Kesihatan

Jangan Keliru, Inilah Mitos dan Fakta Mengenai Toner Yang Anda Perlu Tahu

Toner adalah satu produk penjagaan kulit kerap digunakan pada wajah. Tetapi terdapat banyak mitos yang membingungkan banyak orang. Berikut adalah beberapa mitos dan fakta mengenai toner yang harus anda ketahui, mari kita lihat ulasannya!

Baca Juga: Tahukah Anda? Inilah Kaedah Yang Betul Untuk Membuat Toner Cuka Apple Cider Anda Sendiri!

Pelbagai mitos mengenai toner

Pasti anda sering mendengar beberapa mitos mengenai toner yang membuat anda tersilap. Berikut adalah mitos mengenai toner, termasuk:

Toner adalah pencuci muka

Ramai orang berpendapat bahawa toner adalah pencuci muka. Ternyata ini adalah sesuatu yang salah kerana tidak berfungsi seperti itu. Pembersihan muka adalah tugas minyak pembersih atau pembersih susu bukan toner.

Ramai wanita berpendapat bahawa ketika membersihkan wajah dengan toner, mereka akan membersihkan kulit secara keseluruhan, sebenarnya toner hanya membersihkan kotoran atau bakteria yang tersisa setelah membersihkan wajah dengan mencuci muka atau minyak pembersih sebelumnya.

Toner akan menjadikan kulit lebih kering

Ramai wanita percaya bahawa toner akan menjadikan kulit lebih kering. Ternyata ini adalah mitos, ini kerana toner yang berpotensi membuat kulit kering adalah toner yang mengandung alkohol di dalamnya.

Anda harus menggunakan toner dengan toner tanpa alkohol untuk memastikan kulit anda berasa lembap kerana tidak semua toner mengandungi alkohol. Di samping itu, anda juga dapat mengganti toner anda dengan air mawar yang mempunyai pelbagai fungsi.

Toner dapat mengecilkan liang pori

Ramai orang berpendapat bahawa toner dapat berfungsi mengecilkan liang pori. Andaian ini juga mitos.

Padahal pada dasarnya liang tidak dapat mengecil walaupun menggunakan toner. Ia hanya dapat mengurangkan penampilan liang dan tidak semua produk mengaku dapat mengecilkan liang pori.

Toner hanya untuk kulit berminyak

Ramai orang berpendapat bahawa toner hanya boleh digunakan untuk orang yang mempunyai kulit berminyak.

Ternyata ini adalah mitos. Sebenarnya, toner mampu membersihkan dan menyuburkan semua jenis kulit, dari kering, sensitif, berminyak, hingga rawan jerawat.

Anda hanya perlu menyesuaikan kandungan toner dengan keperluan kulit anda. Bagi anda yang mempunyai kulit kering, pilih toner dengan bahan-bahan yang mampu menghidrat dan melembapkan kulit.

Toner tidak boleh digunakan untuk kulit sensitif

Ramai orang berpendapat bahawa toner tidak boleh digunakan untuk pemilik kulit sensitif.

Walaupun itu anggapan yang salah, kerana saat ini ada banyak toner yang diformulasikan khas untuk merawat kulit sensitif. Malah penggunaan toner dapat membantu melegakan kerengsaan dan keradangan pada kulit wajah.

Fungsi toner sebenarnya

Jadi, toner adalah cecair berasaskan air dengan konsistensi seperti cuka yang mengandungi bahan aktif untuk membantu merawat masalah kulit tertentu.

Toner berfungsi menenangkan, memperbaiki, dan menghaluskan kulit, mengurangkan penampilan bintik-bintik gelap dan mengurangkan kemerahan dan keradangan.

Selain itu, toner juga dapat menyiapkan kulit anda sebelum menggunakan serum dan rawatan anti-penuaan. Tujuannya agar kandungan bahan-bahan ini diserap secara maksimum ke kulit wajah.

Baca Juga: Pelbagai Cara Menggunakan Minyak Zaitun untuk Muka dan Rambut

Cara menggunakan toner yang betul

Agar tidak salah menggunakannya, inilah cara yang tepat untuk menggunakan toner untuk mendapatkan hasil yang maksimum, termasuk:

Menggunakan kapas

Ini adalah kaedah yang biasa digunakan oleh wanita, dengan menuangkan satu hingga tiga tetes pada kapas, tetapi sebisa mungkin jangan terlalu basah.

Kemudian lap kapas yang telah diberikan toner ke seluruh wajah dan leher, kemudian lap kapas yang telah diberikan toner ke bahagian atas wajah dan beri tekanan yang cukup untuk membuat wajah kelihatan segar.

Toner biasanya digunakan selepas membersihkan wajah dengan sabun pencuci muka dan sebelum menggunakan pelembap atau serum.

Menggunakan tangan

Kaedah kedua biasanya dilakukan dengan menggunakan tangan yang ditepuk ke muka. Sangat mudah, anda hanya perlu membasahi telapak tangan anda toner muka. Kemudian sapukan ke seluruh permukaan kulit sambil menepuk lembut.

Biasanya toner boleh digunakan dua kali sehari setelah membersihkan wajah. Selagi kulit tidak mengalami kerengsaan dalam penggunaan toner, ia boleh digunakan secara teratur.

Tetapi mesti diingat, jika kulit menjadi kering atau jengkel, anda tidak boleh terlalu kerap menggunakan toner. Anda boleh menggunakan toner setiap dua hari dan melihat hasilnya. Sekiranya tidak ada masalah pada kulit, maka anda boleh menggunakannya dengan kerap setiap hari.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!