Kesihatan

Boleh Dipicu oleh Penyakit, Kenali Punca Gegaran

Semua orang pasti mengalami gegaran. Oleh itu, apakah punca sebenar gegaran dari sudut perubatan?

Sebenarnya, sehingga kini pencetus gegaran masih menjadi perbincangan banyak orang. Adalah dipercayai bahawa penyebab gegaran boleh menjadi penyakit serius seperti strok dan keadaan lain.

Apa itu gegaran?

Dilaporkan Garis Kesihatan, gegaran adalah pergerakan irama yang tidak disengajakan dan tidak terkawal pada satu bahagian atau satu anggota badan. Gegaran boleh berlaku di mana-mana bahagian badan dan pada bila-bila masa.

Biasanya gegaran berlaku akibat masalah di bahagian otak yang mengawal pergerakan otot. Walaupun gegaran tidak selalu serius, dalam beberapa kes, ia mungkin menunjukkan gangguan serius.

Sebilangan besar gegaran tidak dapat diatasi dengan mudah, tetapi boleh hilang dengan sendirinya.

Penting untuk diingat bahawa kekejangan otot dan gegaran bukanlah perkara yang sama. Kekejangan otot adalah pengecutan otot yang tidak disengajakan.

Kekejangan otot adalah pergerakan halus dari bahagian kecil otot yang lebih besar. Kedutan ini mungkin kelihatan di bawah kulit.

Penyebab gegaran biasa

Gegaran biasanya terjejas kerana masalah otak. Sehingga kini beberapa kes, punca sebenar tidak diketahui. Tetapi kehadiran gangguan pergerakan ke keadaan neurologi boleh menjadi salah satu penyebab gegaran.

Berikut adalah beberapa kes gegaran yang dikelaskan berdasarkan keadaan neurologinya seperti yang dilaporkan oleh: Garis Kesihatan:

1. Gegaran penting

Gegaran jenis ini adalah jenis pergerakan yang paling biasa berlaku pada setiap orang. Gegaran penting juga dikenali sebagai gegaran postural atau niat.

Apabila anda merasakan gegaran seperti ini, ia mungkin terasa ringan dan tidak berkembang, tetapi secara beransur-ansur dapat berkembang. Sekiranya gegaran penting berterusan, ia sering berlaku di satu sisi dan kemudian mempengaruhi kedua-dua belah pihak dalam beberapa tahun akan datang.

2. Pukulan

Apabila strok iskemia berlaku pada seseorang, gumpalan darah akan menyumbat arteri. Prosesnya tentu akan menyebabkan kerosakan kekal pada saluran neurologi dan menyebabkan gegaran. Biasanya gegaran boleh berlaku di mana-mana bahagian badan.

3. Gegaran distonik

Gegaran distonik biasanya akan berlaku secara tidak teratur. Tetapi ketika anda berehat sepenuhnya dapat melegakan gegaran jenis ini. Ini biasanya berlaku pada orang yang menderita dystonia.

Dystonia adalah gangguan pergerakan yang dicirikan oleh pengecutan otot yang tidak disengajakan. Pengecutan otot menyebabkan pergerakan memutar dan berulang atau postur yang tidak normal, seperti memusingkan leher. Ini boleh berlaku pada usia berapa pun.

4. Gegaran traumatik

Sekiranya anda mengalami kecederaan fizikal pada otak, ia boleh merosakkan saraf yang bertanggungjawab untuk mengatur pergerakan. Gegaran boleh berlaku apabila kecederaan mempengaruhi saraf badan tertentu.

5. Gegaran Parkinson

Anda harus tahu bahawa hampir 25 peratus orang dengan penyakit Parkinson mengalami gegaran. Secara umum, orang yang menghidap penyakit ini akan mengalami gegaran di satu atau kedua tangan.

Gegaran pada penyakit Parkinson disebabkan oleh kerosakan pada bahagian otak yang mengawal pergerakan. Biasanya akan berlaku selepas usia 60 tahun.

Baca juga: Penyakit Parkinson: Ketahui Gejala dan Pencegahan

6. Gegaran otak kecil

Cerebellum adalah bahagian otak belakang yang mengawal pergerakan dan keseimbangan. Gegaran acerebellar adalah sejenis gegaran yang disebabkan oleh kerosakan pada otak kecil. Beberapa penyakit yang menyerang otak kecil dan menyebabkan gegaran seperti:

  • strok
  • Ketumbuhan
  • Penyakit seperti sklerosis berganda
  • Ia juga mungkin disebabkan oleh alkoholisme kronik atau penggunaan ubat tertentu yang berlebihan

Sekiranya anda seorang yang mempunyai alkoholisme kronik atau sukar menguruskan ubat, berbincanglah dengan doktor mengenai keadaan kesihatan anda. Mereka boleh membantu anda membuat rancangan rawatan yang paling sesuai.

7. Gegaran ortostatik

Getaran ortostatik biasanya berlaku di kaki. Gegaran jenis ini adalah pengecutan otot yang cepat dan berirama yang biasanya berlaku setelah berdiri. Gegaran ortostatik ini sering dianggap sebagai ketidakstabilan.

Tidak ada tanda atau gejala klinikal yang lain. Gegaran jenis ini akan berhenti serta merta apabila anda duduk dan mula berjalan semula.

8. Gegaran psikogenik

Gegaran psikogenik dicirikan oleh beberapa perkara seperti perubahan arah gegaran dan aktiviti harian anda biasanya akan sangat terganggu.

Pesakit dengan gegaran psikogenik sering mengalami gangguan penukaran, keadaan psikologi yang menghasilkan gejala fizikal, atau penyakit psikiatri lain.

Demikian maklumat mengenai gegaran berdasarkan penyebabnya. Segera berjumpa doktor jika anda mengesyaki anda memilikinya, ya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!