Kesihatan

Sakit kepala yang kerap semasa mengandung? Ini adalah 5 sebab dan cara mengatasinya

Semasa anda hamil, terdapat banyak perkara yang akan terjadi pada wanita, seperti pening yang kerap. Sakit kepala semasa mengandung boleh berlaku dari awal trimester pertama hingga sebelum melahirkan.

Keadaan ini sebenarnya normal. Namun, ia tidak boleh dipandang ringan. Kerana, mungkin pening yang muncul adalah gejala penyakit serius.

Apakah penyebabnya? Juga, bagaimana menyelesaikannya? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Punca sakit kepala semasa mengandung

Sakit kepala, terutamanya semasa mengandung, boleh mengganggu. Penyebab pening ini sangat pelbagai, mulai dari perubahan hormon, hingga gejala penyakit serius. Berikut adalah lima penyebab sakit kepala semasa mengandung yang perlu anda ketahui.

1. Perubahan hormon

Salah satu penyebab sakit kepala yang paling biasa semasa mengandung adalah perubahan hormon dalam badan. Petikan dari Garis Kesihatan, Semasa mengandung, hormon estrogen akan mengalami peningkatan yang melampau.

Ini menyebabkan ketidakseimbangan hormon yang lain, yang menyebabkan reaksi seperti pening. Di samping itu, menurut Persatuan Kehamilan Amerika, Peningkatan estrogen boleh mempengaruhi jumlah darah yang mengalir ke seluruh badan, termasuk kepala.

Keadaan ini juga dapat diperburuk oleh tekanan atau tekanan pemikiran yang berlebihan. Pada tahap yang teruk, sakit kepala dapat memancar ke deria penglihatan.

Baca juga: Berhati-hatilah, Kedudukan Duduk Yang Salah Dapat Membuat Sakit Kepala! Ketahui Juga 7 Sebab Lain

2. Kekurangan cecair

Wanita hamil sangat disarankan untuk benar-benar memperhatikan pengambilan cecair di dalam badan mereka. Ini kerana air menyumbang kepada pembentukan plasenta, organ yang bertugas menyebarkan nutrien kepada janin dalam rahim.

Apabila tidak ada cukup cecair, tubuh akan mengambilnya dari bahagian lain yang kemudian menyebabkan gejala pening. Oleh itu, sangat penting untuk memperhatikan pengambilan cecair agar tidak mengalami sakit kepala.

Wanita hamil disarankan minum lebih banyak air, iaitu 2 hingga 2.5 liter sehari.

3. Keletihan

Keletihan boleh menjadi penyebab sakit kepala semasa kehamilan. Petikan Kesihatan yang Sangat Baik, Keletihan adalah keadaan yang boleh dikaitkan secara fizikal atau mental. Pada wanita hamil, keletihan lebih banyak dipengaruhi oleh fizikal.

Keadaan ini boleh berlaku ketika perut terus membesar, tetapi terus menjalankan aktiviti. Dengan kata lain, lebih banyak tenaga digunakan untuk melakukan sesuatu.

Pada tahap ringan, sakit kepala hanya dapat dirasakan di satu sisi sahaja. Tetapi jika dibiarkan, tidak mustahil pening akan merebak ke bahagian lain. Rehat yang mencukupi adalah kaedah terbaik untuk melegakan sakit kepala yang disebabkan oleh faktor ini.

4. Tahap gula dalam darah rendah

Sekiranya setakat ini banyak orang lebih peduli dengan kenaikan gula darah yang mencetuskan diabetes, sebenarnya tahap rendah juga boleh menyebabkan pening, anda tahu.

Tahap gula rendah, yang disebut hiperglikemia, berlaku apabila glukosa tidak diserap secara optimum ke dalam darah.

Gula memainkan peranan penting dalam peredaran darah, termasuk ke kepala. Apabila darah tidak mengalir secara optimum, pening adalah salah satu gejala yang dapat dirasakan.

5. Penyakit preeklamsia

Preeklampsia adalah keadaan di mana tekanan darah meningkat dengan kuat semasa kehamilan. Tanda penyakit yang paling biasa adalah pening. Preeklampsia tidak boleh dipandang rendah, kerana boleh membahayakan ibu dan janin di rahimnya.

Preeklampsia dapat meningkatkan risiko keguguran, kecacatan kelahiran, mengganggu proses pertumbuhan dan perkembangan janin, hingga kelahiran prematur.

Periksa tekanan darah anda secara berkala untuk mengetahui apa yang sebenarnya menyebabkan sakit kepala. Tekanan darah tidak boleh melebihi 140/90 dalam mmHg.

Cara mengatasi sakit kepala semasa mengandung

Pada dasarnya, sakit kepala adalah keadaan yang boleh mereda dengan sendirinya. Tetapi pada wanita hamil, keadaan ini tidak boleh diremehkan, kerana boleh menjadi gejala penyakit serius, seperti preeklampsia.

Ubat-ubatan seperti acetaminophen, ibuprofen, dan aspirin dapat membantu. Walau bagaimanapun, pengambilan berulang boleh menyebabkan kesan buruk bagi janin. Anda boleh melegakan sakit kepala dengan beberapa cara, seperti:

1. Cari kedudukan yang paling selesa

Cara pertama yang boleh dilakukan untuk menghilangkan pening adalah mencari posisi yang paling selesa untuk badan. Anda boleh duduk kembali, meluruskan kaki, atau berbaring. Tenanglah diri anda dan lepaskan semua beban.

Sekiranya boleh, tidurkan diri anda dan berehat selama beberapa jam. Ini akan membuatkan sakit kepala mereda, malah hilang sepenuhnya.

Baca juga: Mesti Tahu! Ini adalah 8 cara untuk mengelakkan kesan regangan semasa kehamilan

2. Kompres dengan air sejuk

Kaedah ini cukup berkesan sekiranya penyebab sakit kepala semasa hamil adalah migrain, iaitu pembuluh darah yang bengkak di sekitar tengkorak. Kompres sejuk dapat melegakan pembengkakan saluran darah, sehingga dapat kembali ke ukuran normal.

Celupkan kain atau tuala ke dalam air sejuk, usapkannya, kemudian letakkan di atas dahi anda atau bahagian kepala anda yang pusing. Anda juga boleh membungkus ketulan ais dalam tuala, kemudian meletakkannya di bahagian kepala yang sakit.

3. Mengatasi sakit kepala semasa mengandung dengan urutan

Perkara seterusnya yang boleh dilakukan adalah dengan memberi urutan lembut di kepala dan bahu. Kaedah ini digunakan untuk sakit kepala yang disebabkan oleh keletihan. Cuba gosok sambil menekan pangkal tengkorak di leher dengan lembut, kemudian bergerak ke atas rambut.

Sekiranya boleh, minta orang yang berdekatan dengan anda untuk melakukan ini.

4. Minum banyak air

Sakit kepala semasa mengandung boleh disebabkan oleh dehidrasi atau kekurangan cairan. Oleh itu, pastikan cecair badan anda mencukupi, iaitu dengan minum sekurang-kurangnya 2.5 liter air setiap hari. Dalam sakit kepala yang teruk, pengambilan lebih banyak dapat melegakannya.

Nah, itulah tinjauan mengenai punca sakit kepala semasa mengandung dan bagaimana mengatasinya. Jangan sekali-kali mengabaikan rasa sakit yang timbul semasa kehamilan, sehingga tidak ada yang berlaku yang membahayakan anda dan janin. Kekal sihat, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!