Kesihatan

3 Kesan Merokok Segera setelah Pengambilan Gigi, Bagaimana Berbahaya?

Tidak digalakkan merokok selepas pengambilan gigi. Sekiranya anda baru menjalani prosedur ini, akan ada bekas luka yang memerlukan beberapa hari untuk sembuh sepenuhnya.

Selain itu, merokok sendiri memberi kesan buruk kepada kesihatan gigi dan mulut secara amnya.

Oleh itu, jika anda seorang perokok, teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui kesan apa yang boleh berlaku sekiranya anda merokok sejurus selepas pencabutan gigi.

Baca juga: Cirit-birit Bayi Semasa Gigi, Adakah Biasa?

Proses pengekstrakan gigi

Pengambilan gigi boleh dilakukan sebagai langkah kesihatan akibat kemalangan, gigi yang sakit atau gigi yang terkena hentaman.

Dalam prosesnya, doktor gigi biasanya memberikan ubat bius tempatan untuk menghilangkan rasa sakit di sekitar mulut ketika gigi diekstraksi. Tindakan ini akan meninggalkan lubang pada tisu lembut yang berdarah.

Kasa dan tekanan dari masa ke masa akan menghentikan pendarahan. Dalam kes tertentu, jahitan juga dapat digunakan untuk menutup lubang ini.

Kesan negatif merokok selepas pengambilan gigi

Secara amnya, panasnya asap dan bahan kimia yang terdapat dalam rokok sangat berbahaya bagi gigi, gusi dan tisu lembut di sekitarnya.

Selain mengotorkan gigi, merokok juga meningkatkan peluang anda menghidap penyakit mulut. Walaupun kesannya jika anda merokok sejurus selepas pencabutan gigi termasuk:

1. Pembekuan darah berlaku

Proses pencabutan gigi akan menghasilkan lubang pada tisu lembut tempat gigi tersebut diekstraksi. Sekiranya anda merokok setelah dihukum, anda cenderung mengalami pembekuan darah.

Ini berlaku untuk merokok apa-apa, bukan sahaja rokok, tetapi juga cerut dan sejenisnya. Ini kerana bahan kimia dalam produk tembakau dapat mencegah penyembuhan dan menyebabkan pembekuan darah.

2. Mengalami soket kering

Apabila anda mengeluarkan gigi, badan anda akan membentuk gumpalan darah di tempat pengekstrakan. Tujuannya adalah untuk melindungi dan menyembuhkan tulang dan saraf yang mendasari. Benjolan ini harus tetap di tempat sehingga gusi sembuh dan mulut kembali normal.

Kadang-kadang ketulan ini boleh keluar. Sekiranya itu berlaku, anda akan mengalami komplikasi kesakitan yang disebut soket kering, atau osteitis alveolar. Orang yang merokok dan menggunakan tembakau mempunyai risiko terkena penyakit yang jauh lebih tinggi soket kering selepas pengambilan gigi.

Satu kajian mendapati bahawa keadaan perubatan berlaku pada 12 peratus orang yang merokok setelah pencabutan gigi. Sebagai perbandingan, hanya 4 peratus mereka yang tidak merokok mengalaminya.

soket kering ia tidak selesa dan melambatkan penyembuhan. Oleh itu, penting untuk mengelakkan perkara-perkara yang boleh mencetuskannya berlaku.

Baca juga: Jangan memandang rendah pertumbuhan rahang dan gigi bayi anda, berikut penjelasannya!

3. Jangkitan

Kesan negatif yang lebih lama ialah merokok selepas pencabutan gigi boleh menyebabkan jangkitan dan memanjangkan proses penyembuhan.

Dilaporkan dari Winston-Salamdentist, Persatuan Pergigian Amerika telah membuktikan bahawa produk tembakau berbahaya untuk tempat pencabutan gigi.

Jadi apa yang mesti anda buat?

Ikuti arahan doktor anda mengenai penjagaan mulut yang betul selepas pembedahan untuk meningkatkan pemulihan.

Kebanyakan orang berasa lebih baik tiga hari selepas pembedahan dan pulih sepenuhnya dalam seminggu. Petua rawatan untuk pengambilan gigi termasuk:

  1. Pastikan mulut anda bersih dengan berkumur air garam beberapa kali sehari.
  2. Gosok gigi dengan lembut.
  3. Minum banyak cecair.
  4. Elakkan makanan, minuman, dan aktiviti yang mengancam pembekuan darah.
  5. Beristirahatlah dari kerja berat selama mungkin.
  6. Rawat bengkak luaran dengan menggunakan pek ais ke pipi.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengalami soket kering?

Sekiranya anda mengesyaki mengalami soket kering atau mengalami kesakitan yang teruk selepas pembedahan mulut, segera hubungi doktor gigi anda.

Keadaan ini dapat diubati. Doktor boleh membilasnya, menggunakan ubat, dan menetapkan ubat penahan sakit. Setelah berjumpa doktor, anda berpotensi akan berasa lebih baik dengan segera dan terus bertambah baik dalam beberapa hari ke depan.

Anda boleh meneruskan aktiviti biasa selepas mulut dan soket kering sembuh sepenuhnya. Waktu penyembuhan berbeza-beza tetapi kebanyakan orang berasa lebih baik setelah satu minggu.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.