Kesihatan

Daun Tarragon dikatakan dapat meningkatkan selera makan, mari kita periksa fakta

Daun Tarragon atau Estragon adalah salah satu tanaman yang berfungsi sebagai rempah dapur. Aroma khasnya menjadikannya banyak digunakan sebagai hidangan perasa, yang digunakan dalam hidangan ikan, daging, ayam atau sup.

Sebaliknya, tumbuhan ini dengan nama saintifik Artemisia dracunculus, juga dikenali sebagai tumbuhan perubatan. Salah satunya ialah meningkatkan selera makan. Adakah betul?

Baca Juga: Kelebihan Sambiloto, Meringankan Selsema untuk Menjaga Kekebalan Pesakit HIV

Mengenal daun tarragon

Daun Tarragon adalah tumbuhan yang berasal dari keluarga bunga matahari. Tumbuhan ini disebut ramuan abadi, kerana mempunyai sejumlah manfaat.

Sebelum membincangkan faedahnya lebih lanjut, berikut adalah kandungan nutrien daun tarragon. Dalam satu sudu daun tarragon atau kira-kira 2 gram, mengandungi:

 • Kalori: 5 gram
 • Karbohidrat: 1 gram
 • Mangan: 7 peratus daripada nilai harian yang disyorkan
 • Besi: 3 peratus daripada nilai harian yang disyorkan
 • Kalium: 2 peratus daripada nilai harian yang disyorkan.

Jenis daun tarragon

Daun Tarragon terdapat dalam tiga jenis yang berbeza, iaitu Perancis, Rusia dan Sepanyol.

 • Tarragon Perancis terkenal dengan campuran masakannya.
 • Tarragon Rusia adalah jenis yang lebih ringan daripada varietas Perancis, kerana rasa cepat hilang. Oleh itu, anda harus menggunakannya sebaik sahaja memilih. Tetapi jenis ini mempunyai lebih banyak daun, jadi bagus untuk campuran salad.
 • Tarragon Sepanyol, dikenali sebagai rasa yang lebih kaya daripada varieti Rusia. Tetapi tidak begitu kaya dengan rasa seperti Perancis. Biasanya digunakan untuk perubatan dan dibuat teh.

Sekiranya anda mencari daun tarragon, tanaman ini tumbuh pada musim bunga dan musim panas di kawasan dengan iklim yang sederhana. Untuk mencarinya, anda harus membelinya dari petani atau di kedai runcit, kerana ia tidak banyak dijual di kedai umum.

Khasiat daun tarragon diketahui dapat meningkatkan selera makan

Selera makan boleh dikurangkan atau hilang kerana banyak sebab. Salah satunya adalah ketidakseimbangan hormon ghrelin dan leptin. Hormon ghrelin juga dikenal sebagai hormon kelaparan, sementara leptin disebut hormon kenyang.

Sekiranya kedua-dua hormon tersebut tidak seimbang, ia akan mempengaruhi selera makan. Apabila tahap ghrelin meningkat, ia menyebabkan rasa lapar. Sebaliknya, peningkatan kadar leptin menyebabkan perasaan kenyang.

Untuk itu, hormon ini perlu seimbang. Kerana jika masalah ini tidak ditangani, dapat menyebabkan masalah kesehatan, termasuk penurunan kualitas hidup dan kekurangan zat makanan.

Masalah ini dapat diselesaikan dengan menggunakan daun tarragon. Kerana melalui kajian pada tikus, terbukti bahawa ekstrak daun tarragon dapat merangsang selera makan. Kerana ekstrak tarragon membantu meningkatkan rasa lapar.

Tetapi penemuan kajian itu hanya dalam keadaan diet tinggi lemak. Oleh itu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan faedah daun tarragon untuk meningkatkan selera makan secara umum.

Bagaimana cara mengambil daun tarragon?

Sekiranya anda ingin mencuba daun tarragon sebagai penambah selera, anda boleh memakannya dengan pelbagai cara. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, jika daun tarragon dapat digunakan sebagai campuran sup, atau hidangan ikan, daging lembu atau ayam.

Tetapi jika anda masih keliru dalam memproses daun tarragon ke dalam pinggan, berikut adalah beberapa cara mudah untuk mencampurkan daun tarragon ke dalam makanan harian anda.

 • Menambah daun tarragon ke telur goreng atau kacau
 • Menggunakan daun tarragon sebagai pelengkap ayam bakar
 • Menambah daun tarragon ke sos pasta
 • Campurkan ke dalam hidangan ikan salmon atau tuna
 • Campurkan minyak zaitun dan taburkan campuran ke atas sayur-sayuran panggang.

Manfaat lain dari daun tarragon

Selain diketahui meningkatkan selera makan, berikut adalah faedah lain untuk kesihatan tubuh:

 • Boleh menurunkan gula darah: Daun Tarragon dapat membantu meningkatkan kepekaan insulin dan membantu tubuh menggunakan glukosa. Kajian pada haiwan dengan diabetes menunjukkan penurunan kepekatan gula dalam darah hingga 20 peratus.
 • Memperbaiki corak tidur: Tarragon adalah tumbuhan dalam kumpulan artemisia, di mana artemisia diketahui mempunyai kesan sedatif dan membantu mengatur pola tidur.
 • Melegakan kesakitan: Terutama dengan mereka yang berkaitan dengan osteoartritis. Penggunaan ini terkenal dalam perubatan tradisional dan beberapa kajian juga menyokongnya, seperti kajian pada tikus dengan hasil yang baik.

Baca juga: Daun Pletekan untuk Perubatan Diabetes, Ketahui Manfaat dan Kesan Sampingannya

Selain daun yang telah disebutkan, daun tarragon juga bermanfaat untuk kesihatan jantung. Kerana kandungan kalium di dalamnya diketahui baik untuk jantung.

Satu lagi manfaat daun tarragon adalah dapat mengurangkan keradangan. Kajian pada tikus menunjukkan bahawa setelah memakan ekstrak tarragon selama 21 hari, sitokin menurun dengan ketara.

Oleh itu maklumat mengenai penggunaan daun tarragon untuk kesihatan, terutama untuk meningkatkan selera makan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!