Kesihatan

Punca Buah Pinggang Bocor dan Cara Mencegahnya

Gangguan buah pinggang adalah masalah kesihatan dengan beban kos kesihatan yang tinggi. Oleh itu, jika ada perkara yang boleh menyebabkan ginjal bocor, lebih baik jika mereka dapat dicegah lebih awal.

Teruskan membaca artikel di bawah ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai punca kebocoran buah pinggang, dan juga cara mencegahnya.

Baca juga: Senarai Jenis Penyakit Buah Pinggang yang Umum dan Perlu Tahu

Menyedari buah pinggang atau albuminuria yang bocor

Salah satu tugas utama buah pinggang adalah menyaring darah. Apabila ginjal sihat, mereka menyimpan perkara penting yang diperlukan oleh tubuh dalam darah, seperti protein. Tetapi apabila ginjal bocor, sejenis protein yang disebut albumin dapat memasuki air kencing.

Protein ini penting untuk tubuh kerana dapat membantu membina otot, memperbaiki tisu, dan melawan jangkitan.

Tetapi protein ini mesti ada di dalam darah, bukan di dalam air kencing. Apabila anda mempunyai albumin dalam air kencing anda, ia disebut buah pinggang yang bocor atau "albuminuria".

Punca buah pinggang bocor

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, buah pinggang yang bocor mungkin berkaitan dengan keadaan sementara, seperti dehidrasi, atau kerosakan ginjal yang lebih serius. Mari kita cari kemungkinan penyebab masalah kesihatan yang satu ini:

1. Punca ginjal bocor kerana dehidrasi

Tubuh menggunakan air untuk menyampaikan nutrien, seperti protein, ke buah pinggang. Tetapi tanpa cukup cecair, badan akan sukar melakukannya.

Apabila anda mengalami dehidrasi, buah pinggang anda tidak dapat mengambil semula protein dengan betul sehingga protein berakhir dalam air kencing.

2. Tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi, atau hipertensi, dapat melemahkan saluran darah di buah pinggang. Ini mengurangkan keupayaan organ ini untuk menyerap semula protein, yang masuk ke dalam air kencing.

Sebilangan besar kes tekanan darah tinggi tidak mempunyai sebab. Tetapi pada sesetengah orang, tekanan darah tinggi disebabkan oleh:

 1. Penyakit buah pinggang
 2. Masalah tiroid
 3. Gangguan tidur yang obstruktif
 4. Tumor kelenjar adrenal
 5. Mengambil beberapa ubat, seperti kontraseptif atau dekongestan

3. Diabetes mellitus

Diabetes mellitus adalah gangguan metabolik yang menyebabkan kadar gula darah tinggi. Terdapat beberapa jenis diabetes, termasuk diabetes jenis 1 dan jenis 2.

Pada orang yang menghidap diabetes, gula darah tinggi memaksa buah pinggang menyaring darah secara berlebihan. Ini boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang, sehingga protein dapat masuk ke dalam air kencing.

4. Penyakit buah pinggang kronik

Penyakit ginjal kronik adalah kehilangan fungsi buah pinggang yang progresif. Ini boleh menyebabkan ginjal bocor pada tahap awal, tetapi biasanya tidak menyebabkan gejala yang ketara.

5. Penyakit autoimun

Sekiranya anda mempunyai penyakit autoimun, sistem imun anda membuat antibodi dan imunoglobulin yang menyerang tisu badan anda. Bahan ini dipanggil autoantibodi.

Sekiranya autoantibodi mencederakan glomeruli (bahagian ginjal yang menyaring produk buangan), keradangan boleh berlaku. Ini membawa kepada kerosakan buah pinggang, dan akhirnya albuminuria. Penyakit autoimun berikut dikaitkan dengan albuminuria:

 • Lupus erythematosus sistemik. Keadaan ini bukan sahaja mempengaruhi kulit dan sendi, tetapi juga mempengaruhi buah pinggang.
 • Sindrom Goodpasture. Dalam sindrom ini, autoantibodi secara khusus menyerang buah pinggang dan paru-paru.
 • Nefropati IgA. Ia berlaku apabila deposit imunoglobulin A menumpuk di glomeruli.

6. Kanser juga boleh menjadi penyebab buah pinggang bocor

Dalam kes yang teruk, albuminuria juga boleh disebabkan oleh barah. Beberapa jenis barah dikaitkan dengan tahap protein urin yang tinggi, termasuk:

 1. Karsinoma sel ginjal
 2. Kanser paru-paru
 3. Kanser payudara
 4. Kanser kolorektal
 5. Limfoma Bukan Hodgkin
 6. Limfoma Hodgkin
 7. Myeloma berganda

Sebagai contoh dalam kes myeloma berganda, kerosakan buah pinggang berlaku apabila protein yang tidak normal dalam darah mengikat protein normal dalam air kencing. Apabila fungsi buah pinggang merosot, akhirnya lebih banyak protein berakhir di dalam air kencing.

Bagaimana untuk mengelakkan albuminuria?

Anda mungkin dapat mengurangkan jumlah albumin dalam air kencing anda dengan mengambil ubat yang menurunkan tekanan darah. Biasanya nama ubat ini berakhir pada -pril atau -sartan.

Anda juga dapat mengurangkan risiko albuminuria dengan mengamalkan diet yang lebih sihat. Ini termasuk mengelakkan makanan yang tinggi natrium atau garam, serta makan jenis protein yang betul.

Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!