Kesihatan

Selalunya Menggunakan Krim Pemutih Wajah? Hati-hati dengan Merkuri

Tidak yakin dengan kulit gelap dan ingin menggunakan krim pemutih wajah? Tidak mengapa, asalkan anda dapat membezakan antara produk selamat dan produk yang tidak baik untuk kulit.

Sekiranya anda tidak tahu cara memberitahu produk mana yang bagus, cara mudah adalah dengan memeriksa ramuan yang digunakan.

Beberapa bahan yang perlu diperhatikan mengikut Badan Pengawas Makanan dan Dadah Republik Indonesia (BPOM RI) adalah merkuri, asid retinoik, hidrokuinon dan resorcinol.

Mengapa bahan-bahan ini perlu diperhatikan? Nah, inilah penjelasan penuh.

Krim pemutih muka berbahaya

Merkuri

Merkuri adalah sejenis logam beracun dan boleh didapati dalam pelbagai bentuk di sekitar kita. Merkuri juga boleh didapati dalam krim pemutih wajah.

Walau bagaimanapun, penggunaan merkuri untuk produk pemutihan kulit sebenarnya telah terhad di bawah 1 ppm, tetapi banyak produk pemutihan mengandungi merkuri di atas 100 ppm.

Penggunaan produk yang tidak mematuhi peraturan boleh menyebabkan keracunan merkuri kronik. Gejala boleh merangkumi gegaran dan kerengsaan.

Selain itu, terdapat juga kes keracunan merkuri yang menyebabkan hilangnya ingatan, pening, insomnia, edema, mual, dan sakit perut.

Asid retinoik

BPOM RI mengkategorikan asid retinoik sebagai bahan terlarang dalam produk krim pemutihan wajah. Walaupun tidak sedikit yang menggunakannya sebagai campuran.

Menurut BPOM RI, asid retinoik adalah ubat di bawah pengawasan doktor. Asid retinoik juga digunakan sebagai ubat penjagaan kulit, bukan sebagai kosmetik.

Oleh itu, BPOM RI melarang penggunaan asid retinoik dalam produk kosmetik, termasuk krim pemutih muka yang dijual secara bebas di pasaran.

Hydroquinone

Penggunaan hidrokuinon sebagai agen pemutihan telah diketahui sejak sekian lama. Itulah sebabnya banyak krim pemutih wajah menggunakannya sebagai campuran.

Namun, menurut artikel Healthline, penggunaan hidrokuinon dianggap selamat oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS sekiranya penggunaannya hanya 2 peratus.

Sementara itu, jika digunakan secara berlebihan, boleh menyebabkan kulit terbakar, menyengat dan kemerahan.

Oleh itu, disarankan untuk menggunakan krim yang mengandungi hidrokuinon di bawah pengawasan pakar dermatologi.

Penggunaan hidrokuinon di bawah pengawasan pakar dermatologi dapat dijamin keselamatannya. Kerana secara umum, hidrokuinon digunakan untuk memperbaiki masalah hiperpigmentasi kulit atau berlakunya kegelapan di kawasan kulit tertentu.

resorcinol

resorcinol sering dijumpai dalam krim pemutih kulit. Tetapi tahukah anda bahawa bahan ini biasa digunakan dalam ubat jerawat dan pewarna rambut?

resorcinol jika digunakan secara sembarangan atau dalam dos yang tinggi, boleh menyebabkan keracunan dan boleh mengganggu fungsi sistem saraf pusat.

Selain itu, penggunaan dalam dosis tinggi juga dapat menyebabkan masalah pernafasan dan juga mengganggu fungsi tiroid.

Setelah mengetahui bahan berbahaya di atas, kini anda boleh lebih berhati-hati dalam memilih produk untuk memutihkan kulit anda.

Sementara itu, untuk memastikan keselamatan produk penjagaan kulit, anda juga boleh mengikuti beberapa petua berikut.

Petua memilih krim pemutih wajah

Menurut BPOM RI, sekurang-kurangnya anda perlu memperhatikan perkara berikut sebelum menggunakan produk kosmetik, termasuk krim pemutihan.

  1. Perhatikan pembungkusan. Pastikan keadaan bungkusan tidak rosak, tidak ada perubahan pada isi bungkusan. Contohnya, krim kelihatan lebih cair.
  2. Label. Kerana produk yang memenuhi syarat akan merangkumi kelengkapan produk pada label, seperti bahan atau komposisi untuk membuat produk.
  3. Kebenaran pemasaran. Perkara paling mudah untuk memastikan kebenaran pemasaran adalah produk mempunyai kod kebenaran pemasaran, dalam bentuk: POM N + kod benua (A hingga E) diikuti dengan 11 digit nombor.
  4. Gunakan mengikut arahan penggunaan. Produk yang baik akan menerangkan cara menggunakannya dengan betul, agar pengguna tidak berlebihan ketika menggunakan produk tersebut.
  5. Perhatikan tarikh luput. Jangan gunakan produk yang tidak lagi sesuai digunakan.

Sekiranya anda telah melakukan segalanya, anda boleh merasa selamat dengan produk krim pemutih pilihan anda. Walau bagaimanapun, jika selepas penggunaan terdapat kesan sampingan, anda harus berhenti menggunakannya dan berjumpa dengan pakar dermatologi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!