Kesihatan

Selalunya Makan Nasi Putih? Periksa Kandungan Pemakanan Nasi Putih Berikut

Nasi adalah makanan ruji di banyak negara Asia, termasuk Indonesia. Nasi putih atau nasi putih adalah jenis yang paling banyak dimakan. Tetapi tidak jarang beras putih disebut sebagai karbohidrat buruk. Oleh itu, untuk lebih memahami kandungan nutrien beras putih, mari kita pergi!

Nasi putih yang diperkaya dan tidak diperkaya

Pengolahan beras putih secara umum telah menghilangkan serat, vitamin dan mineral yang terdapat di dalamnya. Ini dilakukan untuk meningkatkan rasa, memanjangkan jangka hayat, dan meningkatkan kualitinya.

Di pasar, anda boleh menemui nasi putih yang diperkaya dan tidak diperkaya. Nasi putih yang diperkaya akan mengandungi banyak nutrien tambahan, seperti zat besi dan vitamin B seperti asid folik, niasin, tiamin, dan banyak lagi.

Baca juga: Shirataki Boleh menjadi Pengganti Beras dan Menurunkan Berat Badan, Benarkah?

Kandungan nutrien beras putih

Rincian pemakanan beras atau beras putih mungkin berbeza mengikut pengeluar. Pengilang bertanggungjawab untuk memberikan maklumat pemakanan dan ramuan yang tepat. Oleh itu, pastikan anda membaca label pada bungkusan beras yang anda beli.

Berikut ini adalah maklumat mengenai kandungan nutrien nasi putih yang dimasak. Dalam setiap 100 gram beras putih yang telah diperkaya dan tidak, kedua-duanya mempunyai isi yang berbeza seperti yang ditunjukkan dalam jadual di bawah:

Perbandingan nutrien dalam beras putih yang tidak diperkaya dan diperkaya. (Sumber: Talian Kesihatan)

* RDI = RDA (Nutrisi Kecukupan Nutrisi dalam satu hari)

Karbohidrat dalam nasi putih

Nasi atau beras putih hampir keseluruhannya terdiri daripada karbohidrat dalam bentuk pati atau rantai glukosa panjang yang dikenali sebagai amilosa dan amilopektin.

Berbagai jenis beras mengandungi pati yang berbeza yang mempengaruhi tekstur dan kecernaan masing-masing. Nasi yang menyatu setelah memasak tinggi amilosa, sementara beras pulut umumnya tinggi amilopektin.

Pastikan anda makan jumlah karbohidrat yang betul setiap hari. Jumlah karbohidrat dalam secawan beras putih dengan biji-bijian pendek ialah 53 gram.

Berdasarkan data dari Mayo Clinic, setiap hari manusia memerlukan pengambilan karbohidrat antara 225 gram hingga 325 gram. Jumlah ini harus memenuhi sekitar 45 hingga 65 peratus daripada jumlah kalori harian dan harus dimakan sepanjang hari.

Sekiranya anda mendapat 2000 kalori sehari, antara 900 dan 1300 kalori harus berasal dari karbohidrat. Jumlah ini bermaksud kira-kira 225 gram hingga 325 gram karbohidrat dalam sehari.

Baca juga:Untuk Keperluan Pemakanan, Mie atau Nasi yang Lebih Sihat? Inilah Fakta!

Kandungan serat dalam nasi putih

Jika dibandingkan dengan beras perang, beras putih mempunyai kandungan serat yang kurang. Ini berlaku kerana semasa pemprosesan kandungan dedak atau lapisan benih hilang. Walaupun bahagiannya mengandungi kebanyakan serat.

Namun, beras putih dan coklat mengandung serat tidak larut, yaitu hemiselulosa, serta berbagai serat larut yang disebut pati tahan.

Selain terkenal dengan melegakan sembelit, serat mempunyai sejumlah manfaat kesihatan lain, seperti:

  • Menjadi kenyang lebih cepat sehingga membantu dalam pengurusan berat badan
  • Menurunkan kadar kolesterol
  • Kawal kadar gula, kurangkan risiko diabetes
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung
  • Menyuburkan bakteria usus

Jumlah serat yang disyorkan setiap hari untuk setiap orang adalah berbeza. Biasanya ini dikira berdasarkan beberapa faktor, seperti umur dan pengambilan kalori.

Kandungan folat dalam nasi putih

Dalam beras putih yang diperkaya dengan folat, setiap cawan mengandungi 195 hingga 222 mikrogram (mcg) folat, atau kira-kira separuh daripada jumlah yang disyorkan setiap hari.

Folat membantu tubuh membuat DNA dan bahan genetik lain. Selain itu, folat juga menyokong pembahagian sel.

Walaupun folat adalah nutrien penting untuk semua orang, sangat penting bagi wanita yang sedang hamil atau merancang untuk hamil.

Jumlah harian yang disyorkan untuk kebanyakan orang dewasa adalah sekitar 400 mcg, sementara wanita hamil harus mengonsumsi 600 mcg, dan wanita yang menyusui harus mendapat 500 mcg.

Risiko memakan nasi putih

Sebenarnya, beras atau beras putih diketahui mengandungi sejumlah arsenik. Arsenik adalah logam berat yang terkumpul oleh badan dari masa ke masa dan tidak dapat dikeluarkan.

Atas sebab ini, orang dewasa disarankan untuk makan pelbagai makanan dan biji-bijian untuk membatasi pendedahan mereka kepada arsenik dari beras.

Pengambilan arsenik yang tinggi mempunyai pengaruh terhadap peningkatan risiko barah, penyakit jantung, dan diabetes jenis 2. Selain itu, arsenik juga beracun bagi saraf tubuh dan boleh mempengaruhi fungsi otak.

Oleh itu, untuk kekal sihat, adalah idea yang baik untuk selalu mengawal jumlah pengambilan nasi putih yang dimakan setiap hari. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan khas seperti diabetes jenis 2, berjumpa dengan doktor mengenai jumlah beras putih yang boleh anda makan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!