Kesihatan

Apa Punca Mengupas Saluran dan Bagaimana Mengobatinya?

Penyebab pengelupasan pangkal paha biasanya akan bermula dengan kulit gatal dan ruam. Gatal-gatal di kawasan pangkal paha sering secara tidak sengaja selalu tergores, menjadikan keadaan lebih buruk.

Untuk mengatasi gatal ini pada kulit, perlu mengetahui penyebabnya terlebih dahulu. Sekiranya anda ingin mengetahui punca pengelupasan pangkal paha, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Panduan Selamat Berhubungan Seks Selepas Bersalin yang Mesti Tahu Ibu

Apakah penyebab pengelupasan pangkal paha?

Dilaporkan dari Persatuan Akademi Dermatologi Amerika, mengelupas pangkal paha kerana gatal adalah masalah biasa dan tidak selalu berkaitan dengan jangkitan kelamin.

Namun, ada beberapa sebab mengelupas pangkal paha yang perlu anda ketahui, iaitu:

Jangkitan kulat

Penyebab pengelupasan pangkal paha, salah satunya adalah akibat jangkitan kulat yang sering disebut sebagai jangkitan yis gatal gatal. Kulat biasanya terdapat dalam jumlah kecil pada kulit, tetapi jika tumbuh secara berlebihan dapat menyebabkan jangkitan.

Perlu tahu, gatal gatal Perkara ini paling biasa terjadi pada atlet kerana kulat dapat tumbuh subur pada kulit yang lembap dan hangat yang ditutupi oleh pakaian yang ketat. Tanda biasa jangkitan yis adalah ruam merah, bersisik, sangat gatal.

Jangkitan kulat lain mungkin kelihatan sedikit berbeza kerana ia akan kelihatan kering dan bersisik, yang boleh menyebabkan kulit mengelupas. Biasanya, jangkitan ini boleh berkembang di pelbagai bahagian badan, seperti alat kelamin, paha dalam, punggung, hingga lipatan punggung.

Reaksi alergi atau kerengsaan

Alergi atau kerengsaan juga merupakan penyebab pengelupasan pangkal paha yang paling biasa berlaku pada lelaki, wanita, dan anak-anak.

Walau bagaimanapun, wanita biasanya lebih terdedah kepada alergi atau kerengsaan kerana penggunaan kain vagina, semburan kebersihan feminin, dan seluar dalam wangi.

Banyak faktor lain yang boleh menyebabkan reaksi alergi, termasuk sabun wangi, tisu basah, dan seluar dalam. Oleh itu, agar gatal-gatal akibat alergi hilang, perlu mengelakkan faktor pencetus.

Punca pangkal paha disebabkan oleh psoriasis

Penyebab lain dari pengelupasan pangkal paha boleh disebabkan oleh psoriasis. Psoriasis adalah keadaan kulit biasa yang penyebabnya tidak diketahui, tetapi doktor menduga ia disebabkan oleh gangguan autoimun.

Masalah kulit ini boleh menghasilkan ruam merah, bersisik, dan gatal di mana sahaja di badan. Walau bagaimanapun, psoriasis biasanya berkembang di kawasan genital, zakar, skrotum, dubur, punggung, dan paha atas.

Hubungi dermatitis

Dermatitis kontak adalah jenis ruam yang biasa berlaku apabila kulit bersentuhan dengan alergen atau perengsa, seperti bahan kimia yang keras. Lateks dalam kondom adalah alergen yang boleh menyebabkan ruam.

Ruam ini boleh muncul di dalam dan sekitar kawasan kemaluan, termasuk pangkal paha. Orang yang mengalami dermatitis kontak lebih cenderung mengalami ruam merah sehingga gatal sehingga boleh menyebabkan pengelupasan kulit.

Bagaimana mengatasi masalah mengupas pangkal paha?

Sekiranya anda sudah mengetahui punca pengelupasan pangkal paha, maka ia tidak akan menyebabkan masalah kesihatan yang berbahaya. Terdapat beberapa cara untuk mengatasi pangkal paha yang gatal dan mengelupas, termasuk yang berikut:

Pastikan kawasan selangkangan kering

Kawasan pangkal paha yang lembap dan lembap boleh menjadi tempat acuan tumbuh dengan cepat. Oleh itu, untuk mengatasi keadaan ini, anda perlu memastikan kawasan tersebut tetap kering dan tidak lembap.

Pastikan memakai seluar yang longgar agar kulit di kawasan selangkangan tidak lembap.

Gunakan ubat

Terlepas dari penyebabnya, gatal-gatal dapat diatasi dengan krim over-the-counter atau OTC, seperti hidrokortison. Ubat ini dapat menenangkan keradangan dan melegakan gatal dan rasa tidak selesa.

Bagi seseorang yang mengalami gangguan autoimun, tidak ada rawatan yang dapat mengatasi masalah tersebut. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan tertentu dapat membantu menekan sistem kekebalan tubuh sehingga gejala gangguan kulit ini dapat dikendalikan.

Lawati doktor

Cara mengatasi pangkal paha yang gatal dan mengelupas adalah berjumpa doktor dengan segera. Doktor biasanya akan mengesyorkan rawatan yang sesuai dan sesuai dan melihat apakah ada penyebab jangkitan lain.

Penyembuhan dapat diperoleh jika disertai dengan menjaga diet dan gaya hidup yang sihat. Perubahan ini dapat meningkatkan sistem imun dan membantu melawan sebarang jangkitan.

Baca juga: Mengenal Fingering semasa Foreplay Sex: Inilah Risiko dan Petua Selamat untuk Melakukannya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!