Kesihatan

Khasiat Buah Naga: Mampu Mengatasi Kanser hingga Serangan Jantung

Ada soalan mengenai kesihatan dan ingin bertanya secara langsung kepada doktor? Berbual dengan Doktor Baik dalam aplikasi Grab Health. Doktor kami bersedia menjawab 24 jam!

Buah naga sememangnya tidak asing lagi di telinga kita. Manfaat buah naga tidak mengenal usia, baik kanak-kanak maupun orang dewasa. Selain mudah diproses dalam berbagai jenis makanan, buah naga juga memiliki banyak nutrien.

Inilah beberapa faedah buah naga untuk kesihatan tubuh anda. Ayuh, lihat penjelasan di bawah.

Baca juga: Baris Buah Naga Merah yang benar-benar baik untuk badan

Apa itu buah naga?

Pengambilan buah naga. Sumber gambar: //healthline.com

Buah naga berasal dari Amerika Tengah yang bermula sebagai kaktus, kemudian mekar pada waktu petang dan kemudian layu pada waktu pagi.

Selain bentuknya yang unik, buah naga rendah kalori tetapi tinggi nutrien seperti vitamin B dan C, fosfor, protein, kalsium, serat, kapin, dan antioksidan. Inilah yang menjadikan buah ini mempunyai banyak faedah untuk kesihatan tubuh.

Petikan healthline.com, berikut adalah nutrien untuk 100 gram buah naga:

  • Kalori: 60.
  • Protein: 1.2 gram.
  • Lemak: 0 gram.
  • Karbohidrat: 13 gram.
  • Serat: 3 gram.
  • Vitamin C: 3% daripada RDI.
  • Besi: 4% daripada RDI.
  • Magnesium: 10% daripada RDI.

Manfaat buah naga

1. Menurunkan berat badan

Sekiranya anda mahukan sistem pencernaan yang lancar, memakan buah naga secara berkala boleh menjadi pilihan yang baik.

Bukan hanya itu, buah ini juga mempunyai kandungan serat yang cukup baik dan rendah kalori, sehingga anda dapat mengisi perut tanpa takut berat badan anda akan meningkat secara drastik.

2. Makanan ringan yang sihat

Bagi anda yang mengikuti program diet sangat disarankan untuk memasukkan buah naga sebagai salah satu menu makanan untuk dimakan.

Mengonsumsi buah naga secara berkala akan membuatkan perut anda terus terasa kenyang tanpa perlu risau untuk menambah berat badan.

3. Membantu menyahtoksin

Seperti yang dijelaskan di atas, buah naga mengandungi antioksidan yang dapat mengurangi radikal bebas dalam tubuh dan membuat proses pembuangan toksin dalam tubuh berjalan dengan lancar.

4. Mencegah barah

Warna daging merah pasti menjadikan buah naga mengandung likopena. Kandungan ini berfungsi sebagai penyedia warna merah dan terbukti dapat menurunkan risiko barah prostat.

Bukan hanya likopen, buah naga juga kaya dengan antioksidan hytoalbumin. Kandungan ini membantu menghalang pembentukan radikal bebas karsinogenik dalam badan.

Selain itu, buah naga mengandungi serat, fosforus, kalsium, vitamin C dan B2, dan berkesan dalam membantu membuang toksin logam dari tubuh yang boleh menyebabkan barah.

6. Meningkatkan imuniti

Buah naga memang sering dimakan untuk kanak-kanak. Selain rasanya yang enak, buah ini juga dapat meningkatkan sistem imun, anda tahu.

Bukan itu sahaja, apabila anda rajin memakan buah naga, proses penyembuhan luka luaran akan pulih lebih cepat.

Selain mencegah terjadinya barah, anda perlu mengetahui isinya likopenaBuah naga juga berfungsi sebagai menurunkan tekanan darah dan mencegah penyakit jantung.

Ini kerana biji buah naga kaya dengan lemak omega 3 dan omega 6 yang dapat membantu mengekalkan sistem kardiovaskular.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found