Kesihatan

Garis Panduan untuk Ubat Batuk dan Selsema Kanak-kanak yang Selamat dan Berkesan

Apabila anak-anak jatuh sakit seperti batuk dan selsema, ibu bapa mesti segera bimbang dan bergegas mencari ubat. Tetapi memberi ubat batuk dan selsema kepada anak tidak boleh sembrono, anda tahu.

Terutama jika anak itu masih kecil. Pemberian ubat-ubatan secara sembarangan sebenarnya boleh membahayakan kesihatan mereka.

Untuk mengetahui ubat batuk dan selesema kanak-kanak yang baik dan selamat, lihat saja ulasan berikut, Ibu!

Mengenai batuk dan selsema pada kanak-kanak

Selsema pada kanak-kanak. Sumber Foto: //www.webmd.com/

Secara amnya, batuk, selesema, dan selesema pada kanak-kanak tidak berbahaya. Namun, ia sering membuat ibu bapa gugup dan risau.

Tetapi sebelum memutuskan untuk memberi ubat batuk kepada anak-anak, ketahui beberapa perkara terlebih dahulu. Dilaporkan A.S. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatanatau FDA, berikut adalah peruntukan untuk memberi ubat batuk dan selesema kepada anak-anak:

 • FDA tidak mengesyorkan penggunaan alias ubat farmasi di kaunter (OTC) untuk kanak-kanak di bawah 2 tahun
 • Ubat batuk yang mengandungi codeine atau hidrokodon tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah 18 tahun. Bahan ini biasanya terdapat dalam kombinasi ubat lain seperti antihistamin dan dekongestan digunakan untuk melegakan batuk dan gejala yang berkaitan dengan alergi atau selesema biasa bagi orang dewasa
 • Ibu bapa atau penjaga kanak-kanak harus membaca arahan penggunaan ubat dengan teliti

Sebelum memberi sebarang jenis ubat kepada anak anda, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar pediatrik anda.

Adakah dibenarkan memberi ubat batuk dan selsema kepada anak-anak?

Ubat batuk sejuk tidak digalakkan untuk kanak-kanak atau kanak-kanak di bawah umur enam tahun. Ia juga tidak selamat untuk anak kecil, dan biasanya tidak berkesan untuk menghilangkan gejala mereka.

Mana-mana ubat gabungan untuk merawat lebih daripada satu gejala cenderung memberi lebih banyak kesan sampingan kepada anak dan meningkatkan risiko overdosis.

Ibu disyorkan memberi ubat batuk dan selesema kepada kanak-kanak berusia empat tahun ke atas kerana risiko tersedak.

Untuk kanak-kanak berusia lebih dari satu tahun, Moms boleh mencuba resipi sirap batuk buatan sendiri dari madu yang dilarutkan dalam air suam dan jus lemon.

Baca juga: 9 Cara Menghilangkan Batuk dengan Kahak pada Kanak-kanak Secara Semula Jadi

Cadangan kumpulan ubat batuk untuk kanak-kanak terbaik

Demam dan selesema sering menyebabkan gejala pada kanak-kanak, termasuk batuk dan selsema. Keadaan ini biasanya berlaku kerana jangkitan virus.

Kerana disebabkan oleh virus, antibiotik tidak akan berfungsi. Dilaporkan Kesihatan yang Sangat Baik, Terdapat beberapa ubat yang biasa digunakan untuk merawat gejala selesema pada kanak-kanak:

 • Zanamivir. Ubat ini dalam bentuk diskhaler yang diberikan melalui penyedutan. Kaedah ini biasanya diberikan kepada kanak-kanak berumur lebih dari 7 tahun
 • Oseltamivir. Ubat ini hanya berkesan melawan selesema jenis A dan hanya boleh diberikan kepada kanak-kanak berumur lebih dari 2 minggu ke atas
 • Amantadine. Ubat ini hanya boleh diberikan kepada kanak-kanak lebih dari 12 bulan
 • Rimantadine. Ubat ini hanya digunakan untuk mencegah selesema pada anak di bawah 10 tahun, bukan untuk menyembuhkan selesema

Sekiranya anak anda juga demam, anda boleh memberinya ibuprofen atau acetaminophen untuk melegakan simptomnya. Tetapi jangan sekali-kali memberi aspirin kerana boleh memberi kesan sampingan yang berbahaya.

Pastikan memberi ubat batuk dan selesema anak anda mengikut preskripsi dan penggunaan yang disyorkan pada bungkusan ubat tersebut.

Baca juga: Adakah Nebulizer Bermanfaat dalam Mengatasi Batuk dan Selsema pada Kanak-kanak?

Bahan-bahan yang tidak boleh ada pada ubat batuk dan selesema kanak-kanak

Ubat batuk dan selesema yang mengandungi ramuan berikut tidak boleh digunakan pada kanak-kanak di bawah umur 6 tahun:

 • Guaifenesin
 • Phenylephrine
 • Goxylamine
 • Ipecacuanha
 • Brompheniramine
 • Promethazine
 • Dextromethorphan
 • Chlorpheniramine
 • triprolidin
 • Pholcodine
 • Diphenhydramine
 • Pseudoephedrine

Paracetamol dan ibuprofen tidak digolongkan sebagai ubat batuk dan selsema dan masih boleh diberikan kepada anak-anak.

Bagi kanak-kanak berumur antara 6 hingga 12 tahun, ubat batuk dan selsema boleh digunakan, kerana risiko kesan sampingan yang serius pada kanak-kanak kurang.

Walau bagaimanapun, ubat ini hanya dijual di farmasi, dengan nasihat ahli farmasi dan pakar pediatrik.

Ubat batuk untuk kanak-kanak 1 tahun selamat

Ibu tidak boleh memberi ubat batuk kepada anak-anak jika mereka belum berumur 2 tahun ke atas, dan hanya seperti yang diarahkan oleh doktor.

Jadi untuk mengatasi batuk dan selesema pada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun, anda boleh memberi ubat batuk semula jadi.

Berikut adalah beberapa ubat batuk dan selesema semula jadi untuk kanak-kanak berumur 1 tahun:

1. Penghidratan

Susu ibu, susu formula, atau air semuanya dapat dimakan ketika anak anda demam untuk membantu dia tetap terhidrasi.

Menjaga bayi anda sentiasa terhidrasi adalah kunci untuk memastikan lendir mengalir dan memudahkan batuk. Sekiranya bayi mengalami dehidrasi, lendir dan rembesan lain mungkin kering dan sukar untuk batuk.

2. Garam turun

Ubat batuk berusia 1 tahun kedua untuk kanak-kanak adalah titisan garam. Titisan garam berlebihan boleh digunakan untuk melembapkan rembesan.

Doktor bayi anda mungkin mengesyorkan titisan hidung masin untuk melonggarkan lendir hidung tebal. Cari penurunan OTC ini di farmasi berhampiran tempat anda tinggal.

Gunakan dua hingga tiga tetes garam setiap lubang hidung beberapa kali sepanjang hari. Bayi mungkin tidak menyukai sensasi menetes di hidung mereka, atau mereka mungkin bersin dan tidak mengapa.

3. Menghisap lendir di hidung

Anda boleh mencuba mengeluarkan lendir dari hidung bayi anda sebelum sampai dan merengsakan tekak dan saluran udara picagari mentol.

Setelah menggunakan larutan garam, ambil jarum suntik dan peras untuk melepaskan udara. Sambil menekannya, masukkan seperempat hingga setengah inci ke lubang hidung teluk, pastikan untuk menunjuk ke belakang atau sisi hidung.

Lepaskan tekanan untuk membiarkan jarum suntik menyedut lendir keluar, dan keluarkan sehingga bersih sebelum mengulang di sisi lain. Pastikan membersihkannya semula sebelum menyimpannya.

4. Kelembapan juga boleh menjadi ubat batuk untuk anak berusia 1 tahun

Melembapkan udara yang dihirup oleh anak anda adalah cara lain untuk memastikan udara mengalir. Bagaimana Ibu boleh menghidupkan pelembap untuk menambahkan kelembapan ke bilik bayi.

Walau bagaimanapun, sebilangan doktor mengatakan bahawa alat ini mungkin tidak memberikan kelembapan yang cukup untuk membantu dan sukar dibersihkan, jadi selamat.

Salah satu alternatif yang mungkin adalah merawat bilik mandi seperti bilik wap. Anda boleh mengalirkan air panas di bilik mandi, menutup pintu bilik mandi, dan membiarkan kelembapan menumpuk. Hanya 10-15 minit sudah cukup.

Memberi ubat batuk yang tepat untuk kanak-kanak

Bagaimana anda pasti dapat memberikan dos yang tepat? Ikuti arahan pada label pada bungkusan. FDA mendorong pengeluar ubat untuk menyediakan instrumen dos, seperti picagari (picagari) atau cawan, yang ditandakan dengan ukuran yang betul.

Oleh itu, Ibu disarankan menggunakan alat pengukur ubat yang terdapat dalam 1 bungkusan produk ubat batuk dan selesema kanak-kanak. Jangan gunakan sudu atau peralatan rumah tangga lain untuk mengukur ubat-ubatan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, tanyakan kepada ahli farmasi atau doktor anda. Mereka dapat memberitahu anda instrumen dos mana yang harus digunakan, berapa banyak ubat yang harus diberikan, dan berapa kerap berdasarkan label Fakta Dadah.

Baca Juga: Garis Panduan untuk Memberi Batuk dan Ubat Selsema Kanak-kanak yang Selamat dan Berkesan

Rawatan batuk dan selesema kanak-kanak selain menggunakan ubat

Selain menggunakan ubat, ada beberapa perkara yang dapat Anda lakukan di rumah untuk mempercepat proses penyembuhan batuk, selesema, dan gejala selesema lain pada anak anda.

Berikut adalah beberapa petua untuk merawat anak anda semasa selesema di rumah yang boleh anda lakukan:

 • Untuk melegakan sakit tekak yang terasa kering atau jengkel, cuba gunakan pelembap atau pelembap
 • Berikan satu sudu madu kepada anak sebelum tidur untuk menghilangkan batuk pada waktu malam. Tetapi jangan sekali-kali memberikan madu kepada kanak-kanak yang berumur di bawah 1 tahun kerana boleh membawa kesan yang membawa maut
 • Rajin bersihkan hidung dari ingus. Bagi kanak-kanak yang masih menghadapi masalah meniup hidung sendiri, Ibu boleh menggunakan pembersih hidung khas
 • Mandi anak dengan air suam. Wap dari air suam dapat membantu melegakan saluran pernafasan anak anda. Selain mandi, Ibu juga dapat menyediakan air suam untuk bernafas anak setiap kali saluran pernafasan terasa sukar
 • Sekiranya anak anda juga demam, anda boleh memberikan sup ayam kepada anak anda. Sup ayam dapat mengurangkan keradangan, memberi nutrisi, dan mencegah dehidrasi pada anak-anak

Cara mencegah selesema pada kanak-kanak

Cara terbaik untuk mencegah kanak-kanak daripada mengalami pelbagai gejala selesema adalah dengan melakukan vaksinasi selesema secara berkala setiap tahun.

Terutama jika anak anda berisiko mengalami komplikasi jika dia terkena selesema, Moms. Beberapa ubat di atas juga boleh digunakan untuk mencegah gejala selesema pada kanak-kanak.

Untuk membantu anak anda kekal sihat, anda boleh mengambil langkah berikut:

 • Jaga kebersihan anak-anak. Ajar anak-anak untuk mencuci tangan dengan bersih dan kerap. Sekiranya sabun dan air tidak tersedia, sediakan pembersih tangan berasaskan alkohol. Jaga kebersihan mainan dan permukaan rumah tangga biasa.
 • Elakkan bersentuhan. Sekiranya boleh, bantu atau dorong anak untuk mengelakkan hubungan dekat dengan sesiapa yang menghidap selesema.
 • Ajar anak menyentuh wajahnya. Kanak-kanak boleh jatuh sakit dengan menyentuh sesuatu yang tercemar dengan kuman dan kemudian menyentuh mata, mulut, atau hidung mereka.
 • Pastikan rumah itu panas dan kering
 • Jaga rumah agar tidak merokok, kerana menghirup asap rokok meningkatkan risiko asma, jangkitan dada, jangkitan telinga dan banyak masalah kesihatan lain pada kanak-kanak.
 • Memberi makanan berkhasiat kepada anak-anak
 • Ajarkan amalan kebersihan yang baik, seperti mencuci tangan dan menutup mulut dan hidung dengan tisu ketika batuk dan bersin.

Baca Juga: Inilah Tanda Muntah pada Bayi dan Kanak-kanak yang Perlu Diperhatikan oleh Ibu!

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya gejala batuk, selesema, dan selesema anak anda tidak membaik segera setelah rawatan di rumah, ada baiknya anda segera berjumpa doktor. Terutama jika gejala berikut muncul:

 • Demam kanak-kanak sangat tinggi mencapai 38 darjah Celsius dan berlangsung lebih dari 2 hari
 • Bayi di bawah 3 bulan dan demam melebihi 38 darjah Celsius
 • Demam tidak bertambah baik setelah mengambil ibuprofen atau acetaminophen
 • Nampak lesu dan mengantuk
 • Tidak mahu makan dan minum
 • Sesak nafas dan mengi

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found