Kesihatan

Kesan Rabies Terhadap Manusia: Gejala dan Cara Pencegahan Yang Perlu Anda Ketahui

Apabila anda mendengar perkataan rabies, mungkin gambar yang muncul di kepala anda adalah air liur di mulut binatang yang marah. Ini wajar, memandangkan kesan rabies pada manusia cukup menakutkan.

Dilaporkan dari Healthline.comMenurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), 59,000 orang di seluruh dunia mati akibat rabies. Ini menunjukkan bahawa kesan rabies pada manusia sangat mengancam nyawa.

Oleh itu, adalah penting untuk mengkaji kesan rabies pada manusia di bawah sebagai panduan pencegahan.

Apa itu rabies?

Penyakit ini disebabkan oleh virus yang menyerang sistem saraf pusat dan boleh menyebabkan keradangan di otak. Virus ini dapat dijumpai dalam beberapa jenis binatang peliharaan seperti anjing, kucing, arnab, dan binatang liar seperti kelelawar, sigung, dan musang.

Virus ini dapat menjangkiti manusia melalui luka yang disebabkan oleh menggaru, menggaru, atau menggigit oleh haiwan ini. Kunci utama untuk menghilangkan kesan rabies pada manusia adalah rawatan secepat mungkin.

Baca juga: Kaya dengan Nutrien, Lihat 15 Khasiat Minyak Zaitun untuk Kesihatan Tubuh

Kesan rabies pada manusia

Kesan rabies pada manusia tidak akan muncul seketika. Ia hanya muncul dalam jeda waktu antara gigitan dan kemunculan gejala yang disebut tempoh inkubasi. Umumnya ini berlaku sekitar 4 hingga 12 minggu, tetapi ada yang mengalaminya dalam beberapa hari hingga bertahun-tahun.

Itu semua bergantung pada lokasi dan tahap kecederaan. Gejala awal yang muncul biasanya seperti selesema, seperti demam, kelemahan otot, dan rasa kesemutan. Anda juga akan merasakan sensasi terbakar di bahagian badan yang digigit.

Lama kelamaan virus rabies sampai ke sistem saraf pusat, virus akan mengganggu fungsi otak dan kemudian menyebabkan gejala yang terbahagi kepada:

Rabies yang ganas

Dilaporkan dari laman web WHO rasmi, jumlah kes rabies jenis ini adalah 80 peratus daripada keseluruhan kes. Kesannya boleh menyebabkan penghidap mengalami gejala berikut:

 1. Susah tidur
 2. Risau
 3. Kekeliruan
 4. Mengalami pergolakan emosi
 5. berhalusinasi
 6. Mual
 7. Kekejangan otot
 8. Gag
 9. Hiperaktif
 10. Demam
 11. Sakit kepala
 12. lumpuh separa
 13. Kesukaran menelan
 14. Takut melihat atau terkena air
 15. Terlalu sensitif terhadap cahaya, suara, atau sentuhan

Seseorang yang dijangkiti rabies juga boleh mengeluarkan air liur secara berlebihan. Ini kerana otot-otot badan menegang dan menyukarkannya untuk menelan. Ini menyebabkan mulut penghidap rabies mengeluarkan air liur secara berlebihan seperti busa.

Rabies lumpuh

Penyakit rabies jenis ini memerlukan masa lebih lama untuk muncul gejala. Walaupun agak perlahan, kesan rabies pada manusia boleh menjadi sangat buruk dan mengancam nyawa.

Menurut WHO, 20 peratus daripada keseluruhan kes rabies di dunia adalah rabies lumpuh. Penyakit ini menjadikan otot menjadi lumpuh secara perlahan, bermula dari otot di bahagian tubuh yang digigit.

Selanjutnya, pada masa yang tidak terlalu jauh, penghidapnya akan mengalami koma disertai dengan gejala yang memburuk termasuk:

 1. Badan semakin tidak dapat bertindak balas
 2. Ketakutan air semakin besar
 3. Apnea tidur (pernafasan berhenti buat beberapa kali semasa tidur) berlaku dalam jangka masa yang lebih lama
 4. Bahagian badan yang lumpuh semakin teruk

Tidak jarang koma berakhir dengan pesakit mati kerana sistem pernafasan yang tidak berfungsi. Kejadian rabies lumpuh itu sendiri sering salah didiagnosis kerana kes jarang dilaporkan ke hospital.

Baca juga: Suntikan Putih, Kenali Kesan Sampingan Maut Sebelum Mencuba

Cara mencegah rabies

Untuk mengurangkan risiko terkena penyakit ini, anda boleh mengambil beberapa langkah pencegahan.

Sebahagian daripadanya termasuk memvaksinasi haiwan peliharaan secara berkala, mengawasi binatang peliharaan ketika bermain, melaporkan haiwan liar kepada karantina, dan mendapatkan vaksin rabies jika anda ingin melakukan perjalanan ke negara-negara yang rentan terhadap penyakit ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!