Kesihatan

Jangan risau! Inilah Cara Mengatasi Anak Yang Berusia 1 Tahun Yang Bermasalah Makan

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan anak anda dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Diet adalah salah satu masalah biasa pada kanak-kanak, termasuk kesukaran makan. Oleh itu, apakah kaedah yang betul untuk menangani kanak-kanak berumur 1 tahun yang sukar makan?

Ini perlu disesuaikan dengan keadaan dan persekitaran anak supaya jadual makan terasa seronok. Anak-anak lebih bahagia dan tidak lagi sukar makan, Ibu.

Lihat ulasan penuh di bawah ini, ya!

Apa yang menyebabkan kanak-kanak sukar makan?

Secara amnya, kanak-kanak berusia 1 tahun sukar makan kerana banyak faktor. Salah satunya adalah kerana pertumbuhan anak yang lambat jika dibandingkan dengan tempoh sebelumnya.

Keadaan ini boleh mencetuskan selera makan kanak-kanak, Moms.

Terdapat beberapa perkara lain yang juga boleh menyebabkan kanak-kanak berusia 1 tahun sukar makan, termasuk:

 • Kanak-kanak peka terhadap tekstur makanan tertentu
 • Kanak-kanak tidak biasa makan makanan meja atau makanan yang sama dengan penggunaan keluarga
 • Kanak-kanak masih sukar mengunyah kerana masih dalam peringkat pembelajaran
 • Terdapat masalah perubatan tertentu yang mengganggu selera makan anak
 • Kanak-kanak masih memilih makanan tertentu yang ingin mereka makan

Bagaimana menangani anak yang sukar dimakan?

Perlu diingat bahawa kanak-kanak berusia 1 tahun masih mempunyai perut kecil. Oleh itu, ibu mesti mengetahui terlebih dahulu ukuran bahagian dan ukuran makanan.

Terdapat beberapa petua untuk menangani kanak-kanak berusia 1 tahun yang sukar makan, Ibu, mari kita lihat!

 • Tetap konsisten dan sabar

Ibu dituntut untuk lebih sabar dengan anak yang sukar makan. Sesungguhnya, fasa pemberian makanan pelengkap (MPASI) adalah fasa yang sangat sabar berbanding dengan fasa lain seperti penyusuan.

Ibu tidak kehabisan idea untuk menawarkan makanan baru dengan cara yang paling menarik, ya. Jangan berkecil hati jika bayi anda tidak mahu memakannya walaupun anda sudah memasaknya.

 • Bahagian yang sesuai

Beri anak anda satu bahagian kecil terlebih dahulu. Sekiranya dia memintanya, maka anda boleh memberi lebih banyak. Jadi, ibu tidak perlu memaksa mereka membelanjakannya dalam jumlah yang besar.

 • Jadikan makanan kelihatan semenarik mungkin

Setiap kanak-kanak mesti sangat berminat dengan sesuatu yang visual. Oleh itu, cubalah menjadikan makanan kelihatan semenarik mungkin, ya. Ibu boleh membuat makanan dengan penampilan yang comel atau memberikan nama yang lucu sehingga mereka berminat memakannya.

 • Biarkan anak sekali sekala memilih menu

Pada fasa ini, kebanyakan kanak-kanak berumur 1 tahun masih mahu memilih makanan yang ingin dimakan. Satu cara mudah yang boleh anda lakukan misalnya dengan meminta anak anda memilih antara brokoli atau wortel.

 • Mari duduk dan makan bersama

Kanak-kanak pada usia 1 tahun biasanya sering meniru perkara di sekelilingnya. Ibu boleh memberikan contoh dengan mengambil bahagian dalam makan bersama anak. Contohnya, anda memberitahu anak anda bahawa makanan akan siap dalam beberapa saat.

 • Elakkan mengancam kanak-kanak

Ini tidak digalakkan untuk menangani kanak-kanak yang sukar makan, Ibu. Ibu harus mengelakkan semua rawatan yang berkaitan dengan ganjaran dan hukuman. Ini dapat membentuk tabiat buruk pada kanak-kanak.

Adakah normal kanak-kanak berumur 1 tahun mengalami kesukaran untuk makan?

Walaupun ini sangat membimbangkan ibu bapa, tetapi ini adalah sesuatu yang wajar, sungguh.

Selagi anak anda masih tumbuh pada tahap pertumbuhan yang stabil sejak lahir, tidak ada yang perlu dibimbangkan. Sekiranya anak tidak makan nasi, lauk pauk, dan sayur-sayuran, itu tidak bermakna anak itu tidak mendapat makanan.

Ibu boleh mengganti makanan ini dengan alternatif lain seperti makanan ringan (makanan ringan), supaya keperluan kanak-kanak dapat dipenuhi.

Ibu juga boleh membuat catatan makanan untuk memastikan kecukupan pemakanan anak dipenuhi setiap hari. Tulis semua makanan dan minuman yang dimakan anak anda selama seminggu.

Periksa semula sama ada anak telah menerima pengambilan yang sesuai seperti karbohidrat, protein, produk tenusu, buah-buahan dan sayur-sayuran. Sekiranya semua itu dipenuhi, Ibu tidak perlu risau lagi.

Memang benar bahawa mengatasi anak yang sukar makan bukanlah sesuatu yang mudah bagi ibu bapa. Sekiranya masalah ini menyukarkan anak anda menambah berat badan, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan anak anda dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found