Kesihatan

Bukan sahaja melembapkan udara, ini adalah fungsi pelembap udara

Indonesia adalah negara yang memiliki iklim tropis dengan kelembapan yang tinggi. Namun, itu tidak bermaksud kita tidak memerlukan pelembap untuk memastikan kelembapan tetap stabil. Malah ramai orang tidak tahu apa fungsi humidifier.

Alat ini biasanya hanya digunakan untuk melembapkan bilik berhawa dingin yang boleh menjadikan udara kering. Ketahui fungsi dan faedah pelembap untuk kesihatan berikut!

Apa itu pelembap

Pelembap adalah alat yang melepaskan wap air untuk meningkatkan tahap kelembapan di udara. Terdapat beberapa jenis:

  • Pelembap pusat.
  • Pelembap ultrasonik.
  • Pelembap pendesak.
  • Penyejat.

Fungsi humidifier

Pada prinsipnya, fungsi humidifier adalah untuk melembapkan udara kering. Jadi, jangan terkejut jika alat ini sering digunakan di bilik berhawa dingin.

Untuk melembapkan udara, pelembap menyemburkan wap air sehingga tahap kelembapan mencapai julat yang ideal. Udara lembap tentunya akan memberi manfaat bagi orang yang mempunyai masalah pernafasan dan kulit kering.

Selain berfungsi untuk melembapkan udara kering, pelembap juga memberikan manfaat kesihatan. Terdapat beberapa faedah yang anda dapat apabila menggunakan pelembap udara ini.

Fungsi humidifier untuk kesihatan

Fungsi humidifier berkaitan dengan faedah menghirup udara lembap. Kerana udara kering boleh menyebabkan sejumlah masalah kesihatan yang berkaitan dengan kulit dan pernafasan.

Ramai orang mengalami masalah pernafasan apabila terdedah kepada cuaca panas. Ini kerana udara semasa cuaca panas mengandungi lebih banyak bahan penyebab alergi.

Untuk menyejukkan udara, AC memang penyelesaiannya. Namun, penggunaan AC sebenarnya akan memberi kesan buruk kerana dapat menghilangkan kelembapan udara.

Oleh itu, pelembap lebih kerap digunakan di bilik berhawa dingin untuk mengelakkan kesan buruk ini. Inilah kelebihan pelembap untuk kesihatan.

1. Mencegah selesema

Salah satu fungsi humidifier adalah untuk mengurangkan kemungkinan seseorang dijangkiti virus influenza. Kajian menunjukkan bahawa udara lembap dapat mengurangkan risiko terkena selesema.

Dalam kajian itu, para penyelidik cuba menambahkan virus influenza ke udara dengan mensimulasikan batuk. Hasilnya, para penyelidik mendapati bahawa tahap kelembapan yang dihasilkan oleh humidifier dengan cepat melumpuhkan zarah virus influenza.

2. Membantu mengeluarkan kahak ketika batuk

Udara kering boleh menyebabkan seseorang mengalami batuk kering. Oleh itu, menambahkan kelembapan ke udara dapat membenarkan lebih banyak kelembapan memasuki saluran pernafasan.

Dengan pelembap udara, udara akan menjadi lebih lembap dan mencegah batuk kering. Tahukah anda, batuk kering menyukarkan kita untuk mengeluarkan kahak yang melekit.

3. Mengurangkan berdengkur semasa tidur

Fungsi humidifier sebagai pengatur kelembapan udara juga dapat membantu mengurangkan dengkuran. Udara kering yang dihembuskan oleh seseorang akan menyebabkan saluran pernafasan seseorang menjadi kering. Kesannya, orang itu akan berdengkur ketika tidur.

Oleh itu, meningkatkan kelembapan udara pada waktu malam dapat mengurangkan berdengkur.

4. Menjaga kelembapan kulit dan rambut

Selain bermanfaat untuk kesihatan, fungsi humidifier juga dapat mengekalkan kelembapan kulit dan rambut seseorang. Udara kering boleh merosakkan kulit, rambut, dan menyebabkan bibir pecah-pecah.

Dengan menggunakan pelembap, anda tidak perlu lagi risau tentang masalah ini. Ini kerana udara lembap berkat pelembap dapat membantu mengurangkan kejadian kulit kering dan retak.

Pelembap juga dapat membantu mencegah kerosakan dan keguguran rambut dari udara kering.

5. Mencegah asma

Asma sering disebabkan oleh saluran udara yang terhalang. Menghirup udara lembap dapat mengurangkan risiko penyumbatan saluran udara dan membantu merawat asma.

Menurut American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology (AAAI), seseorang mengalami peningkatan gejala asma kerana tahap kelembapannya kurang dari 30 peratus. Tahap kelembapan idealnya berada dalam lingkungan 40-50 peratus.

Pelembap adalah pilihan terbaik bagi penghidap asma. Selain melembapkan udara, alat ini juga dapat mencegah virus dari disedut ketika kita bernafas.

Walau bagaimanapun, penghidap penyakit pernafasan harus berjumpa terlebih dahulu untuk menentukan jenis pelembap yang selamat digunakan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!