Kesihatan

Mari fahami organ pembiakan wanita dan fungsinya

Organ pembiakan wanita mempunyai peranan yang sangat penting dalam proses pembiakan. Untuk lebih memahaminya, mari kita memahami dengan lebih mendalam pelbagai organ pembiakan dan fungsinya, mari kita lihat!

Baca Juga: Adakah Penting Memberi Pengetahuan Kesihatan Reproduktif untuk Remaja?

Pelbagai bahagian organ pembiakan wanita

organ pembiakan wanita. Foto: webmd.com

Pada dasarnya organ pembiakan pada wanita terbahagi kepada 2, iaitu bahagian luar dan bahagian dalam. Berikut adalah penjelasan antara keduanya, termasuk:

Organ pembiakan wanita luaran

Fungsi organ pembiakan wanita luaran adalah untuk memudahkan sperma memasuki organ pembiakan dalaman, dan melindungi mereka dari organisma yang menyebabkan jangkitan.

Organ pembiakan wanita luaran dikumpulkan bersama di kawasan yang dikenali sebagai vulva. Organ berikut dimasukkan dalam sistem pembiakan wanita luaran, termasuk:

Labia majora (bibir besar)

Ini adalah organ pembiakan wanita luaran yang terdiri daripada dua pasang lipatan kulit di kedua sisi bukaan faraj, yang dinamakan labia majora dan labia minora.

Bibir kemaluan besar yang berada di luar dan akan ditutup dengan rambut kemaluan setelah memasuki akil baligh.

Labia minora (bibir kecil)

Labia minora terletak di bahagian dalam labia majora dan mengelilingi bukaan faraj dan uretra, tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing ke bahagian luar badan.

Ukuran dan bentuk organ ini boleh berbeza pada setiap individu. Permukaannya juga sangat rapuh dan sensitif, yang membuatnya mudah tersinggung dan bengkak.

Kelentit

Klitoris adalah ereksi (boleh membengkak atau membesar), seperti zakar pada lelaki. Kerana klitoris mengandungi banyak saluran darah dan serat saraf, ia sangat sensitif semasa melakukan persetubuhan.

Klitoris dilindungi oleh sarang. Bahan buangan adalah lipatan kulit, seperti kulup pada lelaki. Seperti zakar, klitoris juga dapat mengalami ereksi, jika dirangsang.

Kelenjar Bartholin

Kelenjar ini terletak di kedua sisi bukaan faraj yang berfungsi menghasilkan lendir tebal untuk melincirkan faraj semasa melakukan hubungan seksual.

Baca juga: Mengenal organ pembiakan wanita dan fungsinya

Organ pembiakan wanita dalaman

Manakala organ pembiakan wanita secara langsung berkaitan dengan penghasilan telur dengan perkembangan janin. Berikut adalah organ pembiakan wanita dalaman, termasuk:

Faraj

Faraj adalah membran muskuloskeletal atau otot yang menghubungkan rahim dengan dunia luar. Otot faraj diketahui berasal dari otot levator ani dan otot sphincter ani (otot dubur) sehingga dapat dikawal dan dilatih.

Fungsi vagina adalah sebagai pintu masuk sperma memasuki rahim dan jalan keluar untuk darah haid dan jalan kelahiran bayi.

Serviks

Serviks adalah pintu masuk antara vagina dan rahim, yang merupakan lorong sempit. Dinding serviks fleksibel, sehingga dapat meregangkan dan membuka saluran kelahiran semasa bersalin.

Selain itu, serviks juga berfungsi melindungi rahim dari jangkitan dan sebagai pintu masuk sperma semasa hubungan seksual.

Serviks juga menghubungkan rahim ke vagina. Ia berfungsi untuk melindungi rahim dari jangkitan dan memudahkan perjalanan sperma. Serviks menghasilkan lendir yang teksturnya akan berbeza-beza.

Pada masa ovulasi lendir menipis untuk memudahkan perjalanan sperma. Sementara itu, semasa kehamilan lendir akan mengeras dan menyumbat saluran serviks untuk melindungi janin.

Uterus

Rahim atau rahim adalah ruang kosong yang berbentuk seperti pir dan berfungsi sebagai tempat perkembangan janin. Rahim atau rahim terletak di antara pundi kencing dan rektum.

Selain itu, rahim juga berperanan dalam terjadinya haid pada wanita. Semasa kitaran haid yang normal, lapisan rahim yang disebut endometrium menebal untuk mempersiapkan kehamilan.

Sekiranya persenyawaan tidak berlaku dan kehamilan tidak berlaku, maka lapisan akan menumpahkan darah haid dan akan keluar dari badan melalui faraj.

tiub fallopio

Tiub fallopio adalah bahagian organ pembiakan yang berbentuk seperti paip atau tiub. Bahagian tiub ini berfungsi sebagai trafik sel telur ketika dilepaskan dari organ kantung telur pada saat ovulasi menuju ke rahim.

Saluran ini adalah jalan untuk telur dari ovari ke rahim, serta tempat di mana telur disenyawakan oleh sperma.

Ovari

Ovari atau ovari adalah dua bilangan dan terletak di kedua sisi rahim, yang berbentuk bujur seukuran ibu jari. Fungsinya adalah untuk menghasilkan telur dan hormon seks wanita, yang kemudian dilepaskan ke aliran darah.

Dalam kitaran haid yang normal, ovari melepaskan telur setiap 28 hari atau lebih. Sekiranya telur berjaya melewati proses persenyawaan, ia akan berterusan dalam proses kehamilan. Proses ketika telur dilepaskan disebut ovulasi.

Ketahui fungsi faraj

Faraj adalah salah satu organ pembiakan yang terkenal. Walaupun sebenarnya vagina hanyalah salah satu daripada banyak organ pembiakan yang dimiliki oleh faraj. Nah, untuk mengenali faraj dengan lebih baik, berikut adalah penjelasan mengenai apa faraj itu, bahagian-bahagiannya terhadap fungsi vagina.

Apa itu faraj?

Semasa bercakap mengenai faraj, orang sering merujuk kepada vulva, yang merupakan bahagian luar organ pembiakan wanita. Jadi bahagian apa?

Apakah bahagian faraj?

Sekiranya yang dimaksudkan dengan vagina adalah vulva, maka apa yang termasuk dalam bahagian tersebut adalah:

 • labia
 • Lubang faraj
 • Kelentit
 • Uretra

Tetapi ketika datang ke faraj itu sendiri, ada beberapa bahagian lagi, iaitu:

Dinding faraj

Dinding vagina terbuat dari otot yang dilapisi selaput lendir, serupa dengan tisu di mulut. Bahagian dinding faraj ini mengandungi lapisan tisu dengan serat elastik.

Permukaannya terdiri daripada lipatan tisu tambahan yang disebut rugae. Tisu tambahan ini membolehkan vagina meregang semasa hubungan seks atau semasa melahirkan anak.

Keadaan lain yang berlaku di dinding faraj adalah perubahan semasa kitaran haid. Perubahan ini berkaitan dengan hormon yang juga berubah mengikuti kitaran haid.

Sementara itu, sel-sel lapisan luar tisu menyimpan glikogen. Pada masa ovulasi, lapisan ini akan ditumpahkan.

Peranan penting lain tisu ini ialah kandungan glikogennya dapat mengekalkan tahap pH untuk melindungi vagina dari bakteria dan kulat yang berpotensi berbahaya.

Selaput dara

Selaput dara adalah salah satu bahagian faraj yang paling terkenal. Selaput dara itu sendiri adalah selaput nipis yang mengelilingi bukaan faraj.

Terdapat beberapa bentuk dan ukuran selaput dara, tetapi kebanyakannya berbentuk sabit. Bentuk ini membolehkan darah haid keluar dari faraj.

Ketika seorang wanita pertama kali melakukan hubungan seksual atau memasukkan sesuatu ke dalam faraj, ia dapat membuat selaput darah robek. Latihan fizikal juga dapat merobek selaput dara.

Dari pelbagai bentuk selaput dara, ada beberapa jenis yang mengganggu dan perlu diperbaiki, iaitu:

 • Selaput dara tidak berlubang: Ini adalah keadaan apabila selaput dara menutup sepenuhnya bukaan faraj, sehingga menyekat aliran haid. Perlu diperbaiki dengan pembedahan kecil.
 • Selaput dara mikro berlubang: Keadaan selaput dara nipis yang hampir menutupi lubang faraj. Sama seperti selaput dara yang tidak berlubang, jenis ini juga memerlukan pembaikan pembedahan.
 • Keadaan selaput dara bertebat: Selaput dara ini menyebabkan tisu tambahan yang membentuk dua bukaan. Pembedahan kecil juga merupakan kaedah yang boleh dilakukan untuk memperbaiki keadaan ini.

Pelbagai fungsi faraj

Terdapat pelbagai fungsi faraj, mulai dari bahagian kitaran haid, fungsi dalam hubungan seksual hingga melahirkan anak. Inilah penjelasan penuh:

 • Dalam kitaran haid: Selaput lendir faraj akan menebal dan komposisi lendir akan berubah untuk memudahkan persenyawaan.
 • Fungsi dari segi pelinciran: Rembesan faraj boleh meningkat semasa rangsangan seksual, kehamilan dan pelbagai peringkat haid.
 • Peranan semasa gairah seksual: Selaput lendir faraj akan mula menghasilkan pelincir lebih banyak, ini akan mengurangkan risiko kecederaan semasa penembusan seksual.
 • Apabila wanita menjadi terangsang: Faraj boleh terus memanjang ketika terangsang. Kemudian, semasa hubungan seksual, vagina dapat meregangkan dan menguncup di sekitar zakar yang memberikan rangsangan untuk ejakulasi.
 • Semasa melahirkan anak: Faraj menyediakan saluran kelahiran bayi. Struktur vagina sedemikian rupa sehingga dapat meregangkan berkali-kali dari ukuran normal untuk menampung kelahiran.
 • Suaikan fungsi: Walaupun boleh meregang semasa melahirkan, vagina akan kembali ke ukuran semula setelah enam hingga lapan minggu.

Pelbagai keadaan faraj

Terdapat banyak keadaan yang boleh mempengaruhi kesihatan vagina. Berikut adalah senarai keadaan yang boleh mengganggu kesihatan vagina:

Faraj

Vaginitis adalah radang pada vagina akibat jangkitan. Biasanya menyebabkan gejala keputihan yang tidak normal, gatal-gatal dan sensasi terbakar. Ia biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau kulat.

Vaginismus

Vaginismus adalah keadaan pengecutan otot yang tidak disengajakan. Ini menjadikan penembusan zakar menyakitkan. Selalunya menjadikan hubungan seksual gagal.

Terdapat pelbagai penyebab vaginismus dan ia sering dikaitkan dengan trauma seksual atau faktor emosi yang lalu. Takut seks yang menyakitkan, sering membuat otot faraj menguncup dengan lebih kuat, ini menyebabkan kesakitan yang lebih teruk.

Jangkitan kelamin (STI)

STI disebarkan melalui hubungan seksual dan boleh mempengaruhi faraj. Terdapat pelbagai gejala ketika seseorang mengidap STI, mulai dari keputihan yang tidak normal, ketuat alat kelamin hingga luka pada vagina.

Beberapa jenis STI biasa termasuk:

 • Chlamydia
 • Gonorea
 • Sifilis
 • Human papillomavirus (HPV)
 • HIV / AIDS
 • Herpes
 • Trichomoniasis

Pelbagai petua untuk menjaga kesihatan faraj

Oleh kerana terdapat banyak keadaan yang mengganggu kesihatan vagina, penting untuk menjaga kesihatannya. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan vagina:

 • Elakkan mencuci: Faraj dapat membersihkan dirinya. Douching sebenarnya boleh mengganggu keseimbangan semula jadi bakteria dan kulat di sana dan menyebabkan jangkitan.
 • Elakkan produk kebersihan wanita wangi: Sama seperti mencuci produk ini sebenarnya boleh mengganggu keseimbangan pH vagina.
 • Bertanggungjawab secara seksual: Sentiasa gunakan perlindungan semasa hubungan seksual dan elakkan pasangan seksual berganda.
 • Latihan Kegel: Latihan ini membantu menguatkan otot-otot dasar panggul, yang membantu mengurangkan risiko prolaps vagina dan otot-otot dasar panggul yang lemah.
 • Vaksinasi: Vaksinasi dapat melindungi terhadap IMS, termasuk HPV dan hepatitis B, yang dapat ditularkan melalui hubungan seksual.
 • Pemeriksaan rutin: Sekiranya anda aktif secara seksual, melakukan pemeriksaan rutin dan pap smear dapat membantu mengesan masalah vagina lebih awal. Termasuk pengesanan awal kanser serviks.

Demikianlah pelbagai maklumat mengenai fungsi vagina dan organ pembiakan wanita yang lain.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found