Kesihatan

Sunat Model Sisir Ayam Adalah Trend, Adakah Berbahaya?

Berkhatan dengan model sisir ayam menjadi viral dan menjadi trend. Namun, banyak yang mempersoalkan apakah sunat jenis ini berbahaya dan mempunyai kesan sampingan pada masa akan datang.

Perlu diingat, prosedur berkhatan dengan model mempunyai kebaikan dan keburukannya sendiri. Lalu, bagaimana dengan sunat sikat ayam? Untuk mengetahui lebih banyak maklumat, mari lihat penjelasan berikut!

Baca juga: Hidung tersumbat Tidak Pernah Sembuh, Mungkin Hasil Sinusitis Kronik!

Apakah sunat ayam sabung?

Dilaporkan dari Garis KesihatanSunat atau sunat adalah pembedahan membuang kulup, kulit yang menutupi hujung zakar. Prosedur ini biasanya dilakukan pada bayi baru lahir atau kanak-kanak yang lebih tua dan orang dewasa atas sebab peribadi atau agama.

Biasanya, bentuk luka jahitan sunat berbentuk bulat dengan teknik yang sengaja dibuat tidak kemas. Sementara itu, untuk berkhatan dengan model sisir ayam, jahitan dibuat biasanya bulat tetapi lebih tebal di hujung bawah sehingga kelihatan seperti sesuatu yang menonjol.

Gelembung di bawah ini serupa dengan sisir pada ayam, kerana disebut sunat ayam sikat. Walaupun sudah menjadi tren, ternyata sunat model sisir ayam tidak lagi disarankan oleh doktor.

Bagaimana model berkhatan ayam mempengaruhi aktiviti seksual?

Kecenderungan berkhatan dengan model sisir ayam diketahui bertujuan untuk meningkatkan kepuasan dalam aktiviti seksual. Selebihnya kulup dipercayai dapat meningkatkan rangsangan seksual pada wanita.

Sebenarnya, titik sensitif wanita tidak bergantung pada bentuk zakar lelaki. Lokasi titik sensitif atau titik G wanita pada umumnya berada di dinding atas bahagian dalam faraj. Oleh itu, zakar dengan tonjolan di bahagian bawah yang sering disebut sikat ayam tidak mempengaruhi kepuasan seksual.

Adakah terdapat kesan terhadap kesihatan?

Berkhatan dengan model sisir ayam tidak lagi digalakkan. Ini kerana, gumpalan ini seperti sikat ayam tidak mempunyai faedah yang jelas dan sebenarnya boleh menyebabkan luka pada faraj semasa melakukan aktiviti seksual.

Sekiranya luka itu terjadi pada seorang wanita dan tidak dirawat, ia boleh menimbulkan risiko jangkitan virus atau masalah kesihatan lain yang lebih serius.

Bukan hanya wanita, lelaki sebagai pasangan seksual juga berisiko dijangkiti penyakit tertentu. Pakar bedah saraf, Prof Dr. Andi Asadul Islam SpBS (K), mengatakan bahawa trend berkhatan ini berbahaya bagi lelaki dan wanita.

Oleh itu, sunat model atau normal adalah disyorkan kerana mempunyai faedah yang jelas termasuk sebagai pilihan rawatan untuk beberapa keadaan perubatan.

Sebab perubatan untuk lelaki melakukan sunat

Pada lelaki, berkhatan kadang-kadang dianggap sebagai pilihan rawatan yang mungkin untuk beberapa keadaan perubatan. Berikut adalah beberapa keadaan perubatan yang memerlukan lelaki melakukan prosedur berkhatan.

Kulit kulup atau phimosis yang ketat

Phimosis adalah keadaan apabila kulup terlalu ketat untuk ditarik kembali ke atas kelenjar atau kelenjar. Ini kadang-kadang boleh menyebabkan kesakitan ketika zakar tegak dan dalam kes yang jarang berlaku, kencing mungkin sukar.

Balanitis berulang

Balanitis adalah keadaan di mana kulup dan kepala zakar menjadi radang dan dijangkiti. Salah satu cara untuk mengelakkan keradangan atau jangkitan lebih lanjut adalah dengan memotong bahagian bawah zakar pada sebahagian atau sebahagiannya.

Paraphimosis

Tidak seperti phimosis, paraphimosis adalah keadaan ketika kulup tidak dapat dikembalikan ke posisi semula setelah ditarik ke belakang. Ini boleh menyebabkan kepala zakar menjadi bengkak dan sakit. Oleh itu, rawatan segera diperlukan untuk mengelakkan komplikasi serius.

Kanser zakar

Kanser zakar adalah jenis barah yang sangat jarang berlaku. Biasanya, penyakit ini dicirikan oleh tompok-tompok merah dan pertumbuhan seperti ketuat atau bisul yang muncul di hujung zakar atau di bawah kulup.

Harap maklum, selama 3 atau 4 hari selepas pembedahan, anda mungkin mengalami ketidakselesaan dan bengkak di sekitar kepala zakar. Oleh itu, sebelum keluar dari hospital doktor akan memberi ubat penghilang rasa sakit seperti paracetamol dan ibuprofen.

Pastikan memakai pakaian yang ringan dan longgar selama 2 atau tiga hari selepas pembedahan untuk mengelakkan kerengsaan zakar semasa penyembuhan. Sapukan juga petroleum jelly di sekitar hujung zakar agar tidak melekat pada seluar dalam.

Baca juga: Warna dan tekstur lilin telinga anda menunjukkan keadaan kesihatan tertentu!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!