Kesihatan

Sakit Perut Semasa Mengandung? Mungkin ada tanda bahaya, anda tahu, mari kita kenali gejalanya

Ketidakselesaan, kesakitan atau kelembutan perut adalah kejadian biasa semasa kehamilan. Terdapat pelbagai penyebab sakit perut semasa kehamilan, ada yang biasa, tetapi ada juga perkara yang perlu diperhatikan.

Penyebab sakit perut yang paling biasa semasa mengandung adalah pengaruh perubahan hormon dan ini tidak berbahaya. Tetapi ada juga rasa sakit yang disertai dengan gejala lain seperti pendarahan. Itulah yang perlu anda perhatikan. Untuk memahaminya dengan lebih baik, inilah perbincangan penuh.

Penyebab biasa sakit perut semasa kehamilan

Peregangan ligamen yang menyokong rahim

Penyebab sakit perut yang paling biasa semasa kehamilan adalah peregangan ligamen yang menyokong rahim. Apabila bayi bertambah besar, ligamen akan meregang untuk menyesuaikan diri dengan ukuran rahim.

Ligamen yang meregang akan menjadi lebih tegang dan menyebabkan kesakitan. Pergerakan secara tiba-tiba boleh membuatkan rasa sakit semakin teruk dan terasa seperti tikaman di perut. Umumnya rasa sakit akan berlangsung selama beberapa saat.

Bagaimana mengatasi sakit perut semasa mengandung?

Salah satu daripadanya, tentu saja, mengelakkan pergerakan tiba-tiba. Setiap kali anda menukar posisi, seperti dari duduk ke berdiri atau dari berbaring ke duduk, anda perlu bergerak perlahan.

Di samping itu, wanita hamil boleh melakukan beberapa pergerakan untuk meregangkan badan. Peregangan atau yoga pranatal dapat membantu mengurangkan sakit perut daripada meregangkan ligamen.

Untuk lebih selesa, wanita hamil juga boleh menggunakan korset bersalin yang dapat membantu menyokong kehamilan dan mengurangkan sakit perut.

Gas dan sembelit

Tahap hormon progesteron pada wanita hamil akan mempengaruhi fungsi usus dalam mencerna makanan. Usus akan melambatkan pergerakan dan kadang-kadang akan mengakibatkan peningkatan gas dan sembelit dan ini menyebabkan sakit perut semasa hamil.

Bagaimana mengatasinya?

Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan makan makanan berserat tinggi. Makanan ini dapat membantu mengurangkan sembelit. Di samping itu, wanita hamil perlu mengelakkan jenis minuman tertentu, seperti:

  • Mengandungi karbon dioksida seperti minuman ringan dan atau minuman tonik.
  • Mengandungi fruktosa. Fruktosa adalah campuran gula dalam pelbagai jenis minuman. Sebilangan orang tidak dapat mencerna fruktosa dengan betul dan ini menyebabkan kembung dan gas di dalam perut.
  • Mengandungi sorbitol. Sorbitol adalah pengganti gula rendah kalori. Sayangnya, walaupun diklaim lebih sihat daripada gula biasa, pada sesetengah orang memakan sorbitol dapat menyebabkan sakit perut dan perut, termasuk pada wanita hamil.

Braxton Hicks

Braxton hicks juga dikenali sebagai kontraksi palsu. Keadaan ini juga merupakan penyebab biasa sakit perut semasa kehamilan. Umumnya berlaku pada trimester kehamilan terakhir atau seawal trimester kehamilan kedua.

Sekiranya kontraksi sebenar berlaku pada irama biasa dan berlaku dalam jarak dekat, kontraksi palsu biasanya berlaku hanya sekali atau dua kali sejam. Di samping itu, dalam kontraksi sebenar, rasa sakit akan bertambah, sementara kontraksi palsu tidak akan bertambah.

Bagaimana mengatasinya?

Jangan panik apabila anda mengalami kontraksi palsu. Anda perlu memerhatikan kesakitan yang kelihatan untuk menentukan apakah itu benar-benar pengecutan palsu. Kemudian cuba tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan nafas, ulangi sehingga anda merasa lebih tenang.

Di samping itu, untuk menjadikan badan lebih rileks dan mengatasi kesakitan yang mungkin masih dirasakan, wanita hamil boleh mandi atau berendam di dalam air suam selama kira-kira 20 hingga 30 minit.

Yang perlu diingat adalah, ketika usia kehamilan mencapai 37 minggu, kontraksi palsu dapat terjadi pada bila-bila masa. Tetapi jika ia muncul lebih dari empat kali dalam satu jam, anda harus sedar akan kejadian persalinan pramatang.

Punca sakit perut semasa mengandung yang perlu diperhatikan

Kehamilan ektopik atau kehamilan di luar rahim

Umumnya janin tidak dapat dipelihara kerana menyebabkan sakit perut, kekejangan, dan pendarahan. Selain itu, kehamilan ektopik juga menunjukkan gejala sakit bahu dan ketidakselesaan ketika membuang air kecil. Untuk mengatasinya, segera berjumpa doktor.

Tanda-tanda keguguran

Sakit perut yang dirasakan pada amnya sangat parah dan juga menyebabkan pendarahan. Ini mungkin berlaku apabila kehamilan belum mencapai 24 minggu. Anda perlu berjumpa doktor untuk dapat merawat keadaan ini.

Preeklampsia

Penyebab sakit perut semasa kehamilan memerlukan rawatan serius kerana boleh menyebabkan sawan. Preeklampsia adalah keadaan apabila wanita hamil mengalami tekanan darah tinggi.

Gejala termasuk sakit perut, kekejangan perut, sakit di kaki, tangan dan kadang-kadang bengkak muka. Sekiranya anda mengalami ini, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan.

Jangkitan saluran kencing

Ini adalah penyakit yang sering berlaku pada wanita hamil. Gejala termasuk sakit perut, kencing mendung atau berbau dan sakit ketika membuang air kecil. Untuk mengatasinya, anda memerlukan ubat yang diresepkan oleh doktor, seperti minocycline atau penisilin.

Gangguan plasenta

Ini adalah keadaan apabila plasenta berpisah sebelum bayi dilahirkan. Wanita hamil akan mengalami sakit perut yang teruk disertai dengan pendarahan. Untuk mengatasinya, anda mesti segera mendapatkan tindakan perubatan kerana berbahaya bagi ibu dan bayi.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found