Kesihatan

Jangan ketinggalan untuk digunakan, ini adalah fungsi penyegar wajah

Penggunaan toner sering diremehkan kerana masih banyak orang yang tidak mengetahui fungsinya dengan betul. Walaupun fungsi toner wajah sangat berpengaruh untuk menjaga kulit yang sihat, anda tahu.

Apa itu toner?

Dilaporkan dari membersihkan.com, banyak orang sering salah faham mengenai penggunaan toner. Anda perlu tahu bahawa sebelum menggunakan pelembap wajah, toner adalah perkara utama.

Toner ini adalah cecair penyerap yang membantu menghilangkan kotoran, tanda minyak dan alat solek yang berlebihan di wajah.

Toner muka mampu membersihkan kulit secara menyeluruh dan membantu membuang sel kulit mati di permukaan kulit. Itulah sebabnya mengapa anda tidak boleh membuang toner dalam rawatan wajah.

Berikut adalah beberapa fungsi toner wajah yang dipetik dari healthline.com:

1. keseimbangan pH

Mengekalkan keseimbangan pH sangat penting untuk kulit kerana dapat melindungi kulit dari kekeringan dan kerengsaan.

Untuk menunjukkan tahap keasidan kulit yang baik dapat dilihat dari tahapnya. Pada skala 0-14, 7 menunjukkan tahap pH kulit yang neutral. Walau bagaimanapun, pH optimum kulit manusia adalah 5.5.

Penggunaan toner muka untuk penjagaan kulit dapat membantu melindungi mantel asid yang menjaga keseimbangan pH.

2. Mengecilkan liang pori

Anda yang mempunyai liang kulit yang sangat besar pastinya lebih berhati-hati dalam menjaga kulit yang sihat. Ini kerana liang pori besar di mana kotoran dan pencemaran memasuki kulit dengan mudah.

Sudah tentu ia boleh menyebabkan penyumbatan dan jerawat yang akan mengganggu penampilan anda. Namun, dengan menggunakan toner wajah kulit anda akan lebih kencang, bebas dari kotoran, minyak dan penyumbatan.

3. Menyegarkan kulit

Selain perkara di atas, toner juga berperanan aktif dalam menyegarkan kulit. Toner juga bertindak membersihkan kulit dari kotoran, kesan solek, minyak berlebihan untuk memastikan kulit sentiasa terhidrat.

Sudah tentu kesan toner ini menjadikan kulit lebih segar dan mengelakkan kulit kering.

4. Melembapkan kulit

Beberapa toner adalah humectants, yang bermaksud ia membantu mengikat kelembapan pada kulit. Toner dapat membantu mengembalikan kelembapan pada kulit dan menjauhkannya dari rasa dan kelihatan kering.

Sebilangan besar produk toner diselitkan dengan bahan pelembap seperti asid hyaluronik yang menjadikan kulit sentiasa lembap, anjal, dan awet muda.

5. Mengangkat minyak

Bagi anda yang mempunyai minyak berlebihan pada kulit wajah anda perlu menggunakan toner. Yang harus anda lakukan ialah tuangkan toner pada bola kapas dan lap di wajah anda.

Ini dapat membantu membersihkan lebihan minyak dan menjadikan wajah anda bersinar tanpa kilauan minyak yang menjengkelkan.

6. Kulit terhidrat

Mencuci muka dengan kerap adalah baik untuk menghilangkan minyak semula jadi dari kulit anda, tetapi juga boleh menjadikan kulit anda kering dan gatal. Salah satu cara untuk mengatasi ini adalah dengan bantuan toner yang dapat menjaga kulit agar sentiasa terhidrasi dengan baik.

Kulit mesti kekal terhidrat untuk mengekalkan keanjalan, kehalusan, kelembapan dan penampilan yang lebih muda.

Banyak toner wajah juga menyediakan vitamin dan nutrien kulit penting lain untuk memastikan kulit sihat dan seimbang.

7. Mencegah jerawat

Tidak hanya mengganggu penampilan, jerawat yang timbul juga akan terasa pedih. Anda juga harus berhati-hati jika anda mendapat jerawat di wajah anda kerana boleh menyebabkan parut.

Masalah ini juga boleh menyebabkan kulit kelihatan lebih berminyak, kusam, dan tidak seimbang. Demi menjaga kulit yang sihat, toner mampu mencegah penumpukan kotoran di pori-pori dan mengurangkan rembesan minyak dan sebum yang berlebihan.

Menggunakan toner juga penting untuk membuang sel kulit mati yang menyebabkan parut jerawat, anda tahu. Penggunaan toner secara berkala juga mampu mencegah jerawat pada masa akan datang.

Baca juga: Agar tidak membuat pilihan yang salah, fahami jenis dan faedah toner pengelupasan

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!