Kesihatan

Faktor penyebab gigi hitam dan cara yang betul untuk menghilangkannya

Perubahan warna gigi menjadi hitam dapat mengurangkan keyakinan diri, terutama jika anda harus berkomunikasi dengan banyak orang. Tidak perlu risau, ada beberapa cara membuang gigi hitam yang boleh dilakukan.

Jadi, apakah faktor yang boleh mencetuskan gigi menjadi hitam? Bagaimana mengatasinya? Bolehkah ia dicegah? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Punca gigi hitam

Secara amnya, penyebab kegelapan gigi terbahagi kepada dua, iaitu intrinsik dan ekstrinsik. Penyebab intrinsik adalah perubahan warna yang disebabkan oleh kerosakan dari dalam gigi. Manakala penyebab ekstrinsik dipengaruhi oleh faktor yang berasal dari luar gigi.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh mencetuskan gigi menjadi hitam:

Kesan sampingan ubat

Ubat boleh menjadikan gigi lebih gelap, terutama pada kanak-kanak. Antibiotik tetrasiklin dan doxycycline, misalnya, boleh mempengaruhi dan mempengaruhi lapisan gigi atau lapisan luar gigi.

Selain itu, ubat kumur dan ubat kumur yang mengandungi chlorhexidine dan cetylpyridinium chloride juga dapat mengotorkan gigi, yang boleh menyebabkan perubahan warna yang lebih gelap.

faktor penuaan

Penyebab gigi hitam yang seterusnya adalah faktor usia. Seiring bertambahnya usia, lapisan luar gigi, atau enamel, usang, sehingga dentin yang terletak di belakangnya menjadi kelihatan. Keadaan ini dapat mempercepat perubahan warna gigi menjadi lebih gelap.

Baca juga: Bolehkah Gigi Patah Tumbuh Lagi? Inilah penjelasannya!

Kebersihan gigi yang buruk

Tanpa menyedarinya, malas untuk menggosok gigi sebenarnya boleh menjadikannya hitam, anda tahu. Seperti diketahui, salah satu fungsi menggosok gigi adalah membersihkan kotoran dan sisa makanan yang mungkin melekat.

Sekiranya anda tidak menyikatnya cukup kerap, kotoran dan sisa makanan boleh melekat sehingga sukar dibersihkan. Akibatnya, perubahan warna gigi tidak dapat dielakkan lagi.

Perubahan warna hitam pada gigi juga boleh berlaku dengan lebih cepat jika anda suka minum kopi dan asap terlalu banyak.

Kesan rawatan tertentu

Penyebab gigi hitam yang seterusnya adalah kesan rawatan tertentu. Kemoterapi, misalnya, boleh mencetuskan perubahan warna pada gigi. Begitu juga dengan terapi radiasi, boleh menyebabkan kesan yang serupa.

Bukan hanya rawatan penyakit, prosedur meluruskan gigi juga boleh menyebabkan gigi hitam. Bahan atau bahan seperti perak sulfida boleh mempengaruhi warna gigi.

Rongga

Rongga dapat meninggalkan rongga hitam, sehingga mempengaruhi visual gigi di sekitarnya. Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan rongga, yang kebanyakannya dipicu oleh bakteria yang merosakkan lapisan enamel atau luar.

Cara menghilangkan gigi hitam

Mengatasi gigi yang menghitam biasanya dilakukan dengan prosedur perubatan oleh doktor atau pakar. Cara paling berkesan untuk mengeluarkan gigi hitam adalah membersihkan lapisan pencetus yang kotor, termasuk tartar.

Untuk mengatasinya, tartar akan dikikis. Proses ini biasanya menggunakan peranti ultrasonik dengan getaran. Teknik ini cukup berkesan untuk memecah tartar dan menjadikannya lebih mudah dikeluarkan.

Tetapi kadang-kadang ada kalanya gigi yang menghitam tidak dapat dikeluarkan, misalnya, disebabkan oleh kerosakan dari dalam atau faktor intrinsik.

Untuk syarat-syarat ini, beberapa alternatif yang boleh dilakukan termasuk:

1. Pemasangan mahkota gigi

Walaupun bukan sebagai cara menghilangkan gigi hitam semula jadi, pemasangan mahkota atau mahkota dapat menutup bahagian gelap. Dipetik dari WebMD, mahkota adalah penutup untuk diletakkan di atas gigi.

Dengan cara itu, gigi yang menghitam akan ditutup dan tidak kelihatan dari luar.

2. Pemutihan atau peluntur

Selain mahkota, peluntur boleh juga dipilih untuk menutup noda hitam pada gigi. Dipetik dari Persatuan Pergigian Amerika, Prosedur ini cukup selamat dan cepat, hanya memerlukan satu lawatan ke doktor.

Prosedur ini dilakukan oleh doktor dengan terlebih dahulu menggunakan gel pelindung ke kawasan gusi, kemudian menggunakan agen pemutih ke permukaan gigi. Sekiranya lapisan hitam ditutup, anda tidak perlu malu lagi untuk tersenyum.

3. venir gigi

Veneer sering dipilih untuk menjadikan gigi kelihatan lebih putih. Petikan dari WebMD, Veneer nipis, cengkerang putih yang dibuat khas untuk menutup bahagian depan (permukaan) gigi.

Bukan hanya menutup lapisan hitam pada gigi, venir dapat menjadi penyelesaian untuk gigi yang rosak, pecah, dan menutup celah atau rongga di antara gigi.

Pencegahan gigi hitam

Memiliki gigi hitam sememangnya dapat mengurangkan keyakinan diri. Oleh itu, anda boleh mengambil beberapa langkah pencegahan, seperti:

  • Gosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari
  • Menggunakan ubat gigi dengan bahan fluorida
  • Memeriksa keadaan gigi anda kepada doktor sekurang-kurangnya setiap 4-6 bulan
  • Elakkan makanan manis dan tinggi gula sehingga tidak mengundang bakteria
  • Minimumkan keadaan mulut kering kerana pengambilan ubat tertentu dengan pengambilan cecair yang mencukupi

Nah, itulah tinjauan mengenai cara menghilangkan gigi hitam dan beberapa faktor pencetus yang perlu anda ketahui. Untuk mengurangkan penampilan gigi hitam, lakukan langkah pencegahan seperti yang disebutkan di atas, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!