Kesihatan

Tenang Mengatasi Kolik pada Bayi, Ibu Bapa Boleh Melakukan Langkah Ini

Menangis pada bayi boleh membawa pelbagai makna. Ini mungkin kerana bayi lapar, merasa letih, memberi amaran atau tidak selesa atau kerana sakit. Ia juga mungkin disebabkan oleh kolik pada bayi.

Adakah anda pernah mendengar tentang kolik bayi? Bagi ibu bapa menenangkan bayi apabila kolik mempunyai cabaran tersendiri. Kerana bayi menangis lama. Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai bayi kolik, bermula dari makna, sebab dan cara mengatasinya.

Apa kolik pada bayi?

Kolik bayi ditakrifkan sebagai keadaan ketika bayi menangis dalam jangka masa yang lama. Biasanya lebih dari 3 jam sehari, dan berlaku lebih dari 3 hari seminggu.

Waktu kolik biasanya memuncak sekitar usia 6 minggu dan menurun dengan ketara setelah usia 3 hingga 4 bulan, sehingga hilang dengan sendirinya. Keadaan ini sering membuatkan ibu bapa merasa tertekan, kerana bayi sukar ditenangkan.

Kolik berlaku pada bayi yang sihat dan bukan kerana bayi lapar atau kesakitan. Jadi bagaimana anda mengenali simptomnya?

Baca juga: Perkembangan Bayi 3 Bulan: Ibu Mula Mula Tidur Dengan Baik!

Bilakah kolik bermula dan berakhir?

Umumnya kolik pada bayi tidak akan bertahan lama. Sebilangan besar serangan kolik bermula ketika bayi berusia sekitar 2 hingga 3 minggu, dan memuncak sekitar 6 hingga 12 minggu.

Pada bayi pramatang, aduan kolik biasanya muncul lebih awal, dan bertahan lebih lama daripada bayi yang dilahirkan pada waktu lahir.

Selepas 3 bulan, biasanya kebanyakan bayi kolik akan sembuh sendiri. Ini boleh berlaku secara tiba-tiba, atau secara beransur-ansur, dengan beberapa hari gejala mereda, dan beberapa hari gejala memburuk.

Apakah perbezaan antara tangisan kolik dan biasa?

Tidak ada definisi yang jelas tentang bagaimana membezakan kolik dari jenis tangisan lain secara umum.

Walau bagaimanapun, doktor biasanya bersetuju bahawa tangisan yang disebabkan oleh kolik lebih kuat, kuat, dan bernada lebih tinggi daripada tangisan biasa. Tidak jarang tangisan kolik juga mempunyai ciri yang hampir serupa dengan jeritan.

Bayi kolik juga secara amnya akan terus menangis walaupun setelah merasa selesa, dan cenderung menangis lebih banyak sepanjang hari daripada bayi yang tidak mengalami kolik.

Sebilangan gejala kolik pada bayi

Beberapa ciri berikut dapat membuat ibu bapa mengenali kolik dengan lebih cepat, kerana tangisan bayi berbeza dengan jenis tangisan lain, dengan ciri seperti:

 • Menangis secara tiba-tiba tanpa sebab. Bukan kerana lapar, bukan kerana lampin yang tidak selesa, bukan juga kerana bayi menangis pada umumnya
 • Menangis pada waktu yang sama setiap hari atau biasanya bayi akan mula menangis pada waktu malam
 • Menangis sekurang-kurangnya 3 jam secara berterusan
 • Suara tangisan lebih kuat, seperti menjerit dan bernada tinggi
 • Sukar untuk menenangkan diri.

Apa yang menyebabkannya?

Sehingga kini, penyebab sebenar kolik tidak diketahui. Walau bagaimanapun, ini boleh berlaku kerana pelbagai faktor. Faktor-faktor ini merangkumi:

Deria berlebihan

Bayi yang baru lahir mempunyai mekanisme semula jadi untuk menghilangkan penglihatan dan suara di sekitarnya. Ini berfungsi untuk memudahkan mereka tidur dan makan tanpa diganggu oleh persekitaran mereka.

Namun, menjelang akhir bulan pertama, mekanisme ini perlahan-lahan hilang dan menjadikan bayi lebih peka terhadap rangsangan di sekitarnya.

Dengan begitu banyak sensasi baru muncul, beberapa bayi menjadi kewalahan, sering menangis tanpa henti untuk melepaskan tekanan itu. Inilah sebabnya mengapa terlalu banyak rangsangan, atau kepekaan terhadap cahaya, kebisingan dan seumpamanya dapat membuat bayi menjadi kolik.

Dalam kes ini, kolik hanya akan berakhir apabila bayi belajar bagaimana menyaring beberapa rangsangan persekitaran dan mengelakkan deria mereka berlebihan.

Sistem pencernaan yang tidak matang

Sistem pencernaan pada bayi masih berkembang. Ini dapat dicirikan oleh kehadiran otot yang sering kekejangan dan membuat bayi merasa sakit.

Selain itu, kemampuan bayi untuk mencerna makanan adalah tugas besar bagi sistem pencernaan mereka. Akibatnya, makanan boleh berlalu terlalu cepat dan tidak pecah sepenuhnya, mengakibatkan rasa sakit akibat gas di dalam usus. Semua ini boleh menjadi faktor penyebab kolik pada bayi.

Alahan atau kepekaan makanan

Beberapa pakar percaya bahawa kolik juga boleh disebabkan oleh alergi terhadap protein susu lembu pada bayi yang diberi susu formula.

Dan walaupun agak jarang, kolik juga dapat terjadi sebagai reaksi terhadap makanan tertentu yang dimakan oleh ibu. Alahan atau kepekaan ini boleh menyebabkan sakit perut yang boleh mencetuskan tingkah laku kolik.

Refluks asid pada bayi

Kajian mendapati bahawa GERD bayi (penyakit gastroesophageal reflux) boleh mencetuskan episod kolik pada bayi.

Keadaan ini selalunya disebabkan oleh sfinkter esofagus bawah yang kurang berkembang, dan otot yang membuat asid perut mengalir kembali ke kerongkong dan mulut, di mana ia boleh merengsakan esofagus.

Gejala termasuk kerap meludah, diet yang buruk, dan mudah marah semasa dan selepas menyusui.

Berita baiknya adalah bahawa kebanyakan bayi mengatasi GERD pada usia 1 tahun, dan kolik biasanya berhenti sebelum mereka mencapai usia ini.

Kolik pada bayi boleh disebabkan oleh pendedahan kepada tembakau

Dilaporkan dari WhattoexpectBeberapa kajian menunjukkan bahawa ibu yang merokok semasa atau selepas kehamilan lebih cenderung melahirkan bayi dengan kolik. Begitu juga dengan merokok pasif, juga boleh menjadi penyebab bayi mengalami kolik.

Walaupun ada kaitan, pada masa ini tidak jelas bagaimana asap rokok boleh dikaitkan dengan sakit perut kolik pada bayi.

Faktor lain yang menyebabkan kolik pada bayi

Sebagai tambahan kepada faktor-faktor yang telah disebutkan, beberapa perkara di bawah juga dapat mendorong bayi mengalami episod kolik.

 • Hormon yang menyebabkan sakit perut
 • Perkembangan sistem saraf
 • Bentuk migrain awal kanak-kanak
 • Terlalu banyak pengambilan atau kurang bersendawa
 • Ketidakseimbangan bakteria sihat di saluran pencernaan
 • Kehadiran gas, kerana bayi biasanya bersendawa ketika menangis
 • Ketakutan, tekanan, atau kegelisahan.

Baca juga: Bukan hanya menggemaskan, mari kita lihat perkembangan bayi 1 bulan!

Bagaimana menangani bayi kolik?

Bayi menangis kerana mengalami kolik. Sumber foto: Shutterstock

Menenangkan bayi yang mengalami kolik boleh menjadi cabaran. Untuk itu, ibu bapa perlu membuat persediaan mental sehingga bayi berjaya ditenangkan. Di samping itu, ibu dan bapa mesti bekerjasama untuk mengatasi kolik. Beberapa cara untuk mengatasi yang boleh dicuba termasuk:

Strategi

Dengan menyusun strategi akan menjadikan ibu bapa lebih fokus pada apa yang harus dilakukan seterusnya. Kerana tangisan bayi biasanya tidak selalu berhenti pada percubaan pertama. Berikut adalah senarai strategi yang boleh anda cuba untuk menenangkan bayi yang sedang menangis:

 • Membawa bayi berjalan-jalan dengan kereta sorong atau dengan kereta
 • Bayi goyang semasa berjalan
 • Tutup bayi
 • Buat bayi berasa panas
 • Gosok perlahan perut bayi atau gosokkan punggungnya
 • Memainkan degupan jantung atau suara menenangkan yang lain
 • Sekiranya tidak berjaya, gunakan bunyi putih atau suara yang dapat menyamarkan bunyi di sekelilingnya. Boleh menggunakan pembersih vakum atau pengering pakaian
 • Redupkan cahaya dan hadkan rangsangan visual yang lain

Penenang Antikolik

Anda boleh menggunakan pacifier yang dirancang khusus sebagai antikolik untuk memberi susu kepada bayi. Prinsip kerja penenang antikolik adalah mengurangkan udara yang dapat memasuki tubuh bayi ketika mereka sedang minum susu.

Pacifier anti-kolik ini mempunyai harga yang lebih mahal daripada pacifier biasa. Namun, perlu diingat, dia hanya mencegah kolik, bukan mengurangkan kolik yang pernah terjadi pada anak-anak.

Ubah cara memberi makan

Sekiranya memberi susu ibu menggunakan botol, perhatikan kedudukan botol itu semula. Pastikan botol berada dalam kedudukan tegak untuk mengurangkan pengambilan udara. Selepas minum susu ibu, pastikan bayi bersendawa.

Baca juga: Ayuh, kenali ADHD pada kanak-kanak sejak usia dini

Perubahan dalam diet ibu

Sekiranya ibu masih menyusu dan mengambil ubat-ubatan tertentu, anda harus berjumpa doktor sama ada ia memberi kesan kepada bayi. Doktor mungkin meminta ibu menghentikan ubat dan membuat beberapa perubahan diet untuk menyokong kesihatan ibu.

Atau ibu juga diminta untuk mengelakkan pengambilan yang boleh mempengaruhi bayi dan menyebabkan kolik. Umumnya, ibu yang menyusu diminta untuk berdiet dengan makanan yang berpotensi menjengkelkan seperti kubis, bawang atau minuman berkafein.

Selain itu, ibu bapa juga perlu ingat, menangani kolik pada bayi boleh menyebabkan kegatalan. Oleh itu ibu bapa juga perlu menjaga diri mereka sendiri dan sekiranya anda merasa letih meminta pertolongan dari keluarga atau penjaga. Ingat bahawa ini hanya sementara dan ibu bapa akan dapat mengatasinya.

Kolik perut

Keadaan ini adalah sakit tajam atau sakit di perut yang berselang-seling dan berasal dari organ yang terdapat di perut. Penyebab kolik perut adalah jangkitan organ pada penyumbatan organ perut.

Pada orang dewasa, kolik tidak hanya berlaku di perut, tetapi juga di saluran kencing. Beberapa jenis kolik perut pada orang dewasa termasuk:

kolik bilier

Keadaan ini biasanya disebabkan oleh batu empedu. Batu empedu adalah batu empedu yang mengeras dan menyerupai batu dan menyekat saluran yang menghubungkan pundi hempedu dengan pankreas di hati.

Penyumbatan ini boleh menyebabkan keradangan dan kesakitan dan menyukarkan pencernaan anda. Sebilangan gejala yang timbul adalah sakit tiba-tiba dan berlaku di bahagian kanan perut di bawah tulang dada atau lebih banyak di bahagian tengah perut.

Kesakitan biasanya sangat sengit tetapi umumnya tidak berlangsung lebih dari beberapa jam.

Kolik ginjal

Dilaporkan oleh Healthline, sekurang-kurangnya satu dari 10 orang di dunia akan mengalami kolik buah pinggang. Kesakitan yang mendadak dan kuat ini biasanya dikaitkan dengan batu ginjal atau penyumbatan pada pundi kencing.

Batu-batu seperti kristal ini mengandungi kalsium dan zat lain yang dapat terbentuk di antara ginjal dan uretra. Uretra adalah tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing ke bahagian luar badan.

Kesakitan akibat kolik buah pinggang berlaku di lokasi di mana batu itu berada. Selain kesakitan, gejala lain dari penyumbatan saluran kencing adalah:

 • Sakit ketika membuang air kecil
 • Air kencing berbau dan berdarah
 • Mual
 • Muntah

Kolik usus

Satu bentuk kolik perut berlaku di usus besar atau kecil. Kesakitan yang timbul biasanya disebabkan oleh penyumbatan yang membuat makanan dan cecair tidak dapat melewati saluran pencernaan, sebab yang tepat adalah:

 • Pembentukan tisu parut akibat pembedahan pada perut atau pelvis yang telah anda lakukan
 • Kelainan pada usus yang menyebabkan keradangan, salah satunya adalah penyakit Crohn
 • Keradangan atau jangkitan diverticula
 • Tumor dan barah

Selain sakit di perut, gejala kolik ini adalah:

 • Usus tidak dapat bergerak dengan betul
 • Muntah
 • Hilang selera makan
 • Kembung di perut

Cara mengatasi kolik pada orang dewasa

Berbeza dengan cara merawat kolik pada bayi, penyebabnya biasanya tidak berbahaya dan tidak memerlukan ubat. Beberapa ubat penghilang rasa sakit yang biasa digunakan untuk kolik pada bayi adalah simethicone, dicyclomine dan cimetropium.

Bagi orang dewasa, ubat dan rawatan tertentu diperlukan untuk merawat kolik yang berlaku. Anda biasanya memerlukan ubat penahan sakit dan juga ubat kolik.

Selepas itu, anda mesti melihat penyebab utama organ yang terlibat. Sekiranya jangkitan adalah dari pundi kencing atau pundi hempedu, anda mesti diberi antibiotik untuk merawat kolik yang berlaku, jika terdapat batu di pundi hempedu, pembedahan diperlukan untuk menghilangkan batu empedu.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!