Kesihatan

Kenali Punca Bisul sehingga Dapat Dicegah

Penyebab utama bisul adalah jangkitan bakteria Staphylococcus aureus dalam satu atau lebih folikel rambut. Bakteria ini masuk apabila permukaan kulit anda cedera atau tergores.

Jangkitan folikel rambut dan tisu sekitarnya biasanya dipenuhi dengan cecair, nanah dan tisu mati. Cecair mungkin mengalir keluar dari bahagian atas bisul, atau tidak akan mengalir sendiri jika berada di dalam tisu.

Baca juga: Keputihan membuat anda tidak selesa? Ayuh wanita, lihat bagaimana menanganinya

Bakteria yang menyebabkan bisul

Bakteria S. aureus Yang menyebabkan bisul adalah jenis kuman yang dibawa oleh 30 peratus orang di hidung mereka. S. aureus jarang membahayakan manusia, walaupun kadang kala kuman ini boleh menyebabkan jangkitan, termasuk:

  • Bakteremia atau sepsis, apabila bakteria menyebar dan memasuki aliran darah
  • Pneumonia, yang kebanyakannya terjadi pada orang yang mempunyai masalah kesihatan di paru-paru mereka
  • Endokarditis (jangkitan injap jantung), yang boleh menyebabkan kegagalan jantung atau strok
  • Osteomielitis (jangkitan tulang) disebabkan oleh bakteria yang telah menyebar di aliran darah, atau memasuki tulang akibat kontak langsung seperti luka jarum dalam penyalahgunaan dadah.

Jangkitan yang paling biasa S. aureus Ia berada di folikel rambut atau kelenjar minyak yang menyebabkan bisul. Kulit yang dijangkiti biasanya berwarna merah, bengkak, dan mengandungi cecair.

Apabila bisul pecah, cecair akan keluar dan kering. Tempat jangkitan dari bakteria ini apabila menyebabkan bisul biasanya di bawah lengan atau di sekitar paha atau punggung.

Selain daripada bisul, jangkitan S.Aureus pada permukaan kulit juga boleh menyebabkan:

  • Impetigo: jangkitan berjangkit dengan ruam yang menyakitkan yang biasanya disertai lepuh dan keputihan
  • SelulitisJangkitan ini berlaku pada lapisan kulit yang dalam dan menyebabkan kulit menjadi merah dan membengkak di permukaan. Jangkitan ini boleh berlaku dengan bintik-bintik lecet yang mengeluarkan cecair juga.

Punca bisul berulang

Tahan methicillin Staphylococcus aureus (MRSA) adalah salah satu penyebab bisul yang paling biasa, terutama yang berulang. Jangkitan ini biasanya berlaku di kawasan pangkal paha, punggung dan paha atas.

Dilaporkan oleh verywellhealth.com, sejak tahun 1980 terdapat peningkatan mendadak dalam jangkitan yang disebabkan oleh jenis khas S. aureus tahan terhadap rawatan penisilin biasa.

Sehingga sekitar tahun 1970-an, MRSA adalah bakteria biasa yang terdapat di rumah jagaan dan kemudahan jangka panjang yang lain. Tetapi kerana penggunaan antibiotik yang berlebihan dalam keadaan yang tidak diperlukan, jangkitan MRSA berkembang.

Hari ini, MRSA adalah biasa dan normal di beberapa kawasan di Amerika Syarikat.

Baca Juga: Sering Mencukur Rambut Kemaluan, Berhati-hati Dapat Bisul

Beberapa faktor menyebabkan bisul

Bisul boleh berlaku pada usia berapa pun dan biasanya lebih kerap terjadi pada lelaki pertengahan umur dan tua.

Beberapa keadaan berikut juga boleh menjadi penyebab bisul, termasuk:

Obesiti

Apabila anda berlebihan berat badan, anda lebih mudah terkena jangkitan kulit. Ini boleh berlaku kerana bakteria berkembang di kawasan lembap seperti lipatan kulit.

Berat badan berlebihan juga boleh menjadikan anda lebih sukar untuk melawan jangkitan, anda akan mudah terkena bisul jika anda mempunyai indeks jisim badan lebih dari 30.

Diabetes

Diabetes bukan penyebab langsung bisul. Tetapi dengan perubahan kadar gula darah di dalam tubuh, dapat membuat kulit lebih rentan diserang oleh bakteria dan jamur yang dapat menyebabkan jangkitan.

Penyakit kulit kronik

Keadaan kulit yang kronik dapat menjadikan pertahanan kulit lebih rentan terhadap serangan, yang memungkinkan bakteria masuk dan berkembang. Keadaan ini merangkumi keadaan biasa seperti jerawat, folikulitis, eksim dan jenis dermatitis lain.

Sistem imun yang bermasalah

Sekiranya anda mempunyai penyakit berjangkit kronik seperti HIV, barah dan keadaan lain yang melemahkan sistem imun anda, anda berisiko tinggi terkena jangkitan bakteria yang menyebabkan bisul.

Ini kerana badan anda akan sukar untuk melawan jangkitan yang berlaku di dalam badan, sehingga bakteria dapat tumbuh dengan cepat.

Rawatan khusus

Beberapa ubat yang menyebabkan sistem kekebalan tubuh yang lemah juga akan menyukarkan tubuh untuk melawan bakteria yang menyebabkan bisul. Ini termasuk steroid oral dan kemoterapi.

Beberapa keadaan kesihatan yang lain

Bisul adalah perkara biasa jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu seperti kegagalan jantung, penyakit hati dan penyakit buah pinggang. Selain itu, jika anda mengalami bisul berulang, ini juga menjadikan anda lebih mudah membuat bisul tumbuh di badan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found