Kesihatan

Jauh berbeza dengan wanita, ini adalah perincian dan fungsi organ pembiakan lelaki

Secara amnya, fungsi organ pembiakan lelaki adalah untuk menghasilkan, mengekalkan dan menyebarkan sperma dan air mani ke saluran pembiakan wanita semasa hubungan seksual.

Tidak seperti pada wanita, sebahagian besar organ pembiakan lelaki berada di luar badan. Dalam struktur luaran ini, terdapat zakar, skrotum dan buah zakar.

Baca juga: 7 Penyakit Sistem Reproduksi Lelaki yang Perlu Anda Ketahui

Apakah organ pembiakan lelaki?

Sistem pembiakan lelaki adalah sistem yang terdiri daripada sekumpulan organ pembiakan dan sistem kencing. Organ-organ ini mempunyai fungsi berikut:

  • Untuk menghasilkan, mengekalkan dan melahirkan sperma (sel pembiakan lelaki) dan air mani (cecair pelindung di sekitar sperma)
  • Melepaskan sperma ke dalam sistem pembiakan wanita
  • Menghasilkan dan mengeluarkan hormon seks lelaki

Organ pembiakan lelaki dibahagikan kepada organ pembiakan lelaki dalaman (dalaman) dan luaran (luaran) lelaki. Gabungan organ ini membolehkan anda membuang air kecil (untuk membuang produk buangan dalam badan), melakukan hubungan seksual dan membaja.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai organ pembiakan lelaki, berikut adalah bahagian dan fungsi:

Organ pembiakan lelaki luaran

Sebilangan besar organ pembiakan lelaki terletak di luar rongga perut atau pelvis. Bahagian luaran sistem pembiakan ini termasuk zakar, skrotum dan buah zakar.

Organ pembiakan lelaki adalah zakar

Anatomi zakar. Foto: //www.shutterstock.com

Organ pembiakan lelaki ini digunakan dalam hubungan seksual. Terdapat tiga bahagian zakar, iaitu:

Badan atau batang badan

Batang zakar berbentuk silinder dan terdiri daripada 3 ruang bulat. Ruang ini terbentuk dari tisu khas yang serupa dengan span.

Tisu-tisu ini mengandungi ribuan ruang yang akan dipenuhi dengan darah ketika nafsu lelaki meningkat. Apabila zakar dipenuhi dengan darah maka batangnya akan mengeras, keadaan ini dikenali sebagai ereksi.

Dengan mengeraskan batang, maka lelaki dapat menembusi ketika melakukan hubungan seksual. Perubahan ukuran zakar ini semasa ereksi dimungkinkan oleh kulit zakar yang longgar dan anjal.

Kelenjar

Bahagian ini adalah hujung zakar yang berbentuk seperti jagung. Kelenjar, juga dikenali sebagai kepala zakar, ditutupi oleh lapisan kulit longgar yang disebut kulup atau kulup.

Kepala zakar mengandungi banyak ujung saraf sensitif. Selain itu, di hujung zakar terdapat bukaan uretra yang merupakan saluran yang mengalirkan air mani dan air kencing.

Ketika zakar tegak, aliran air kencing akan terhalang dari uretra, sehingga pada waktu itu hanya air mani yang dapat keluar dari hujung kepala zakar ketika seorang lelaki mengalami ejakulasi.

Perincian organ pembiakan lelaki. Foto: //www.true.org.au
Bahagian skrotum

Skrotum atau testis adalah kulit yang tergantung di belakang dan di bawah zakar. Kantung ini mengandungi testis, serta banyak saraf dan saluran darah.

Kantung ini adalah sistem kawalan suhu untuk testis. Kerana memerlukan suhu yang tepat untuk perkembangan sperma normal, yang sedikit lebih sejuk dari suhu tubuh secara keseluruhan.

Otot khas di dinding skrotum membolehkannya menguncup dan berehat. Oleh itu, dia dapat menggerakkan testis lebih dekat ke badan ketika memerlukan suhu yang lebih panas, atau jauh ketika memerlukan suhu yang lebih sejuk.

Organ pembiakan lelaki adalah buah zakar

Testis berukuran bujur dan zaitun di dalam skrotum. Dalam keadaan normal, lelaki mempunyai dua buah zakar.

Testis juga disebut testis, yang keduanya bertanggungjawab untuk membuat testosteron yang merupakan hormon seks lelaki utama. Selain itu, testis juga bertanggungjawab untuk menghasilkan sperma.

Di dalam testis terdapat tabung bulat yang disebut tubulus seminiferous. Di saluran ini sel sperma dihasilkan.

Epididimis

Bahagian ini adalah tiub bulat panjang yang mengalir di bahagian belakang setiap testis.

Epididimis akan menyebarkan dan menyimpan sel sperma yang dihasilkan di testis. Bahagian organ pembiakan lelaki ini juga mempunyai tanggungjawab untuk pematangan sel sperma, kerana organ yang dihasilkan dari testis masih belum cukup matang dan sesuai untuk persenyawaan.

Organ pembiakan lelaki dalaman

Setiap lelaki mempunyai organ pembiakan dalaman (juga disebut organ aksesori) yang mempunyai fungsi penting dalam sistem pembiakan. Antaranya ialah:

Vas deferens

Tiub panjang ini menghubungkan epididimis ke rongga pelvis. Vas deferens mengangkut sperma matang ke uretra sebelum ejakulasi berlaku.

Organ pembiakan lelaki, termasuk pembuluh darah mani

Merupakan bahagian organ pembiakan lelaki yang melekat pada vas deferens yang terletak berhampiran pangkal pundi kencing. Vesikel mani menghasilkan cecair kaya gula atau fruktosa yang memberikan tenaga bagi sperma ketika mereka bergerak mencari telur.

Uretra

Sama seperti wanita, uretra juga merupakan saluran yang mengalirkan air kencing dari pundi kencing ke bahagian luar badan. Walau bagaimanapun, uretra lelaki juga mempunyai fungsi tambahan, iaitu sebagai saluran ejakulasi air mani ketika lelaki mengalami orgasme.

kelenjar prostat

Kelenjar prostat adalah struktur berbentuk kenari yang terletak di bawah pundi kencing di hadapan dubur. Kelenjar ini juga berperanan menambahkan cecair ejakulasi dan cairan prostat juga berperanan penting untuk pertumbuhan sperma.

Kelenjar bulbourethral adalah organ pembiakan lelaki

Juga dikenali sebagai kelenjar Cowper, bahagian organ pembiakan lelaki ini adalah struktur yang terletak di sisi uretra di bawah kelenjar prostat. Kelenjar ini menghasilkan cecair halus dan jernih.

Cecair yang dihasilkan oleh kelenjar ini berfungsi untuk melumasi uretra dan meneutralkan asid yang mungkin ada disebabkan oleh urin di uretra.

Bagaimana sistem pembiakan lelaki berfungsi?

Semua organ pembiakan lelaki bergantung pada hormon. Sebatian kimia ini merangsang atau mengatur aktiviti setiap sel dan organ ini.

Hormon utama yang memainkan peranan penting dalam sistem pembiakan lelaki adalah hormon perangsang folikel (FSH), hormon luteinizing (LH) dan testosteron.

FSH dan LH dihasilkan oleh kelenjar pituitari yang juga bertanggungjawab untuk semua jenis fungsi tubuh. FSH diperlukan untuk pengeluaran sperma. Sementara LH merangsang pengeluaran testosteron yang juga penting untuk meneruskan proses yang sama.

Testosteron juga penting untuk pertumbuhan ciri-ciri lelaki, seperti jisim dan kekuatan otot, pembahagian lemak, jisim tulang dan dorongan seks.

Bolehkah lelaki melalui menopaus?

Menopaus adalah istilah yang digunakan untuk menandakan berakhirnya fungsi haid wanita. Pada wanita, keadaan ini dicirikan oleh perubahan pengeluaran hormon. Salah satu kesan selepas menopaus adalah bahawa wanita tidak akan dapat melahirkan anak.

Manakala testis lelaki tidak sama dengan ovari. Organ pembiakan ini tidak akan kehilangan keupayaan untuk menghasilkan hormon. Sekiranya seorang lelaki masih sihat, dia dapat menghasilkan sperma dengan baik hingga usia 80 tahun ke atas.

Sebaliknya, perubahan halus boleh berlaku pada fungsi testis pada usia 45-50 tahun. Dan ia menjadi lebih dramatik pada usia 70 tahun. Bagi kebanyakan lelaki, pengeluaran hormon masih agak normal pada usia tua, sementara ada juga penurunan.

Keadaan ini biasanya disebabkan oleh penyakit, salah satunya adalah diabetes. Namun, masih belum jelas apakah penurunan fungsi testis boleh menyumbang kepada gejala seperti keletihan, kelemahan, kemurungan atau bahkan mati pucuk.

Bolehkah 'menopaus lelaki' diatasi?

Sekiranya tahap testosteron anda rendah, terapi penggantian hormon dapat membantu mengurangkan gejala seperti kehilangan dorongan seks, kemurungan dan keletihan.

Walau bagaimanapun, perubahan hormon lelaki boleh memburukkan lagi barah prostat. Kaedah ini juga boleh menjadikan aterosklerosis atau pengerasan arteri menjadi lebih teruk.

Sebelum menjalankan terapi penggantian hormon ini, anda mesti menjalani beberapa siri pemeriksaan fizikal dan makmal. Klinik Cleveland mengatakan masih banyak soalan yang belum dijawab mengenai keberkesanan kaedah ini pada lelaki pertengahan umur.

Apakah penyakit dan masalah organ pembiakan lelaki?

Dilaporkan Universiti Des MoinesBerikut adalah beberapa penyakit dan masalah yang boleh mengganggu organ pembiakan lelaki:

  • Hypospadias: Keadaan di mana bukaan luar saluran kencing berada di bawah kepala zakar, bukan di hujung zakar
  • Hidrokel: Kantung berisi cecair yang mengelilingi testis. Kemunculan benjolan di sisi skrotum
  • Varicocele: Vena yang melebar dan berpintal di testis. Muncul sebagai pembengkakan pada sisi skrotum yang mungkin kelihatan dan terasa seperti beg cacing
  • Cryptorchidism: Keadaan di mana satu atau kedua testis tidak turun ke skrotum. Sekiranya tidak diperbetulkan sebelum baligh, terdapat risiko kemandulan dan barah testis

Demikianlah pelbagai penjelasan mengenai organ pembiakan lelaki yang perlu anda ketahui. Mengenali bahagian organ pembiakan dapat membantu anda mengenali badan anda dengan lebih baik, anda tahu.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor kami yang tersedia 24/7 di Doktor yang baik, ya!