Kesihatan

Ibu Mesti Tahu: Senarai Keperluan Pemakanan pada Kanak-kanak mengikut Umur

Keperluan pemakanan sangat diperlukan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Ibu juga perlu mengetahui apakah senarai keperluan pemakanan pada anak-anak yang perlu dimakan.

Sebagai tambahan kepada jenis pemakanan, Ibu juga perlu mengetahui apakah keperluan pemakanan kanak-kanak mengikut usia mereka.

Baiklah, bagi anda yang tidak tahu, mari lihat keperluan pemakanan kanak-kanak dalam ulasan berikut!

Kepentingan keperluan pemakanan pada kanak-kanak

Pada dasarnya, kanak-kanak memerlukan pengambilan nutrien maksimum untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Sekiranya pada masa kanak-kanak keperluan pemakanan kanak-kanak dapat disediakan melalui susu ibu atau susu formula, lama-kelamaan anak akan memerlukan pengambilan nutrien dari sumber makanan lain.

Sangat penting untuk memenuhi keperluan pemakanan kanak-kanak untuk mengelakkan risiko stunting, sistem imun yang lemah, dan pelbagai masalah kesihatan yang lain.

Bukan hanya itu, pemakanan seimbang juga menjadikan anak-anak mempunyai tenaga yang cukup dan lebih aktif.

Keperluan nutrien untuk kanak-kanak

Berikut adalah beberapa nutrien yang diperlukan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi, periksa Moms!

Karbohidrat

Karbohidrat adalah sumber tenaga yang sangat penting untuk tubuh. Kanak-kanak sangat memerlukan karbohidrat untuk memaksimumkan fungsi otak.

Ibu boleh menyediakan sumber karbohidrat seperti beras, ubi, gandum, jagung, oatmeal, quinoa, dan bahan makanan lain.

Protein

Protein sangat diperlukan oleh badan untuk menghasilkan tenaga setiap hari. Bukan hanya itu, pengambilan protein yang mencukupi juga menyokong pertumbuhan semula sel-sel badan dan memaksimumkan pertumbuhan otot.

Sumber protein haiwan seperti pelbagai jenis daging, makanan laut, tenusu, dan unggas. Manakala protein sayur boleh didapati dari kacang.

Lemak

Ternyata lemak juga sangat baik untuk memenuhi keperluan pemakanan anak-anak, anda tahu, Ibu. Dengan mengambil jumlah lemak yang seimbang, ia dapat membantu melarutkan vitamin A, D, E, K dan melindungi fungsi organ tubuh.

Ibu boleh memberikan pengambilan lemak dari ikan, susu, alpukat, dan minyak zaitun.

Kalsium

Kalsium sangat penting untuk pertumbuhan anak-anak. Gabungan vitamin D dan kalsium dapat menyokong pertumbuhan tinggi dan pertumbuhan tulang dan gigi kanak-kanak secara seimbang.

Ibu boleh mendapatkannya dari pelbagai jenis makanan seperti brokoli, susu, dan pelbagai ikan laut.

Jenis vitamin yang berbeza

Ibu harus tahu bahawa kanak-kanak sangat memerlukan pelbagai vitamin mulai dari vitamin A, B, C, D, E, K. Vitamin ini dapat diperoleh dengan memakan buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan dalam dos yang seimbang.

Asid folik

Asid folik diperlukan oleh kanak-kanak untuk memaksimumkan pertumbuhan dan perkembangan anak. Bahan ini diperlukan oleh kanak-kanak dari bayi hingga balita. Bahan ini boleh didapati dari kacang-kacangan, sayur-sayuran hijau, dan buah-buahan.

Omega 3

Kanak-kanak memerlukan omega 3 untuk memaksimumkan fungsi otak dan daya ingatan yang kuat. Omega 3 terdapat dalam telur, minyak zaitun, dan alpukat.

Besi

Bahan ini berfungsi agar anak-anak tidak mudah letih. Ibu boleh memberikan pengambilan bahan ini dari bayam, ikan, daging merah, dan kacang.

Pengambilan pemakanan kanak-kanak mengikut usia

Berikut adalah peraturan untuk memenuhi pemakanan kanak-kanak mengikut usia masing-masing, termasuk:

Keperluan pemakanan kanak-kanak berumur 0-6 bulan

Pada usia ini, kanak-kanak memerlukan susu ibu sebagai makanan utama untuk memenuhi pemakanan mereka. Ibu boleh memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan penuh untuk memenuhi keperluan tenaga dan pemakanan lain.

Perlu diingat, Ibu, pada usia ini anda hanya perlu memberi susu ibu dan tidak memberi makanan atau minuman lain.

Keperluan pemakanan kanak-kanak berumur 6-24 bulan

Susu ibu juga sangat baik diberikan sehingga anak berusia 2 tahun. Ini boleh berguna untuk meningkatkan sistem imun anak sehingga dewasa. Sebagai tambahan kepada susu ibu, anda mesti menyediakan makanan pelengkap untuk penyusuan susu ibu (MP-ASI).

MP-ASI biasanya diberikan secara beransur-ansur, bermula dari tekstur lembut seperti bubur susu. Setelah membiasakan diri, Moms dapat memberikan beras berpasukan kepada bayi.

Keperluan pemakanan kanak-kanak berumur 2-5 tahun

Keperluan pemakanan pada usia ini akan meningkat kerana anak-anak mengalami masa pertumbuhan dan sedang aktif. Tetapi pada usia ini, Moms harus lebih sabar kerana biasanya kanak-kanak cenderung sukar makan.

Biasanya kanak-kanak sudah mula mengenali pelbagai jenis makanan ringan dan makanan ringan, jadi anak-anak akan sering memilih makanan yang mereka sukai.

Keperluan pemakanan kanak-kanak berumur 6-18 tahun

Pada usia ini, keperluan pemakanan harian kanak-kanak juga akan meningkat berbanding sebelumnya kerana kanak-kanak mengalami masa pertumbuhan dan akil baligh.

Ibu mesti memberi perhatian kepada anak-anak ketika mereka mencapai usia 17-18 tahun kerana remaja telah memasuki masa pertumbuhan fizikal dan psikologi yang lebih matang. Di samping itu, pada usia ini kanak-kanak bersiap menghadapi perubahan kerana akil baligh.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.