Kesihatan

5 Langkah Rawatan di Rumah untuk Mengatasi Mata pada Bayi

Istilah belekan sering digunakan untuk menggambarkan pelepasan mata. Pada bayi dan kanak-kanak, keadaan ini sering berlaku akibat saluran air mata yang tersumbat.

Walaupun semula jadi, anda harus waspada jika pelepasan disertai dengan gejala lain di mata anda. Contohnya, seperti kemerahan, bengkak, atau sakit.

Artikel ini akan membincangkan cara merawat langkah-langkah yang boleh diambil untuk merawat lebam bayi.

Baca juga: Kesan Menonton TV Terlalu Dekat, Bolehkah Merosakkan Mata Anak Kecil Anda?

Mengapa mata membuang kotoran?

Lendir pada mata pada dasarnya adalah salah satu sistem pertahanan semula jadi tubuh. Fungsinya adalah untuk menghilangkan potensi kekotoran berbahaya yang boleh merosakkan mata. Ia juga membantu menjaga agar mata tidak terlalu kering.

Lendir yang berubah menjadi koleksi kotoran di sudut mata setelah bangun tidur adalah perkara biasa. Tetapi jika ia keluar secara berterusan, ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan tertentu.

Penjagaan mata bayi

Dilaporkan dari Medicalnewstoday, kira-kira 10 peratus bayi baru lahir mengalami pembuangan, kerana sekurang-kurangnya satu saluran air mata tersekat sebahagian atau sepenuhnya.

Tetapi ini tidak perlu membuat anda terlalu cemas. Merawat mata belekan bayi boleh dilakukan di rumah, atau oleh doktor di hospital. Berikut adalah penjelasan yang lebih terperinci.

Langkah penjagaan rumah

Sekiranya penyebab mata bayi adalah saluran air mata yang tersumbat, maka ibu bapa atau penjaga boleh menjaga bayi di rumah.

Dengan rawatan yang betul, ini biasanya akan hilang tanpa rawatan dalam masa 4 hingga 6 bulan. Beberapa langkah rawatan adalah:

  1. Basuh tangan dengan sabun dan kemudian bilas dengan air suam sebelum menyentuh kawasan berhampiran mata anak untuk mengelakkan jangkitan.
  2. Untuk menghilangkan kotoran, celupkan kain kain kasa yang bersih ke dalam air suam, kemudian lap lembut sudut mata anda.
  3. Sekiranya saluran air mata yang tersumbat mempengaruhi kedua-dua mata, selalu gunakan kain yang bersih untuk membersihkan mata yang lain.
  4. Untuk membantu membuka saluran air mata yang tersumbat, tekan perlahan hujung jari telunjuk anda ke bahagian dalam hidung bayi baru lahir anda, di sisi saluran air mata yang tersumbat.
  5. Tekan ke bawah dengan jari anda 2 atau 3 kali di sepanjang sisi hidung anda. Ini harus dilakukan dengan lembut tetapi tegas.

Lakukan urutan ini dua kali sehari, sekali pada waktu pagi dan sekali pada waktu petang. Sekiranya bahagian hidung bayi anda menjadi merah atau bengkak selepas urut, hentikan urutan dengan segera dan hubungi doktor anda.

Rawatan perubatan

Sekiranya saluran air mata yang tersumbat adalah kronik, doktor boleh menetapkan ubat tetes mata anestetik dan rawatan selanjutnya.

Bentuk rawatan perubatan ini disebut pemeriksaan saluran nasolacrimal. Prosedur ini dilakukan dengan memasukkan siasatan ke saluran air mata bayi.

Dengan menggunakan siasatan Oleh kerana ukurannya bertambah secara beransur-ansur, doktor akan dapat membuka saluran air mata. Mereka kemudian akan menggunakan larutan garam untuk menghilangkan kotoran yang tersisa.

Kadang kala, doktor juga boleh memasukkan tiub kecil, atau stent, ke dalam saluran untuk tetap terbuka. Menyiasat biasanya berjaya membuka saluran air mata.

Baca juga: Mata Belekan Bayi Membuat Panik? Ayuh, ketahui bahaya atau tidak

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Bayi yang bangun dengan mata terbuka bukanlah perkara yang selalu perlu dibimbangkan. Pada dasarnya lendir adalah bahan biasa yang direka untuk melindungi mata.

Namun, jika si kecil mengalami sakit tekak disertai dengan mata yang sangat berair, maka dia harus segera dibawa berjumpa dengan pakar pediatrik atau pakar oftalmologi pediatrik. Di samping itu, jika anda melihat perubahan dalam jumlah atau konsistensi cecair mata, disertai dengan gejala berikut:

  • Mata gatal
  • Menyakitkan
  • Kepekaan cahaya, atau
  • Penglihatan kabur.

Segera berjumpa doktor untuk memastikan ia bukan jangkitan atau kecederaan. Penting juga untuk mendapatkan nasihat perubatan untuk bayi sekiranya saluran air mata mereka tersumbat setelah 6 hingga 8 bulan.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found