Kesihatan

Hati-hati Ibu! Kenali Penyakit Hypothyroid pada Bayi sebelum Terlambat

Sekiranya bayi jarang menangis, sering berasa sejuk, dan pendiam, itu mungkin hipotiroidisme. Agar belum terlambat untuk mengetahui, mari kita kenali hipotiroidisme pada bayi di bawah!

Baca juga: Mengetahui Hypothyroidism, keadaan yang membuat pesakit mudah letih

Apa itu hipotiroidisme pada bayi?

Hipotiroidisme pada bayi sering disebut sebagai hipotiroidisme kongenital (hipotiroidisme kongenital) yang merupakan penyakit pada bayi sejak lahir atau di dalam rahim. Ini disebabkan oleh kekurangan hormon tiroid, yang merupakan hormon yang dirembeskan oleh kelenjar tiroid.

Kelenjar tiroid itu sendiri berbentuk rama-rama dan terletak di leher bawah. Hormon tiroid bertanggungjawab untuk mengatur pertumbuhan, perkembangan otak, dan metabolisme badan.

Hipotiroidisme kongenital pada bayi menunjukkan bahawa tubuh kekurangan hormon tiroid. Sekiranya anda menghidap penyakit ini, anda akan berisiko mengganggu pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Selain itu, dapat mengganggu sistem pernafasan, kerja organ jantung, sistem kerja sistem saraf, fungsi tubuh dalam mengatur suhu, kekuatan otot, kesehatan kulit, berat badan, kadar kolesterol, dan perkembangan otak.

Punca hipotiroidisme pada bayi

Beberapa penyebab hipotiroidisme yang boleh berlaku pada bayi, termasuk:

Faktor genetik

Faktor genetik menyebabkan bayi menderita penyakit ini. Mempunyai sejarah hipotiroidisme dalam keluarga, dari ibu bapa hingga datuk nenek, akan meningkatkan risiko keturunan mereka mengalami keadaan yang sama.

Kekurangan yodium

Ini adalah penyebab hipotiroidisme kongenital yang paling biasa kerana kekurangan yodium dalam diet ibu dan bayi. Sebenarnya, pengambilan yodium sangat penting dalam proses penghasilan hormon tiroid.

Penyakit autoimun

Hipotiroidisme boleh berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menyerang kelenjar tiroid, menyebabkan keradangan dan mencegah kelenjar menghasilkan hormon tiroid.

Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Di samping itu, jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu seperti Lithium, yang berfungsi untuk mengurangkan pengeluaran hormon tiroid, dalam dos yang terlalu banyak atau terlalu sedikit yodium, dan pendedahan radiasi.

Gejala hipotiroidisme pada bayi

Secara umum, jika bayi anda mengalami hipotiroidisme, tidak ada tanda-tanda khusus, tetapi ada beberapa tanda yang perlu anda perhatikan, termasuk:

 • Tidak mahu minum susu ibu.
 • Bayi kurang aktif dan sering tertidur.
 • Selalunya berasa sejuk atau menggigil.
 • Jarang menangis.
 • Suara tangisannya serak.
 • Kulit dan mata bayi bertukar menjadi kuning (penyakit kuning).
 • Kesukaran membuang air besar.
 • Fontanel dan lidah yang diperbesar.
 • Pertumbuhan tulang perlahan.
 • Pusar kelihatan lebih menonjol.
 • Lewat belajar duduk atau berdiri.
 • Kepala yang kelihatan lebih besar dari biasa.
 • Nadi terasa lebih perlahan dan degupan jantungnya lemah.
 • Refleks perlahan.

Perkara-perkara ini boleh menyebabkan masalah dalam perkembangan badan dan otak anak. Contohnya, badan kanak-kanak itu pendek, mengalami kelewatan berjalan, lambat bercakap, atau gangguan berfikir.

Rawatan hipotiroidisme pada bayi

Sekiranya anda merasakan bahawa bayi anda mengalami simptom yang disebutkan di atas, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Biasanya doktor akan memberikan terapi penggantian ubat atau hormon (terapi penggantian hormon). Melalui rawatan yang baik dan teratur, diharapkan kanak-kanak yang menderita hipotiroidisme dapat menjalani kehidupan normal seperti kanak-kanak pada umumnya.

Selain itu, doktor juga biasanya melakukan pemeriksaan saringan. Ujian ini dilakukan ketika bayi berusia 48-72 jam atau sebelum bayi pulang. Sampel darah untuk pemeriksaan hipotiroidisme kongenital pada bayi diambil dari tumit bayi.

Doktor biasanya akan memeriksa tahap darah T4 atau tiroksin, salah satu hormon tiroid, dan hormon perangsang tiroid (TSH). Biasanya pada bayi, ubat ini hanya perlu diberikan sekali sehari, dengan penyediaan tablet dihancurkan dan kemudian diberikan dengan campuran susu ibu atau air.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.