Kesihatan

Sebelum Mencantikkan Kening, Periksa Pertama Kesan Sampingan Sulaman Kening untuk Kesihatan

Kening adalah bahagian penting yang dapat membingkai wajah wanita. Tidak hairanlah bentuk alis yang sempurna sangat didambakan. Ditambah pula dengan trend mencantikkan alis dengan teknik sulaman alis yang semakin menjadi kegemaran. Namun, bagaimana kesan sulaman alis untuk kesihatan?

Kerana penampilan alis dianggap penting bagi sebilangan wanita, kini terdapat banyak cara untuk mencantikkan alis dengan sulaman alis, dengan istilah seperti pendaratan mikro, mikrofeathering, atau pelindung mikro.

Sebelum melakukannya, ayuh ketahui lebih lanjut mengenai kesan sampingan yang mungkin membahayakan kesihatan dari sulaman alis.

Apa itu sulaman alis?

Tidak seperti tatu alis kekal tradisional, 'sulaman alis' (sulaman alis) direka sebagai kaedah mencantikkan alis dengan penampilan separa kekal atau rambut seperti pukulan, yang boleh dikatakan kelihatan lebih semula jadi dan realistik.

Pada hakikatnya, sulaman alis atau sering disebut dalam istilah 'mikroblading', biasanya dilakukan dengan alat tangan untuk membuat sayatan kecil di alis, yang kemudian akan diisi dengan pigmen untuk membuat pukulan seperti rambut kecil.

Jenis sulaman alis

Perbezaan utama antara kaedah separa kekal pendaratan mikro alis dengan tatu alis kekal adalah seberapa dalam dakwat disuntik ke dalam kulit. Tato alis tradisional dimaksudkan untuk bertahan lama, sedangkan sulaman alis akan pudar seiring waktu, yang biasanya perlu dicat semula.mengemas semula.

Sementara 'microfeathering' adalah variasi pendaratan mikro, yang biasanya mengoptimumkan bentuk rambut atau alis yang ada sebagai dasar dan mengisi sesuai keperluan, untuk menambahkan tekstur dan dimensi pada alis.

Manakala 'pembayang mikro' adalah variasi lain dari pendaratan mikro, dengan hasil akhirnya tidak kelihatan kasar pendaratan mikro. Biasanya digunakan untuk membuat penampilan lembut dan semula jadi, yang kelihatan seperti serbuk alis (serbuk kening).

Baca juga: Ingin Meluruskan Kening? Tonton Cara Selamat dan Mudah Ini untuk Menghilangkan Kening!

Keselamatan sulaman alis

Amalan menyulam alis dipercayai cukup selamat, asalkan anda berhati-hati memilih tempat atau pakar untuk melakukannya.

Untuk memastikan anda mendapat rawatan berkualiti terbaik dan meminimumkan risiko jangkitan, pastikan pakar atau juruteknik sulaman alis mempunyai kelayakan atau perakuan yang boleh dikatakan jelas atau bertanggungjawab.

Anda juga perlu memastikan tentang pensterilan, kerana sangat penting bahawa semua alat yang digunakan benar-benar steril, untuk mengelakkan penularan bakteria penyebab jangkitan.

Pastikan tidak ada penggunaan semula jarum atau pisau, dan anda melihat pembungkusan dibuka di hadapan anda. Perundingan percubaan (perundingan percubaan) Anda juga boleh melakukannya sebelum melakukan sulaman alis.

Bahaya dan kesan sampingan pendaratan mikro kening

Berikut adalah beberapa bahaya atau kesan sampingan pendaratan mikro kening untuk kesihatan yang boleh menjadi catatan anda sebelum melakukan sulaman alis:

Ia boleh menyakitkan dan memerlukan masa untuk sembuh

Sulaman alis boleh menyakitkan, sebab itulah biasa menggunakan krim untuk mati rasa sebelum proses untuk membantu mengurangkan rasa sakit. Penting untuk diingat bahawa setelah proses selesai pendaratan mikro kening, kawasan-kawasan tersebut pada dasarnya adalah luka.

Tidak boleh digosok dengan sabun, terkena solek, atau berpeluh berlebihan, selama tujuh hari pertama. Anda boleh berbincang dengan pakar atau juruteknik sulaman alis untuk menentukan cara penyembuhan terbaik.

Risiko alahan pada kulit sensitif

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif atau reaksi alergi terhadap dakwat dan parut, anda perlu berjumpa dengan doktor atau pakar dermatologi terlebih dahulu, sebelum melakukan sulaman alis.

Juga berjumpa pakar atau juruteknik sulaman alis mengenai proses penyembuhan, terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif atau alahan tertentu.

Kesan sulaman alis adalah risiko jangkitan

Jangkitan pada kulit kerana kerengsaan atau reaksi alahan pigmen adalah kemungkinan kesan sampingan pendaratan mikro kening.

Kesakitan dan ketidakselesaan semasa prosedur adalah perkara biasa, dan anda mungkin merasa menyengat selepas itu. Namun, anda boleh mengatakan bahawa tidak normal jika anda mengalami kesakitan teruk yang berpanjangan di kawasan sulaman alis.

Perhatikan kawasan alis untuk melihat apakah ia menjadi bengkak atau naik. Sekiranya terdapat pelepasan kuning atau kemerahan yang berlebihan, ini mungkin merupakan tanda awal jangkitan.

Risiko terkena penyakit

Seperti prosedur tatu yang lain, sulaman alis adalah prosedur invasif yang melibatkan pengelupasan kulit dan penggunaan tinta. Sekiranya peralatan sulaman alis tidak steril, ada juga risiko menularkan penyakit berjangkit, seperti HIV, hepatitis B dan C, dan jangkitan kulit.

Potensi tisu parut

Sebagai hasil daripada sulaman alis, ada juga kemungkinan setelah penyembuhan, kulit anda akan mengalami parut. Tatu alis jangka panjang kadang-kadang boleh menyebabkan parut pada kulit.

Walaupun sulaman alis terasa baik pada mulanya, dari masa ke masa, misalnya dua tahun kemudian, umumnya diperlukan mengemas semula atau membaiki, dan boleh dengan cara yang berbeza untuk kesan minimum pada kulit.

Bukan memperbaiki kening yang jarang berlaku

Walaupun tatu sulaman atau alis tentu dapat membantu meningkatkan ketebalan atau ketebalan alis anda, sayangnya tatu alis kosmetik bukanlah penyelesaian alis kekal atau penyelesaian jangka panjang. Walaupun kadangkala anda masih perlu menggunakan pensil alis atau bedak alis.

Warna sering pudar dari masa ke masa, yang bermaksud pembetulan warna profesional diperlukan.

Penting untuk dilakukan oleh pakar

Perkara paling penting yang boleh anda lakukan untuk mencegah jangkitan sulaman alis adalah berjumpa dengan pakar atau juruteknik. Anda boleh bertanya sama ada mereka berlesen, atau mungkin anda boleh meminta untuk melihat izin kerja mereka, atau tanda semak dari jabatan kesihatan.

Keberadaan lesen, perakuan, atau izin, dapat menjadi salah satu penanda bahawa mereka adalah penyedia perkhidmatan yang layak dan mencukupi.

Sulaman alis bukan untuk semua orang

Orang yang hamil, terdedah kepada keloid, atau telah melakukan pemindahan organ, harus menghindari sulaman alis sama sekali. Anda juga harus berhati-hati jika anda mempunyai keadaan hati yang terganggu, atau keadaan virus seperti hepatitis.

Prosedur sulaman alis

Pada hari prosedur sulaman alis, anda harus berjumpa dengan pakar kecantikan yang melakukan microblading alis ini. Pakar kecantikan ini akan menerangkan prosedur sulaman alis dan pilihan yang ada termasuk gaya, warna untuk memberi cadangan untuk anda.

Sebelum memulakan prosedur, jurusolek ini akan menggunakan salap mati rasa di kawasan alis untuk membuat anda selesa semasa prosedur sulaman alis. Selepas itu pasukan juruteknik sulaman alis akan menjalankan prosedur yang berlangsung selama 2 jam.

Prosesnya sangat terperinci, jadi penting untuk membiarkan mereka mendapatkan masa yang mereka perlukan untuk sulaman alis ini.

Semasa prosedur, anda mungkin merasakan sensasi seolah-olah alis anda dikikis. Tetapi jangan risau, kerana biasanya anda hanya akan merasa sedikit kesakitan dan ia dapat ditoleransi.

Sulaman alis gagal

Sulaman alis akan gagal jika tidak dijalankan dengan prosedur atau pakar yang betul. Penjagaan pasca prosedur yang tidak betul juga boleh menjadi pencetus kegagalan sulaman alis,

Beberapa jenis sulaman alis termasuk pudar dan perubahan warna microblading alis yang anda lalui sehingga tidak sama dengan warna asal jangkitan pada lokasi sulaman alis.

Cara menghilangkan sulaman alis

Sekiranya selepas membuat mikro pada alis, anda merasa tidak sesuai dan anda ingin mengeluarkannya, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah menghubungi tempat anda membuat sulaman alis.

William Rassman, MD, Pakar Bedah Pemulihan Rambut di laman realself.com mencadangkan agar anda mencari ahli dermatologi yang mempunyai jenis laser yang dapat menghilangkan pigmen yang terselit di alis. Salah satu alatnya ialah laser suis Q.

Di samping itu, terdapat juga beberapa cara untuk membuang sulaman alis yang boleh anda lakukan sendiri di rumah seperti berikut:

  • Mandi air panas: Lakukan dua kali sehari selama 5 hari berturut-turut. Panas dari air suam ini akan membuka luka pada alis dan menghilangkan pigmen yang tertanam di situ
  • Minyak biji rosehip: Sapukan Rosehip Oil tulen pada kening 3 kali sehari selama 2 minggu. 1-2 tetes setiap alis dan urut dalam gerakan bulat
  • Garam laut: Larutkan garam laut tulen dalam air suam. Gunakan kapas untuk mencuci alis selama 10 hari dengan gerakan lembut, jangan gunakan kaedah ini jika kerengsaan terjadi pada alis

Itu semua mengenai kesan sampingan menyulam alis yang perlu anda ketahui. Jangan lupa untuk selalu membuat kajian anda sebelum anda menjalani prosedur kosmetik, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!