Kesihatan

Air Berkilau Mempunyai Banyak Manfaat Untuk Tubuh, Tetapi Juga Perhatikan Kesan Sampingannya

Populariti air berkilau semakin meningkat. Minuman ini dipercayai lebih menyegarkan dan mempunyai banyak manfaat untuk tubuh. Supaya anda lebih memahami tentang faedah dan kesan yang boleh disebabkan oleh air berkilau, mari kita lihat ulasannya di sini.

Apa itu air berkilau?

Air berkilau Air minuman berkarbonat atau mengandungi karbon dioksida. Air berkilau sendiri terdiri daripada 2 jenis, iaitu: air berkilau semula jadi dan air berkilau tiruan.

Berkilauair Produk semula jadi berasal dari mata air semula jadi dan mengandungi mineral dan sebatian sulfur. Gelembung yang dimiliki air berkilau secara semula jadi berasal dari mata air dengan karbonasi yang berlaku secara semula jadi.

Semasa di air berkilau buatan, untuk mencipta gelembung atau kesan 'berkilau', minuman ini diselitkan dengan gas karbon dioksida di bawah mesin bertekanan. Sebilangannya diberi gula tambahan atau pemanis tiruan.

Baca juga: Selain diet, ini adalah kelebihan air yang disiram yang jarang diketahui

Manfaat air berkilau untuk badan

Bukan hanya dapat menyegarkan badan, air berkilau yang bebas dari pemanis tambahan dan gula juga mempunyai faedah. Anda perlu tahu bahawa, air berkilau mengandungi lebih sedikit kalori daripada soda.

Nah, berikut adalah beberapa faedah dari air berkilau.

1. Memperbaiki sistem pencernaan

Manfaat pertama dari air berkilau adalah untuk memperbaiki sistem pencernaan. Dipetik dari WebMD, satu kajian yang melibatkan 21 peserta mendapati bahawa, minum air berkilau dapat melegakan sembelit.

2. Membantu mengawal berat badan

Pengambilan cecair yang mencukupi dalam badan adalah kunci untuk menurunkan berat badan. Air berkilau dapat memberikan penghidratan yang baik kepada badan. Ini adalah pilihan yang jauh lebih baik daripada mengambil minuman ringan.

Sekiranya seseorang mengalami dehidrasi, dia mungkin bukan sahaja merasa dahaga, tetapi juga merasa lapar. Minum air berkilau dapat menolong anda merasa kenyang lebih lama.

3. Meningkatkan keupayaan menelan

Penyelidikan menunjukkan bahawa air berkilau boleh meningkatkan menelan pada orang dewasa muda dan tua.

Dalam satu kajian yang melibatkan 16 orang, peserta diminta untuk menelan cecair yang berbeza. Hasilnya menunjukkan bahawa air berkarbonat mempunyai kemampuan terkuat untuk merangsang saraf yang bertanggungjawab untuk menelan.

adalah air berkilau boleh merosakkan gigi?

Salah satu kebimbangan terbesar air berkilau adalah kesan terhadap kesihatan gigi. Anda perlu tahu bahawa, lebih banyak penyelidikan diperlukan mengenai perkara ini.

Walau bagaimanapun, satu kajian mendapati bahawa air berkilau hanya mempengaruhi enamel (lapisan luar gigi) sedikit lebih banyak daripada air tulen. Walau bagaimanapun, risiko untuk kesihatan gigi jika memakannya air berkilau alias tulen tanpa pemanis tambahan boleh dikatakan sangat rendah.

Sebaliknya, risiko yang lebih besar untuk mempengaruhi kesihatan gigi boleh berlaku jika anda mengambilnya air berkilau dengan gula tambahan. Tinjauan terhadap beberapa kajian mendapati bahawa gabungan gula dan karbonasi dapat menyebabkan kerosakan gigi yang teruk.

Baca juga: Sakit Sakit Gigi Mengganggu Aktiviti Anda? Inilah cara mengatasi rongga

Kesan air berkilau pada kesihatan tulang

Kebimbangan lain yang dapat dirasakan ialah kesan minuman berkarbonat boleh membahayakan kesihatan tulang kerana kandungan asidnya yang tinggi. Walau bagaimanapun, air berkilau tidak memberi kesan negatif terhadap kesihatan tulang.

Melancarkan dari halaman Perubatan UChicago, cola gelap adalah minuman yang boleh mempengaruhi kepadatan tulang. Kerana, cola gelap Mengandungi asid fosforik yang boleh menyebabkan penurunan kalsium pada tulang.

Kesan minuman berkarbonat terhadap sindrom iritasi usus (IBS)

Pada dasarnya, minuman berkarbonat adalah seperti air berkilau tidak menyebabkan IBS. Walau bagaimanapun, minuman berkarbonat boleh menyebabkan kembung dan gas, yang boleh mencetuskan gejala IBS, terutamanya jika anda sensitif terhadap jenis minuman ini.

Petua untuk mendapat faedah air berkilau

Setelah mengetahui faedah yang dimiliki oleh air berkilau Sudah tentu anda mahu mendapat faedah maksimum, bukan? Ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sekiranya anda mahu memakannya air berkilau, antara lain adalah:

  • Sentiasa perhatikan label pembungkusan. Untuk mendapatkan faedah maksimum, anda harus memastikan air berkilau tidak mengandungi gula tambahan
  • Lebih baik menjauhinya air berkilau dengan gula tambahan atau sirap fruktosa tinggi
  • Sekiranya anda ingin menambah rasa air berkilau murni, lebih baik jika anda menambah buah-buahan atau potongan timun di air berkilau.

Itulah beberapa maklumat mengenai kebaikan dan keburukan air berkilau. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai perkara ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.