Kesihatan

Sakit Gigi Tiba-tiba? Meringankan Gejala dengan Refleksologi pada Masa Ini!

Sakit gigi tidak selesa dan menghalang aktiviti. Untuk meredakan kesakitan, banyak orang mengunjungi doktor gigi atau mengambil ubat sakit. Namun, tahukah anda anda boleh melakukan refleksologi untuk sakit gigi untuk menghilangkan rasa sakit?

Kesakitan yang disebabkan oleh keadaan ini boleh berkisar dari kesakitan ringan hingga teruk. Ia juga boleh berterusan atau boleh datang dan pergi.

Baca juga: Jangan cuai, ini adalah pilihan ubat sakit gigi yang selamat untuk kanak-kanak

Urut untuk sakit gigi

Sakit gigi berlaku apabila saraf di gigi menjadi rosak atau jengkel. Saraf kemudian memberi isyarat kepada otak, yang dialami seseorang sebagai kesakitan.

Namun, ingat bahawa urut sakit gigi tidak dapat mengatasi penyebab sakit gigi, tetapi hanya melegakan simptom sementara.

Untuk melegakan gejala sakit gigi, anda boleh melakukan urutan pada titik berikut, seperti yang dilaporkan oleh Berita Perubatan Hari Ini.

1. Quanliao atau tulang pipi

Quinliao. Sumber foto: //www.healthline.com/

Tempat urut di kawasan ini juga dikenali sebagai quanliao. Quanliao sendiri diterjemahkan sebagai celah tulang pipi. Titik urut ini berada di bawah tulang pipi.

Untuk mencari quanliao, anda harus menarik garis langsung dari sudut luar mata anda ke lekuk tulang pipi anda. Melakukan urutan di sini dapat membantu melegakan sakit gigi dan kesesakan hidung.

2. Jiache atau tulang rahang

Jiache. Sumber gambar: //acupressurepointsguide.com/

Jiache atau juga didefinisikan sebagai tulang rahang, adalah titik urut untuk sakit gigi seterusnya untuk menghilangkan rasa sakit. Titik urut ini berada di antara sudut mulut dan di bahagian bawah cuping telinga.

Untuk mencari jiache, anda harus mengepalkan rahang anda sehingga anda dapat merasakan otot-otot membengkokkan di pipi anda. Melakukan urutan pada ketika ini, dapat membantu mengurangkan gejala sakit gigi, bengkak, dan mengurangkan rasa sakit atau kekejangan di rahang.

3. Dia atau di antara ibu jari dan jari telunjuk

Hai Gu. Sumber gambar: //www.internalartsinternational.com/

Titik urut ini berada di tisu kulit antara ibu jari dan jari telunjuk. Melakukan urutan di kawasan ini dapat membantu melegakan sakit gigi, sakit kepala, dan kesakitan lain di kawasan muka. Bukan hanya itu, ia juga dapat meredakan keradangan.

Walau bagaimanapun, tempat urut di kawasan ini tidak digalakkan untuk wanita hamil.

4. Jian jing atau otot bahu

Jian Jing. Sumber foto: //www.healthline.com/

Titik urut seterusnya untuk sakit gigi yang boleh anda cuba melegakan sakit gigi adalah pada otot bahu, lebih tepatnya di antara leher dan hujung bahu.

Anda boleh mencubit otot menggunakan ibu jari dan jari tengah, kemudian memberi tekanan ke jari telunjuk, sambil melepaskan cubitan perlahan-lahan.

Urut kawasan ini membantu mengurangkan simptom yang disebabkan oleh sakit gigi dan sakit rahang. Untuk mengaktifkan titik urut ini pada wanita hamil harus berhati-hati.

Adakah berkesan melakukan urut untuk sakit gigi?

Tinjauan 2017 menyatakan bahawa Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyenaraikan teknik urut atau akupunktur dan akupresur sebagai rawatan berkesan untuk sakit gigi pada tahun 2003.

Akupresur itu sendiri adalah bentuk rawatan semula jadi dan holistik, yang merupakan tindakan memberi tekanan pada titik-titik tertentu pada tubuh. Tekanan memberi isyarat kepada tubuh untuk menghilangkan ketegangan, mengatur aliran darah, dan mengurangkan rasa sakit.

Anda boleh melakukan teknik urut ini dengan mengurut diri sendiri, dengan rakan, atau mengunjungi profesional.

Namun, seperti yang dijelaskan sebelumnya, teknik ini tidak dapat mengatasi penyebab sakit gigi itu sendiri, melainkan mengurangkan kesakitan yang ditimbulkannya buat sementara waktu.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Urut untuk sakit gigi tidak boleh digunakan sebagai pengganti lawatan ke doktor gigi. Walau bagaimanapun, ini hanya dapat dilakukan untuk menghilangkan rasa sakit sementara sehingga anda berjumpa doktor mengikut jadual lawatan yang telah ditentukan.

Anda juga mesti berjumpa doktor dengan segera sekiranya:

  • Kesakitan semakin teruk dan tidak dapat ditanggung
  • Menghidap demam
  • Bengkak pada mulut, muka, atau leher
  • Kesukaran menelan atau bernafas
  • Pendarahan dari mulut

Urut sakit gigi memang dapat mengurangkan simptom untuk sementara waktu. Walau bagaimanapun, jika anda merasa sakit semasa mempraktikkan teknik ini, anda tidak boleh meneruskannya. Lebih baik jika anda berunding terlebih dahulu sebelum melakukannya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.