Kesihatan

Pelbagai Cara Mendapatkan Gigi Yang Goyang Untuk Turun Secara Semula Jadi

Bagi anda yang takut pergi ke doktor gigi, anda perlu mengetahui cara terjatuh dari gigi secara semula jadi. Ini kerana gigi yang longgar dan bermasalah tidak boleh dibiarkan begitu sahaja.

Keadaan gigi yang longgar pada orang dewasa boleh disebabkan oleh banyak perkara seperti penyakit gusi, kebiasaan menggigit benda keras atau akibat terkena. Gigi longgar itu sendiri adalah keadaan di mana gigi akan mudah melonggarkan atau bergerak apabila disentuh dengan jari atau lidah.

Cara membuat gigi gugur secara semula jadi

Sekiranya anda tidak mahu membuang gigi yang longgar di doktor gigi, anda mungkin perlu mencuba beberapa kaedah mudah yang boleh anda lakukan di rumah dengan berhati-hati, seperti:

Goncangkan gigi sehingga terkeluar

Apabila anda mengalami gigi yang longgar dan takut untuk berjumpa doktor, anda boleh menggoyangkan gigi sehingga mereka jatuh. Tetapi harus diperhatikan bahawa jangan memaksa untuk melepaskannya.

Tujuannya adalah untuk menjadikan gigi yang longgar lebih longgar dan lebih mudah jatuh sendiri.

Kunyah makanan bertekstur keras

Sekiranya gigi anda sangat longgar dan masih belum tercabut, anda boleh mencuba cara semula jadi untuk menggelapkan gigi, iaitu mengunyah makanan keras. Anda boleh mencuba mengunyah epal, pir atau wortel.

Kunyah makanan pada kedudukan gigi yang longgar. Kemudian, keseluruhan proses pengunyahan akan membantu melonggarkan gigi yang longgar sehingga jatuh.

Manfaatkan masa untuk menggosok gigi

Cara seterusnya untuk jatuh dari gigi secara semula jadi juga boleh dilakukan semasa anda menggosok gigi. Semasa menggosok gigi, lakukan gerakan ke atas dan ke bawah pada kedudukan gigi yang longgar sehingga mereka jatuh dengan sendirinya.

Gunakan benang gigi

Selain menggosok gigi, anda juga boleh menggunakan benang gigi yang boleh anda dapatkan di farmasi. Lekatkan benang gigi ke atas gigi yang longgar.

Tetapi sebelum itu, pastikan gigi benar-benar longgar. Setelah benang dililit, pastikan ia ketat, kemudian tarik benang dengan cepat.

Risiko yang perlu diperhatikan

Hampir semua kesusasteraan tidak mengesyorkan mencabut gigi secara bebas atau dilakukan sendiri tanpa bantuan dan nasihat doktor. Kenapa? kerana bimbang ia akan membawa kepada risiko yang lebih teruk.

Dilaporkan Garis Kesihatan, gigi dewasa berakar di rahang dan dikelilingi oleh gusi, saraf, dan saluran darah. Mencabut gigi sendiri mempunyai risiko kerosakan kekal pada gigi dan juga jangkitan.

Berikut adalah beberapa risiko yang mungkin anda alami sekiranya anda memaksa gigi anda untuk dikeluarkan:

Gigi patah

Mencuba mengeluarkan gigi tanpa bantuan doktor boleh menyebabkan gigi jatuh dari akarnya. Keadaan ini berpotensi merosakkan gigi di sekitarnya. Ini bukan sahaja akan merosakkan senyuman anda, tetapi juga boleh menyebabkan masalah pergigian yang lebih teruk.

Jangkitan

Mencabut gigi sendiri akan menyebabkan anda terkena jangkitan dan luka terbuka. Biasanya keadaan ini berlaku apabila selepas gigi keluar, anda banyak berdarah dan meninggalkan luka.

Terpaksa membayar lebih

Sekiranya anda terus mencuba cara mengeluarkan gigi secara semula jadi tetapi anda mendapati bahawa anda berdarah dan sakit, tentu anda mesti segera berjumpa doktor.

Dalam kes ini, doktor boleh memberikan cadangan rawatan untuk keadaan gigi anda. Sudah tentu, harganya akan lebih mahal daripada jika dari awal anda memilih untuk mendapatkan gigi anda di doktor.

Cara menjaga kesihatan gigi

Mengekalkan gigi yang sihat adalah kaedah terbaik untuk mencegah masalah dan komplikasi kesihatan jangka panjang yang berkaitan dengan gigi, gusi dan mulut.

Lakukan cara berikut untuk menjadikan gigi anda kuat dan sihat:

  • Gunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida dan ubat kumur sekurang-kurangnya dua kali sehari
  • Gunakan benang gigi untuk membuang serpihan makanan dari tempat yang sukar dijangkau oleh berus gigi
  • Minum air yang berisi fluorida untuk mengelakkan kerosakan gigi
  • Lawati doktor gigi sekurang-kurangnya setiap 6 bulan untuk membersihkan gigi atau prosedur kesihatan yang lain
  • Kurangkan pengambilan makanan dan minuman bergula yang boleh menjadikan gigi terdedah kepada kerosakan
  • Elakkan merokok, kerana kebiasaan ini boleh menyebabkan penyakit gusi dan kehilangan gigi

Itu adalah pelbagai cara untuk menggigit gigi secara semula jadi dan bagaimana cara agar gigi tidak mudah bergerak. Sentiasa jaga gigi dan mulut anda, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found