Kesihatan

Mempunyai Kulit Muka Berminyak? Berehatlah, Atasi Cara Ini!

Memiliki wajah berminyak kadang-kadang sangat menjengkelkan kerana boleh menjadikan wajah anda kusam. Tetapi jangan risau, kerana ada pelbagai cara untuk menghilangkan minyak di wajah anda yang boleh anda lakukan.

Selain menjadikan wajah kelihatan kusam, jika anda gunakan solekan dan mempunyai jenis kulit berminyak, solekan akan pudar lebih cepat. Cara mengatasi kulit berminyak, mari lihat di sini!

Baca Juga: Mesti Tahu! Ini 6 Manfaat Daun Kelor untuk Kesihatan Tubuh

Apa yang menyebabkan wajah berminyak?

Secara umum, setiap orang mempunyai minyak di wajah, tetapi kandungan minyak setiap orang berbeza.

Di bawah liang terdapat kelenjar sebum yang menghasilkan minyak semula jadi yang disebut sebum. Minyak ini membantu menjaga kulit sentiasa terhidrat dan sihat.

Pada sebilangan orang, kelenjar sebum boleh menghasilkan minyak yang terlalu banyak. Inilah yang menyebabkan kulit berminyak.

Kulit berminyak boleh menyebabkan risiko terkena jerawat kerana sebum bercampur dengan sel-sel kulit mati dan terperangkap di dalam liang.

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan kulit berminyak. Berikut adalah faktor-faktor ini seperti yang dilaporkan oleh Garis Kesihatan.

  • Genetik
  • Umur
  • Persekitaran tempat tinggal
  • Pori besar
  • Menggunakan produk penjagaan kulit yang salah
  • Gunakan penjagaan kulit secara berlebihan
  • Jangan gunakan pelembap wajah

Faktor yang telah disebutkan di atas adalah faktor biasa yang boleh menyebabkan minyak berlebihan pada wajah. Namun, anda tidak perlu risau kerana minyak di wajah anda dapat dikeluarkan.

Baca juga: Jerawat Bye-bye! Inilah Cara Memilih Pelindung Matahari untuk Kulit Berminyak

Cara menghilangkan minyak di wajah

Bagi anda yang mempunyai jenis kulit berminyak dan ingin menyingkirkan minyak di wajah anda, terdapat pelbagai cara untuk anda melakukannya.

Diringkaskan dari Foreo.com berikut adalah pelbagai cara.

1. Selaraskan rutin penjagaan kulit

Produk penjagaan wajah biasanya harus disesuaikan dengan jenis kulit anda, termasuk kulit berminyak. Oleh itu, pilih produk yang sesuai untuk kulit berminyak.

Berikut adalah cadangan untuk penjagaan kulit rutin untuk jenis kulit ini:

Gunakan pembersih, toner dan pelembap dua kali sehari

Cari pembersih yang mengandungi sulfur, asid salisilik, atau minyak pokok teh, ini biasanya melarutkan sebum berlebihan.

Asid glikolat juga merupakan bahan aktif yang hebat untuk kulit berminyak, kerana dapat meningkatkan warna dan tekstur keseluruhan kulit.

Setelah menggunakan pembersih, adalah baik untuk menggunakan toner bebas alkohol untuk menghilangkan kotoran yang mungkin anda terlepas semasa menggunakan pembersih.

Selepas itu, langkah terakhir yang perlu anda lakukan adalah menggunakan pelembap ringan dan bebas minyak.

Gunakan astringen

Sekiranya kulit anda benar-benar berminyak, anda boleh menggunakan astringen untuk menutup liang yang juga boleh mengeluarkan minyak.

Namun, kerana astringen mengandungi alkohol yang tinggi, banyak yang mengatakan ia boleh menyebabkan kulit menjadi kering dan kasar.

Perlu diingat bahawa anda tidak boleh menggunakan produk ini setelah anda mengelupas wajah anda.

Mengelupas seminggu sekali

Mengelupas adalah cara yang baik untuk mengelakkan liang pori tersumbat, yang merupakan keadaan biasa untuk kulit berminyak.

Ramai orang memilih untuk menggunakan gosok bebas minyak dicipta untuk kulit berminyak.

Perkara yang perlu diberi perhatian adalah, sapukan scrub dengan lembut pada kulit wajah untuk mengelakkan kegatalan.

Sapukan topeng muka seminggu sekali

Topeng muka yang dapat membersihkan kotoran secara mendalam seperti topeng tanah liat dapat menyerap lebihan minyak dan dapat mengurangkan penapisan minyak di wajah selama beberapa hari.

Cari topeng yang juga mengandungi madu atau mentega shea yang menenangkan kulit dan menghalangnya kering.

2. Mengawal kilauan minyak dengan solekan

Semasa menggunakan solekan pada waktu pagi, pertama, gunakannya primer matte atau primer kawalan minyak. Ia akan menyerap minyak sepanjang hari, menjaga kulit segar, dan tidak bersinar.

Anda juga boleh menggunakannya di Zon-T untuk menyerap sebum tambahan di kawasan berminyak wajah, seperti dahi dan hidung.

3. Cara menghilangkan minyak di wajah dengan berunding dengan profesional

Sekiranya semua itu tidak berjaya, pertimbangkan untuk berjumpa dengan pakar dermatologi. Banyak penghilang jerawat juga disarankan untuk merawat kulit berminyak.

Doktor juga boleh menetapkan krim topikal dengan tretinoin, adapalene, atau bahkan tazarotene yang dapat mengubah cara pori-pori mengeluarkan sebum.

Namun, anda harus tetap berhati-hati kerana produk ini dapat merengsakan kulit, jadi lebih baik menerapkannya ke kawasan yang paling berminyak di wajah anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!