Kesihatan

7 Kebaikan Bawang Putih Tunggal: Mengubati Asma hingga Penyakit Jantung

Berbeza dengan bawang putih biasa yang banyak digunakan sebagai rempah dapur, khasiat bawang putih tunggal lebih dikenali di dunia kesihatan kerana dapat membantu mengatasi pelbagai penyakit.

Tidak hairanlah kerana manfaat untuk tubuh sangat banyak, keberadaannya menjadi lebih istimewa.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa itu bawang putih tunggal dan pelbagai faedahnya untuk badan, pertimbangkan ulasan berikut!

Apa itu bawang putih tunggal?

Bawang putih tunggal adalah bawang putih khas yang hanya mempunyai 1 cengkih yang berbentuk bujur dan bulat.

Jenis bawang putih biasa, mempunyai banyak cengkih dan sendi, tetapi bawang putih tunggal atau putik bawang putih hanya mempunyai satu putaran yang berbentuk seperti bawang.

Berukuran kira-kira 1 hingga 2 cm dan lebih berbentuk silinder daripada bulat sepenuhnya seperti bawang putih biasa.

Bawang putih yang unik ini terdapat di pelbagai negara dari India, China, Vietnam, dan Kemboja. Rasa bawang putih tunggal serupa dengan cengkih bawang putih tetapi sedikit lebih lembut dan sedikit wangi.

Manfaat bawang putih tunggal dikatakan lebih banyak jika dibandingkan dengan bawang putih tradisional, kerana sangat cepat dan mudah dikupas.

Baca juga: Manfaat Bawang Putih untuk Kesihatan, Juga Bermanfaat untuk Lelaki!

Bagaimana bawang putih tunggal ditanam?

Lancarkan Surat HarianPada masa ini, para petani berusaha menanam bawang putih tunggal yang berasal dari kawasan pergunungan di provinsi Yunnan di barat daya China.

Benih ditanam kira-kira 2.000 meter di atas permukaan laut dalam suhu yang hangat dan dengan banyak sinar matahari.

Walau bagaimanapun, hanya 50 peratus biji bawang putih yang tumbuh dalam keadaan khas ini akan berkembang menjadi satu cengkih bawang putih.

Oleh kerana ia bukan spesies atau varietas tertentu, maka keadaan di mana benih ditanam dapat menghasilkan cengkih bawang putih.

Baca juga: Kesan Sampingan Bawang Putih Sebagai Ubat, Boleh Menyebabkan Masalah Perut!

Seberapa jarang bawang putih tunggal?

Pada masa ini bawang putih tunggal sangat sukar untuk ditanam kerana bijinya belum dijumpai. Jadi selama ini bawang putih tunggal dijumpai antara bawang putih biasa.

Penyelidik masih memikirkan bagaimana bawang tumbuh menjadi bawang putih tunggal.

Melancarkan SRJ Global, dalam 1 hingga 2 kilogram bawang putih, nisbah kehadiran atau ketiadaan bawang putih tunggal adalah 1: 1000. Jadi di antara 1000 bawang putih biasa, mungkin anda hanya akan dapat 1 bawang putih tunggal.

Baca juga: Jangan malas makan bawang putih, berikut adalah 7 kebaikan untuk kesihatan

Kelebihan bawang putih tunggal

Satu cengkih bawang putih kaya akan nutrien, tetapi juga popular dalam masakan kerana rasanya yang sedikit lebih ringan daripada bawang putih biasa.

Secara tradisional, bawang putih tunggal digunakan sebagai ubat berdasarkan sifatnya sebagai antimikroba, antiprotozoal, antimutagenik, antiplatelet, antihiplipidemik, dan antioksidan.

Inilah faedah bawang putih tunggal untuk kesihatan yang perlu anda ketahui.

1. Membantu menurunkan kolesterol

Dilaporkan dari Medicine.net, tumbuhan ini dapat mengurangkan kadar kolesterol dalam darah dengan berkesan. Penyelidikan mengatakan bahawa bawang putih tunggal dapat mengurangkan sekitar 20 mg / dl kadar kolesterol dan trigliserida dalam tubuh manusia.

Untuk mendapatkan faedah ini, anda perlu mengambil 3 hingga 4 ulas bawang putih yang dikupas setiap hari sebelum makan. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk perkara ini.

Baca juga: Ubat Gemfibrozil diketahui dapat menurunkan kolesterol, apa ramuan, faedahnya, dan bagaimana memakannya?

2. Khasiat bawang putih tunggal untuk mengurangkan demam

Pakar mencadangkan bahawa bawang putih tunggal dapat membantu mengurangkan risiko terkena demam dan batuk sebanyak 50 persen. Selain itu, tabiat ini juga dapat mencegah tubuh daripada dijangkiti penyakit lain.

Sebabnya adalah kerana bawang putih tunggal mempunyai sebatian kimia yang disebut Alliinase dan Alliin. Kedua-duanya membantu mewujudkan komponen yang disebut Allicin yang dapat mencegah tubuh mengalami demam atau batuk.

Cara pengambilannya sangat mudah. Anda hanya menghancurkan 2 ulas bawang putih sehingga sebati, letakkan di dalam segelas air, dan minum secara berkala. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk perkara ini.

3. Membantu melawan barah

Sejak sebatian organosulfur pertama dalam bawang putih telah diketahui dapat membunuh sel barah.

Ini dipersetujui oleh penyelidik dari University of North Carolina yang mendapati fakta bahawa pesakit yang selalu makan bawang putih mempunyai kemungkinan 66.67 peratus lebih rendah untuk menghidap barah.

Institut Kanser Nasional juga mengatakan bahawa pengambilan bawang putih setiap hari dapat mengurangkan risiko terkena pelbagai jenis kanser sebanyak 50 peratus.

Baca juga: 5 Khasiat Echinacea untuk Tubuh: Bermula dari Menjaga Kesihatan Kulit hingga Mencegah Kanser

4. Khasiat bawang putih tunggal untuk merawat diabetes

Pengambilan 2 hingga 3 ulas bawang putih tunggal setiap hari juga diketahui dapat mengurangkan dan mengawal kadar gula dalam darah.

Sebabnya ialah kehadiran Allicin yang digabungkan dengan vitamin B dan tiamin, yang boleh mencetuskan pankreas untuk menghasilkan insulin di dalam badan. Inilah yang membantu tubuh melawan diabetes dengan berkesan.

5. Merawat penyakit jantung

Kandungan hidrogen sulfur dalam bawang putih tunggal dapat membantu merawat penyakit jantung dengan 2 cara.

Pertama, ia dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat dan trigliserida dalam badan sekurang-kurangnya 20 peratus.

Baca juga: Bantu Atasi Masalah Jantung kepada Kolesterol, Inilah Manfaat Bawang Putih

6. Kebaikan bawang putih tunggal untuk asma

Bawang putih tunggal telah lama menjadi ubat tradisional untuk menekan gejala asma.

Apabila dimakan ketika perut kosong, kandungan di dalamnya akan berinteraksi dengan jus gastrik sehingga gas yang dihasilkan dalam proses ini akan membantu mengatasi gejala asma.

Baca Juga: Jarang Dikenal, Ini 5 Manfaat Bawang Putih Hitam untuk Kesihatan Tubuh!

7. Mengekalkan stamina

Sekiranya anda seorang individu yang aktif dan memerlukan stamina yang sangat baik, cuba tambahkan bawang putih tunggal ke menu memasak anda.

Salah satu kelebihan bawang putih ialah mengekalkan stamina. Stamina yang meningkat juga boleh menyebabkan tubuh lebih tahan terhadap pelbagai keadaan penyakit.

Keupayaan ini diperoleh berkat sifat satu bawang putih untuk melawan pelbagai virus dan bakteria.

8. Kebaikan bawang putih tunggal untuk wanita hamil

Bawang putih tunggal juga dikatakan mempunyai manfaat bagi wanita hamil kerana dapat mencegah pelbagai kemungkinan komplikasi penyakit.

Wanita hamil yang mengalami preeklampsia semasa kehamilan juga sangat disarankan untuk mengambil bawang putih.

Enzim dalam badan yang melambatkan semasa kehamilan juga dapat ditingkatkan dengan memakan bawang putih sahaja.

9. Baik untuk ingatan

Menambah usia pasti akan mengurangkan kemampuan ingatan seseorang. Nah, cubalah, makan bawang putih tunggal.

Sebatian dalam bawang putih tunggal dapat memperbaiki sel otak yang rosak dan bahkan dapat menjana semula sel otak yang rosak (neuron) sehingga dapat meningkatkan ingatan. Malah dapat meningkatkan memori.

10. Kebaikan bawang putih tunggal untuk tekanan darah tinggi

Sekiranya anda mempunyai sejarah tekanan darah tinggi atau sering mengalami lonjakan tekanan darah kerana penyempitan saluran darah, cubalah makan satu cengkih bawang putih.

Bawang putih tunggal kaya dengan sulfur yang berguna untuk menghasilkan endotelium. Kemudian akan ada kelonggaran otot licin dan vasodilasi (pelebaran saluran darah).

Setelah ini berlaku, ia akan diikuti dengan kelonggaran otot licin yang terdapat di dinding saluran darah, inilah yang menyebabkan tekanan darah tinggi dapat dicegah.

Baca juga: 7 Khasiat Bawang untuk Kesihatan

Cara menyimpan bawang putih tunggal

Supaya faedah bawang putih tunggal dapat diperoleh secara optimum, anda mesti memperhatikan cara menyimpannya dengan betul.

Pertama, perhatikan bahawa bawang ini 7 kali lebih kuat daripada bawang biasa. Ia juga lebih panas daripada bawang putih biasa sehingga memerlukan suhu normal untuk bertahan lama.

Seterusnya letakkan bawang putih tunggal secara berasingan dari bawang lain, dan simpan di dalam peti sejuk jika diperlukan.

Berapa banyak yang boleh kita makan bawang putih?

Dos bawang putih yang berkesan belum ditentukan. Dos yang biasanya disyorkan dalam literatur untuk orang dewasa adalah:

  • 4 gram (satu hingga dua ulas) bawang putih mentah sehari
  • Satu tablet serbuk bawang putih kering 300 mg (diseragamkan untuk 1.3% alliin atau 0.6 peratus hasil allicin) dua hingga tiga kali sehari
  • Ekstrak bawang putih berumur 7.2 g sehari

Interaksi bawang putih dengan ubat-ubatan

Bawang putih dan bawang putih biasa sahaja boleh mempengaruhi keberkesanan ubat-ubatan tertentu.

Oleh itu, jika anda menggunakan ubat dan ingin mencuba satu bawang putih, ada baiknya berjumpa doktor.

Berikut adalah beberapa jenis ubat-ubatan atau ubat-ubatan yang boleh mengganggu penampilannya ketika diambil bersama dengan bawang putih:

  • Dadah yang digunakan untuk HIV / AIDS. Mengambil bawang putih bersama dengan beberapa ubat yang digunakan untuk HIV / AIDS dapat menurunkan keberkesanan beberapa ubat termasuk nevirapine (Viramune), delavirdine (Rescriptor), dan efavirenz (Sustiva).
  • Isoniazid (Nydrazid, INH). Bawang putih dapat mengurangkan jumlah isoniazid (Nydrazid, INH) yang diserap oleh badan. Ini dapat mengurangkan seberapa baik isoniazid berfungsi. Jangan mengambil bawang putih jika anda mengambil isoniazid.
  • Saquinavir (Fortovase, Invirase). Badan memecah saquinavir untuk menyingkirkannya. Bawang putih dapat meningkatkan kecepatan di mana tubuh memecah saquinavir. Mengambil bawang putih dengan saquinavir boleh mengurangkan keberkesanan saquinavir.
  • Pil kawalan kelahiran (ubat kontraseptif). Beberapa pil kawalan kelahiran mengandungi estrogen. Tubuh menguraikan estrogen dalam pil kawalan kelahiran untuk menyingkirkannya. Bawang putih dapat meningkatkan pemecahan estrogen. Mengambil bawang putih bersama dengan pil kawalan kelahiran dapat mengurangkan keberkesanan pil kawalan kelahiran.
  • Cyclosporine (Neoral, Sandimmun). Tubuh memecah siklosporin untuk menyingkirkannya. Bawang putih dapat meningkatkan kecepatan di mana tubuh memecah siklosporin. Mengambil bawang putih bersama siklosporin boleh mengurangkan keberkesanan siklosporin.
  • Ubat yang melambatkan pembekuan darah (ubat antikoagulan / antiplatelet). Bawang putih dapat melambatkan pembekuan darah. Mengambil bawang putih bersama dengan ubat-ubatan yang juga memperlambat pembekuan dapat meningkatkan kemungkinan lebam dan pendarahan.
  • Warfarin (Coumadin). Warfarin digunakan untuk melambatkan pembekuan darah. Bawang putih dapat meningkatkan keberkesanan warfarin. Mengambil bawang putih bersama dengan warfarin dapat meningkatkan kemungkinan lebam dan pendarahan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found