Kesihatan

Manfaat VCO yang harus anda ketahui, anda dapat menurunkan berat badan!

Mungkin anda masih belum dikenali dengan nama VCO. Singkatan dari minyak kelapa dara, tetapi lebih dikenali sebagai minyak kelapa dara. Ternyata minyak kelapa mempunyai banyak kebaikan. Mari lihat pelbagai faedah VCO untuk kesihatan.

Kebaikan VCO

Minyak kelapa dara (VCO) dibuat dari daging kelapa segar yang diekstrak. Hasil atau ekstrak yang menghasilkan minyak semula jadi yang disebut minyak kelapa dara atau minyak kelapa dara.

Berikut adalah pelbagai faedah VCO untuk kesihatan, termasuk:

Mencegah penyakit jantung

Kandungan lemak tepu semulajadi dalam VCO dapat berfungsi meningkatkan kolesterol baik (HDL) dalam tubuh. Bukan hanya itu, faedah lain dari VCO juga memproses kolesterol jahat (LDL) menjadi kolesterol baik.

Meningkatkan sistem ketahanan badan

Kandungan asid laurik atau monolaurin yang terdapat dalam minyak kelapa dara berguna untuk memerangi bakteria, mengurangkan kulat, dan virus. Anda boleh mengambil minyak ini 3 kali sehari semasa anda sakit untuk meningkatkan daya tahan tubuh.

Antioksidan yang baik

Polifenol yang terkandung dalam VCO berfungsi sebagai antioksidan yang berguna untuk mencegah aterosklerosis.

Atherosclerosis adalah pengerasan dinding saluran darah kerana pengumpulan plak lemak di dinding saluran darah. Penumpukan ini meningkatkan risiko penyakit jantung.

Menurunkan berat badan

Bagi anda yang sedang menjalani diet, anda harus mencuba menggunakan minyak kelapa dara ini. VCO mempunyai kelebihan untuk menahan selera makan kerana ia membuat kita merasa kenyang lebih lama.

Di samping itu, VCO dapat meningkatkan pembentukan tenaga dengan membakar lebih banyak kalori.

Mencegah kerosakan gigi

Minyak kelapa dara juga berkesan dalam membasmi bakteria di mulut. Anda boleh menggunakannya dengan berkumur atau menggunakan minyak ini di gigi dan mulut anda.

Melancarkan sistem pencernaan

Minyak kelapa dara ini dipercayai dapat merawat pelbagai masalah pencernaan seperti sembelit. Minyak ini mampu melawan bakteria yang tidak sihat dalam sistem pencernaan dan membantu penyerapan nutrien dalam badan.

Mengatasi diabetes

Sekiranya anda mengambil VCO, ia dapat mengawal kadar gula dalam darah kerana meningkatkan rembesan insulin di dalam badan. Apabila sel-sel tahan insulin, pankreas terus mengepam lebih banyak insulin dan menimbulkan lebihan di dalam badan.

Meningkatkan fungsi otak

Kandungan asid lemak dalam minyak kelapa dara dapat meningkatkan daya ingatan pada orang tua. Peningkatan kemampuan ingatan juga dialami oleh semua pesakit yang menggunakan asid lemak dalam minyak kelapa dara.

Kebaikan VCO untuk kesihatan kulit

Bukan hanya mempunyai manfaat yang sangat baik untuk kesihatan tubuh, ternyata VCO juga mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan kulit, anda tahu, termasuk:

Melembapkan kulit

Manfaat lain dari VCO adalah melembapkan kulit. VCO juga mempunyai kesan antibakteria yang dapat digunakan pada penyakit kulit seperti eksim dan psoriasis. Kesan antibakteria ini juga dapat melawan penyebaran bakteria staphylococcal dalam penyakit ini.

Mengatasi jerawat

Sifat antibakteria asid lemak rantai sederhana dalam minyak kelapa dara juga dapat membantu mengurangkan jerawat. Bukan itu sahaja, minyak kelapa dara dan komponennya dapat membantu mengurangkan keradangan di dalam badan.

Membantu penyembuhan luka

Minyak kelapa dara juga dapat mempercepat penyembuhan, meningkatkan status antioksidan dan meningkatkan kadar kolagen.

Minyak kelapa dara menghalang pengeluaran sebatian pro-radang dan membantu menyembuhkan luka dan parut. Selain mempromosikan penyembuhan luka, sifat antimikroba juga dapat mencegah jangkitan.

Buang noda hitam

Vitamin E dalam minyak kelapa dara dipercayai dapat menyembunyikan bekas jerawat, bintik hitam, dan penuaan pramatang.

Caranya ialah dengan menggunakan minyak kelapa di kawasan yang dikehendaki. Lakukan secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Membuang sel kulit mati

Minyak kelapa dara juga boleh digunakan sebagai gosok untuk membuang sel kulit mati. Caranya adalah dengan mencampurkan setengah gelas minyak kelapa dengan setengah gelas garam. Kemudian gunakan campuran ini untuk gosok semasa mandi.

Cegah tanda regangan

Minyak kelapa biasanya digunakan untuk mencegah tanda regangan ketika mengandung. Bukan hanya mencegah, jika anda sudah mempunyai tanda regangan, sapukan minyak kelapa dara di kawasan itu, minyak kelapa ini akan membantu menghilangkannya.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!