Kesihatan

Berhati-hatilah dengan Kesalahan, Inilah 4 Perbezaan Antara Serangan Panik dan Serangan Kecemasan

Selalunya istilah "serangan kegelisahan"dan"serangan panik"Digunakan secara bergantian, seolah-olah kedua-duanya bermaksud perkara yang sama. Ini wajar, memandangkan beberapa gejala di antara keduanya sangat serupa antara satu sama lain.

Tetapi dalam praktiknya, "serangan kegelisahan"dan"serangan panik"Mempunyai definisi yang berbeza. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh membaca artikel di bawah.

Baca juga: Mempunyai Masalah Kebimbangan? Ayuh, cuba sebilangan makanan ini

1. Definisi serangan panik dan serangan kegelisahan

Dilaporkan dari Fikiran yang sangat baik, serangan panik atau serangan panik adalah gelombang ketakutan atau ketidakselesaan secara tiba-tiba disertai dengan gejala fizikal dan mental. Selain itu, serangan kegelisahan adalah sebahagian daripada tindak balas emosi dan pelindung yang tertanam di dalam tubuh manusia.

Jika dilihat dari perspektif klinikal, definisi yang berbeza dari kedua-duanya akan merujuk kepada Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (edisi ke-5), yang dikenali sebagai DSM-5.

DSM-5 mengkategorikan Serangan panik tidak dijangka dan berlaku tanpa sebab yang jelas. Untuk serangan kecemasan, tidak dikenali dalam DSM-5, jadi mereka dianggap sebagai gangguan psikiatri yang biasa.

2. Apakah tanda dan simptomnya?

Perbezaan antara kegelisahan dan serangan panik diserlahkan dengan membandingkan gejala setiap keadaan:

Gejala serangan panik

Serangan panik berlaku secara tiba-tiba tanpa pencetus yang jelas. Gejala cenderung memuncak selepas 10 minit, dan kemudian secara beransur-ansur mereda.

Dalam beberapa kes, keadaan ini juga dapat terjadi secara berurutan, sehingga membuatnya bertahan lama. Gejalanya termasuk:

 1. Jantung berdegup pantas
 2. Sakit dada
 3. Pening
 4. Kilatan panas atau berasa panas secara tiba-tiba di bahagian badan tertentu
 5. Mual
 6. Mati rasa atau kesemutan di hujung kaki (anggota badan)
 7. Bergegar
 8. Susah bernafas
 9. Sakit perut
 10. Berpeluh
 11. Perasaan tercekik atau tercekik
 12. Rasa tidak terkawal
 13. Rasa mahu gila
 14. Tiba-tiba takut mereka akan mati.

Baca juga: Lelaki! Ini adalah 4 bahaya tidur terlalu banyak untuk kesihatan fizikal dan mental

Gejala serangan kecemasan

Sekiranya serangan panik berlaku secara tiba-tiba, gejala kegelisahan biasanya muncul setelah sekian lama membimbangkan.

Gejala boleh menjadi lebih jelas dalam beberapa minit atau jam, dan biasanya kurang sengit daripada serangan panik. Beberapa tanda termasuk:

 1. Mudah terkejut
 2. Sakit dada
 3. Pening
 4. Mulut kering
 5. Keletihan
 6. Takut
 7. Kerengsaan
 8. Kehilangan tumpuan
 9. Sakit otot
 10. Mati rasa atau kesemutan di hujung kaki
 11. Degupan jantung pantas
 12. Keresahan
 13. Susah bernafas
 14. Gangguan tidur
 15. Perasaan tercekik atau tercekik
 16. Risau dan murung

Gejala kegelisahan sering bertahan lebih lama daripada gejala serangan panik. Mereka mungkin bertahan selama berhari-hari.

3. Perbezaan sebab serangan panik dan serangan kegelisahan

Dilaporkan dari Medicalnewstoday, Serangan panik boleh berlaku tanpa sebab atau dengan pencetus yang jelas.

Terdapat beberapa faktor yang mencetuskan kejadian serangan panik tidak juga serangan kegelisahan yang jelas merangkumi:

 1. Tekanan kerja
 2. Tekanan sosial
 3. Pandu
 4. Kafein
 5. Pengeluaran dari alkohol atau dadah
 6. Keadaan kronik atau kesakitan kronik
 7. Dadah atau makanan tambahan
 8. Pelbagai fobia (ketakutan terhadap objek atau situasi yang berlebihan)
 9. Kenangan trauma masa lalu.

4. Cara mudah untuk membezakan serangan panik dan serangan kegelisahan

Mungkin sukar untuk mengetahui apakah yang anda lalui serangan panik atau serangan kegelisahan. Untuk itu anda boleh membezakannya dengan memperhatikan perkara-perkara berikut:

 1. Kebimbangan biasanya dikaitkan dengan sesuatu yang dianggap sebagai tekanan atau mengancam. Serangan panik tidak selalu disebabkan oleh tekanan.
 2. Serangan kegelisahan Ia boleh berlaku pada skala ringan, sederhana, atau teruk. Serangan panik, sebaliknya, kebanyakannya melibatkan gejala yang teruk dan mengganggu.
 3. Semasa serangan panik, gejala fizikal sering lebih sengit daripada gejala kecemasan. Walaupun kegelisahan dapat berkembang secara beransur-ansur, serangan panik biasanya terjadi secara tiba-tiba.
 4. Serangan panik biasanya mencetuskan kebimbangan atau ketakutan mengenai serangan lain. Ini boleh mempengaruhi tingkah laku anda, membuat anda mengelakkan tempat atau situasi di mana anda fikir anda berisiko mengalami serangan panik.

Anda harus menghubungi doktor anda sekiranya gejala kecemasan atau panik mempengaruhi kehidupan seharian anda.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!