Kesihatan

Pengelupasan Muka, Ada 4 Perkara Yang Perlu Diperhatikan Tentang Ini, Apa Itu?

Aktiviti luar sering menjadikan wajah sebagai sasaran mudah bakteria dan kuman untuk bersarang. Muka juga kelihatan kotor dan kusam. Salah satu cara untuk mengatasi ini adalah pengelupasan wajah.

Pengelupasan wajah banyak dilakukan untuk memulihkan keadaan kulit agar bersih dan cerah secara semula jadi. Oleh itu, agar anda tidak membuat langkah yang salah ketika melakukannya, mari kita perhatikan perkara penting mengenai kaedah rawatan wajah ini.

Baca juga: Sering dibuang, ternyata ini adalah faedah tersembunyi dari minum air untuk kecantikan

Apa itu pengelupasan wajah?

Wajah secara semulajadi melancarkan sel kulit mati untuk memberi ruang kepada sel baru setiap 30 hari.

Kadang-kadang dalam prosesnya, sel-sel kulit mati tidak dikeluarkan sepenuhnya. Ini menjadikan kulit kering, mengelupas, dan pori-pori tersumbat. Nah, pengelupasan adalah salah satu cara untuk mengatasinya.

Dilaporkan dari Garis KesihatanPengelupasan wajah itu sendiri adalah proses membuang sel kulit mati dari permukaan kulit wajah dengan menggunakan bahan kimia, bahan berbutir, atau pengelupas.

Manfaat pengelupasan wajah

Seperti yang dilaporkan oleh ByrdiePengelupasan kulit wajah mempunyai pelbagai manfaat, termasuk:

Pori terbuka

Semasa anda mengelupas, anda akan 'menyapu' kulit kering dan serpihan lain yang mungkin ditinggalkan walaupun selepas pembersihan dengan pencuci muka.

Ini secara automatik akan mencegah terjadinya pori-pori yang tersumbat, yang dapat membuat wajah dipenuhi komedo, atau jerawat yang degil.

Pengelupasan wajah membantu produk penjagaan lain menyerap dengan lebih baik

Pori-pori yang tersumbat akan menjadikan produk penjagaan kulit seperti serum, pelembap, dan seumpamanya, menyerap ke lapisan kulit terdalam dengan lebih berkesan.

Mengimbangkan warna kulit

Sebilangan besar wanita mempunyai masalah dengan bintik-bintik gelap, tekstur kasar, hiperpigmentasi, dan bekas jerawat yang menjadikan warna kulit tidak sekata.

Pengelupasan itu sendiri dapat dilakukan untuk membantu mengatasi masalah ini.

Ini kerana dalam prosesnya, pengelupasan dapat menghaluskan tekstur kulit secara keseluruhan, dan membuat warnanya tampak lebih seragam.

Meningkatkan peredaran di kawasan muka

Manfaat pengelupasan wajah seterusnya adalah merangsang peredaran sistem limfa yang berperanan menjalankan pembersihan dalaman di dalam badan.

Selain itu, ia juga dapat merangsang darah kaya oksigen untuk menyuburkan dan menyuburkan permukaan kulit agar kelihatan lebih bersih.

Pengelupasan wajah mendorong pertumbuhan sel kulit baru

Pengelupasan juga dapat membantu meningkatkan cahaya kulit secara keseluruhan. Caranya adalah dengan merangsang pertumbuhan sel kulit baru dengan lebih cepat.

Baca juga: Perubahan kulit yang kerap berubah, adakah ia membahayakan kulit?

Pelbagai kaedah pengelupasan wajah

Terdapat pelbagai kaedah dan alat untuk melakukan langkah rawatan wajah ini.

Pertama di sana gosok pembersih, berus muka, loofah atau pancuran mandian, yang dipanggil pengelupasan mekanikal atau fizikal. Kedua, terdapat asid salisilik dan sejenisnyayang merupakan sebahagian daripada pengelupasan kimia.

Bagaimana anda mengelupas wajah anda?

Sekiranya dilakukan dengan tidak betul, pengelupasan wajah boleh merengsakan wajah. Oleh itu, penting untuk menerapkan langkah pengelupasan berikut dengan betul:

Kulit kering

Elakkan menggunakan pengelupasan fizikal, kerana prosesnya boleh menyebabkan mikrotar atau kecederaan ringan.

Sebaiknya anda mencuba pengelupasan kimia menggunakan asid glikolik. Tujuannya adalah untuk membantu membuang sel kulit mati yang melekat pada permukaan kulit.

Kulit sensitif

Sama seperti kulit kering, anda juga tidak digalakkan menggunakan kaedah pengelupasan mekanikal. Ini kerana bahan-bahan ini akan merengsakan kulit dan menyebabkan kemerahan.

Gunakan pengelupasan kimia ringan dan sapukan dengan kain lembut. Untuk merawat jerawat, anda juga boleh mencuba pengelupasan asid salisilik setelah berunding dengan pakar dermatologi terlebih dahulu.

Kulit berminyak

Kulit berminyak lebih sesuai dengan kaedah pengelupasan fizikal. Oleh itu, anda boleh menggunakan gosok dalam gerakan bulat untuk hasil terbaik.

Kulit normal

Sekiranya kulit anda tidak mempunyai sejarah komplikasi, maka anda bebas memilih kaedah pengelupasan. Pengelupas fizikal dan kimia selamat untuk jenis kulit ini.

Kulit gabungan

Kulit kombinasi mungkin memerlukan campuran pengelupasan mekanikal dan kimia.

Jangan sekali-kali menggunakan kedua-duanya pada hari yang sama kerana boleh merengsakan kulit. Sekiranya kulit anda terasa kering selepas pengelupasan, sapukan pelembap selepas itu.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!