam bentuk cair, berhati-hati dalam mengukur dosnya. Gunakan alat pengukur khas atau sudu ubat. Pastikan anda tidak menggunakan sudu biasa, kerana anda mungkin tidak mendapat dos yang betul.

Jangan menghancurkan atau mengunyah tablet atau kapsul pelepasan panjang. Dengan cara ini anda dapat melepaskan semua ramuan dalam ubat sekaligus. Bukan itu sahaja, anda juga meningkatkan risiko kesan sampingan setelah mengambil ubat.

Sekiranya anda menggunakan produk yang dibuat untuk larut di mulut, seperti tablet atau helai, keringkan tangan anda sebelum mengendalikan ubat. Kemudian ambil ubat itu bersama dengan air.

Berapakah dos antihistamin?

Dos antihistamin yang anda ambil harus sesuai dengan usia, keadaan perubatan, dan tindak balas anda terhadap rawatan. Berikut adalah beberapa dos antihistamin yang sesuai.

Cetirizine

 • Dewasa: 5 hingga 10 miligram sekali sehari.
 • Kanak-kanak berumur 6 tahun ke atas: 5 hingga 10 mg sekali sehari.
 • Kanak-kanak berumur 4 hingga 6 tahun: 2.5 mg sekali sehari.

Penggunaan ubat cetirizine untuk bayi dan kanak-kanak berumur sehingga 4 tahun tidak digalakkan.

Chlorpheniramine

 • Dewasa dan remaja: 4 miligram setiap 4 hingga 6 jam mengikut keperluan.
 • Kanak-kanak berumur 6 hingga 12 tahun: 2 mg, 3 atau 4 kali sehari mengikut keperluan.
 • Kanak-kanak berumur 4 hingga 6 tahun: penggunaan dan dos mesti ditentukan oleh doktor.

Bayi dan kanak-kanak berumur sehingga 4 tahun tidak digalakkan menggunakan ubat Chlorpheniramine.

Clemastine

 • Remaja dan dewasa: 1.34 miligram, dua kali sehari atau 2.68 mg satu hingga tiga kali sehari jika diperlukan.
 • Kanak-kanak berumur 6 hingga 12 tahun: 0,67 hingga 1,34 mg dua kali sehari.
 • Kanak-kanak berumur 4 hingga 6 tahun: penggunaan dan dos mesti ditentukan oleh doktor.

Penggunaan Clemastine untuk bayi dan kanak-kanak berumur sehingga 4 tahun tidak digalakkan.

Fexofadine

 • Remaja dan dewasa: 60 miligram dua kali sehari jika diperlukan atau 180 mg sekali sehari.
 • Kanak-kanak berumur 6 hingga 11 tahun: 30 mg dua kali sehari mengikut keperluan.
 • Kanak-kanak berumur 4 hingga 6 tahun: penggunaan dan dos mesti ditentukan oleh doktor.

Penggunaan ubat untuk bayi dan kanak-kanak berumur sehingga 4 tahun tidak digalakkan.

Loratadine

 • Dewasa dan kanak-kanak berumur 6 tahun dan lebih tua: 10 miligram sekali sehari.
 • Kanak-kanak berumur 4 hingga 5 tahun: 5 mg sekali sehari.

Penggunaan Loratadine pada bayi dan kanak-kanak berumur sehingga 4 tahun tidak digalakkan.

Adakah antihistamin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Kanak-kanak mungkin peka terhadap kesan sampingan produk ini, terutamanya kegembiraan dan kegelisahan, jadi ibu mengandung harus mengetahui perkara ini. Untuk itu, beritahu doktor anda jika anda hamil semasa anda ingin mengambil antihistamin.

Bincangkan risiko dan faedah mengambil ubat semasa mengandung agar tidak menyebabkan kesan sampingan jangka panjang. Harap maklum, ubat yang satu ini boleh masuk ke dalam susu ibu dan akan memberi kesan kepada bayi ketika menyusu.

Oleh itu, berbincanglah dengan penyedia penjagaan kesihatan anda setelah mengambil antihistamin jika anda menyusu. Ketahui pelbagai risiko yang mungkin berlaku untuk mencegah masalah kesihatan yang lebih serius.

Apakah kesan sampingan ubat antihistamin yang mungkin?

Yang lebih tua cenderung menyebabkan lebih banyak kesan sampingan, terutamanya mengantuk. Antihistamin baru mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit, jadi ubat ini mungkin menjadi pilihan yang lebih baik bagi sesetengah orang.

Beberapa kesan sampingan utama antihistamin termasuk mulut kering, mengantuk, pening, mual dan muntah, gelisah atau murung, masalah membuang air kecil atau tidak dapat membuang air kecil, penglihatan kabur, dan kebingungan.

Sekiranya anda mengambil antihistamin yang menyebabkan rasa mengantuk, ambil sebelum tidur. Elakkan minum pada waktu siang, terutamanya sebelum memandu.

Perhatikan dan fahami cadangan yang ditulis dengan baik pada bungkusan pengambilan ubat alergi.

Anda perlu membincangkannya terlebih dahulu jika anda mempunyai prostat yang membesar, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, masalah tiroid, penyakit buah pinggang atau hati, penyumbatan pundi kencing, atau glaukoma.

Begitu juga, jika anda hamil atau menyusu, lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu.

Amaran dan amaran ubat antihistamin

Sebelum menggunakan antihistamin, beritahu doktor anda mengenai sebarang keadaan perubatan yang anda alami. Beberapa keadaan ini termasuk diabetes, tiroid atau hipertiroidisme yang terlalu aktif, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, glaukoma, epilepsi, dan prostat yang membesar.

Jangan memandu atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan sehingga anda mengetahui kesan ubat gatal ini. Juga, ikuti arahan pada preskripsi atau pada label pakej dengan berhati-hati ketika menggunakan antihistamin.

Elakkan mengambil lebih banyak ubat daripada yang disyorkan. Oleh itu, beritahu doktor anda tentang semua ubat preskripsi, tanpa resep, herba, atau diet yang anda ambil sebelum mengambil antihistamin.

Pengguna antihistamin mungkin perlu mengelakkan pengambilan limau gedang atau jusnya kerana boleh mempengaruhi prestasi ubat gatal ini. Bercakap dengan doktor anda sekiranya anda mempunyai masalah ini.

Jenis antihistamin

Dilaporkan dari dailyhealth.com, berikut adalah beberapa contoh ubat antihistamin dari generasi pertama adalah:

1. Diphenhydramine

Jenis ubat ini berfungsi untuk melegakan reaksi alahan seperti bersin, mata gatal, atau tekak gatal. Bukan hanya itu, faedah lain diphenhydramine dapat digunakan untuk merawat dan mengurangkan kemerahan akibat gatal-gatal pada badan.

Ubat alahan. Sumber gambar: //pixabay.com

Cara antihistamin berfungsi dengan sendirinya adalah dengan menyekat kesan histamin yang menyebabkan anda merasa gatal. Produk ini mengandungi ramuan lain seperti allantoin dan zink asetat. Fungsinya adalah untuk meredakan masalah kulit, seperti kering, basah dan berbau.

Tanpa menggunakan preskripsi doktor, anda boleh mendapatkan diphenhydramine di kaunter di farmasi. Salah satu contoh ubat antihistamin ini biasanya dijual dalam bentuk topikal, seperti krim dan gel, dan juga semburan hidung.

Perlu diingat bahawa tidak disyorkan agar gatal diberikan kepada anak-anak yang berusia di bawah 2, 6, atau 12 tahun kecuali mereka mempunyai preskripsi dari doktor.

Ini adalah salah satu sebab pentingnya membaca terlebih dahulu arahan penggunaan dan dos yang tertera pada bungkusan untuk maklumat lebih lanjut.

2. Clemastine

Sebagai ubat antihistamin generasi pertama yang berfungsi untuk meredakan gejala alergi termasuk bersin, hidung berair, gatal-gatal, dan mata berair.

Versi generik Clemastine dalam bentuk tablet dan suspensi cecair boleh dibeli di farmasi. Cara menggunakan ubat alergi dengan meminumnya dua atau tiga kali sehari. Ikuti arahan pada label preskripsi dan ambil clemastine tepat seperti yang diarahkan oleh doktor atau ahli farmasi anda.

3. Chlorpheniramine

Chlorpheniramine juga merupakan antihistamin generasi pertama untuk membantu melegakan hidung berair, bersin, mata gatal atau berair, dan hidung dan tekak gatal dari alahan. Jenis ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet kunyah, gula-gula, kapsul, dan suspensi cair.

Anda yang mengambil kapsul, tablet tertelan, tablet kunyah, dan suspensi cair disarankan untuk diminum setiap 4-6 jam jika diperlukan. Sementara itu, tablet dan kapsul yang bertindak panjang diminum dua kali sehari pada waktu pagi dan petang mengikut keperluan.

4. Promethazine

Bagi anda yang mempunyai gejala seperti gatal, hidung berair, bersin, mata gatal, atau mata berair disarankan untuk mengambil promethazine sebagai ubat antihistamin.

Promethazine boleh digabungkan dengan ubat lain untuk merawat kejutan anaphylactic kerana reaksi alergi yang teruk.

Cara menggunakan ubat ini untuk gatal-gatal mesti diresepkan dan di bawah pengawasan doktor. Pastikan anda tidak membelinya di kaunter tanpa preskripsi doktor di farmasi.

Ini kerana promethazine boleh menyebabkan pernafasan menjadi perlahan atau berhenti. Promethazine juga tidak boleh diberikan kepada bayi atau kanak-kanak kerana boleh menyebabkan bahaya maut.

5. Cetirizine

Ubat antihistamin ini banyak diresepkan untuk alahan ringan. Anda yang ingin mengambil ubat alergi boleh didapati dalam bentuk tablet, sirap, dan titisan mata.

Anda hanya perlu minum ubat gatal ini sehari sekali. Sekiranya doktor anda menetapkan dos yang lebih kecil atau lebih besar, ambil seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

6. Loratadine

Apabila anda mengalami gatal akibat alahan, loratadine boleh menjadi salah satu ubat untuk mengatasinya. Sama dengan cetirizine, ubat urtikaria juga selamat diambil tanpa menyebabkan rasa mengantuk. Anda hanya meminumnya sekali sehari.

Ubat Loratadine. Sumber gambar: //shutterstock.com

Walau bagaimanapun, kesan antihistamin ubat cetirizine masih lebih cepat dalam merawat gatal-gatal yang berlaku semasa alergi daripada loratadine.

7. Fexofenadine

Salah satu jenis antihistamin yang berfungsi untuk meredakan gejala alergi termasuk bersin, mata merah, gatal, atau berair. Secara amnya, ubat gatal ini selamat apabila digunakan pada orang dewasa dan kanak-kanak berumur 2 tahun ke atas.

Anda boleh membeli fexofenadine dalam bentuk tablet dan suspensi (cecair) untuk dimakan. Cara penggunaannya sendiri, boleh diminum dengan mencampurkan air sekali atau dua kali sehari.

Perlu diingat bahawa fexofenadine tidak boleh diambil dengan jus buah seperti jeruk, limau gedang, atau jus epal sehingga dapat berfungsi dengan baik di dalam badan.

Sebelum digunakan, goncangkan botol sehingga bahan ubat dicampur secara merata. Ukur dos fexofenadine tepat seperti yang diarahkan pada bungkusan atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Pastikan dengan berhati-hati bahawa anda tidak mengukur lebih atau kurang daripada yang disyorkan atau mengambilnya lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor.

Baca juga: Boleh Mengatasi Alergi, Ini Adalah Kesan Sampingan Cetirizine Yang Perlu Anda Ketahui

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found