Kesihatan

Punca Kerap Meludah Semasa Berpuasa dan Cara Mengatasinya

Puasa pada bulan Ramadhan mesti dilakukan dengan optimum. Selain mengejar ganjaran, aktiviti ini juga diketahui mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Tetapi tidak jarang sebilangan orang terhalang oleh munculnya kebiasaan sering meludah ketika berpuasa. Walaupun kelihatan semula jadi, tetapi ini juga tidak selesa, anda tahu.

Baca juga: 8 Punca Air liur Berdarah, Bolehkah Ini Tanda Penyakit Tertentu?

Gambaran keseluruhan air liur

Air liur adalah cecair jernih yang dibuat oleh beberapa kelenjar di kawasan mulut. Sebahagian besarnya terdiri dari air yang mempunyai beberapa fungsi, termasuk:

  1. Menjaga mulut sentiasa lembap dan selesa
  2. Membantu mulut mengunyah, rasa dan menelan
  3. Melawan kuman di mulut dan mencegah bau mulut
  4. Mempunyai protein dan mineral yang melindungi lapisan e-mel gigi, mencegah kerosakan gigi dan penyakit gusi

Mengapa anda sering meludah ketika berpuasa?

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan seseorang sering meludah ketika berpuasa:

1. Kelenjar air liur tidak dirangsang

Pada dasarnya badan menghasilkan air liur ketika mengunyah. Semakin sukar dan sering anda mengunyah, semakin banyak air liur dihasilkan.

Semasa berpuasa, anda tidak melakukan aktiviti di mulut. Ini dapat mengelakkan kelenjar penghasil air liur menjadi terangsang, yang seterusnya menyebabkan air liur terkumpul dan membiak.

Kajian yang diterbitkan di Gerbang Penyelidikan menyebutkan bahawa komponen utama air liur adalah natrium, kalium, kalsium, nitrit, dan protein lain.

Oleh kerana bilangan sebatian ini terus bertambah dan berkumpul, semuanya akan menyebabkan anda meludah lebih kerap daripada biasa.

2. Rangsangan persekitaran

Beberapa faktor yang ada di lingkungan sekitar bulan Ramadhan juga dapat memicu pengeluaran air liur dan penyebabnya terlalu banyak air liur. Contohnya, tayangan iklan untuk makanan, minuman dan seumpamanya.

mengikut Institut Kesihatan dan Kecemerlangan Penjagaan Negara, ini boleh menjadi masalah bagi seseorang sekiranya air liur terlalu banyak dapat dikawal dan dia sukar menelannya.

Pada akhirnya masalahnya air liur badan akan bertindak balas secara automatik dengan mengusirnya melalui meludah.

3. Pengeluaran air liur menjadi berlebihan

Dalam dunia perubatan ini dikenali sebagai hipersalivasi. Ini adalah keadaan di mana tubuh mengalami peningkatan pengeluaran air liur di mulut.

Sekiranya air liur tambahan mula meningkat, air liur mungkin akan keluar dari mulut secara tidak sengaja. Ini boleh menyebabkan beberapa masalah, salah satunya meludah terlalu banyak.

Baca juga: Cara Mengatasi Masalah Gusi, Mari Lihat Beberapa Petua Berikut

Adakah ini sesuatu yang perlu dibimbangkan?

Sekiranya keinginan untuk meludah berterusan tanpa keadaan perubatan, biasanya tidak berbahaya dan akan hilang dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, jika penyebab kerap meludah anda ketika berpuasa adalah hipersalivasi, maka ini dapat dibezakan berdasarkan keparahannya.

Sekiranya bersifat sementara, contohnya kerana jangkitan, umumnya hipersalivasi akan berhenti setelah gangguan berjaya dirawat.

Sementara itu, jika hipersalivasi berlaku secara berterusan, ia sering dikaitkan dengan keadaan yang mendasari yang mempengaruhi kawalan otot. Ia boleh mempengaruhi kemampuan menelan, jadi anda disarankan berjumpa doktor.

Cara mengatasi keinginan untuk meludah ketika berpuasa

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba untuk mengawal keinginan untuk meludah berlebihan ketika berpuasa:

  1. Cuba duduk tegak selepas sahur atau iftar
  2. Pastikan kepala anda naik sehingga air liur mengalir di bahagian belakang tekak anda dengan sendirinya
  3. Elakkan makanan bergula, kerana boleh meningkatkan pengeluaran air liur
  4. Elakkan perkara yang boleh mencetuskan anda air liur semasa berpuasa
  5. Bersihkan gigi dan mulut anda dengan kerap, terutama selepas makan, untuk mengelakkan jangkitan yang disebabkan oleh air liur basi

Itulah beberapa perkara yang perlu diketahui mengenai kebiasaan meludah yang menjadi lebih kerap ketika berpuasa. Semoga bermanfaat, ya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found