Kesihatan

Ternyata ini adalah penyebab kehilangan pendengaran anda

Telinga adalah deria yang sangat penting untuk pendengaran. Telinga terdiri daripada beberapa bahagian yang mempunyai fungsi masing-masing. Walau bagaimanapun, kadang-kadang telinga juga dapat mengalami gangguan yang boleh menyebabkan gangguan pendengaran.

Untuk mengetahui punca pendengaran telinga yang berkurang, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Deringan Kerap di Telinga? Hati-hati dengan Penyakit Tinnitus!

Apa yang menyebabkan pendengaran telinga berkurang?

Telinga terdiri daripada tiga bahagian utama, iaitu telinga luar, tengah, dan dalam. Pendengaran telinga yang menurun biasanya berlaku seiring dengan bertambahnya usia. Walau bagaimanapun, ia juga boleh disebabkan oleh perkara lain.

Kehilangan pendengaran boleh mengganggu aktiviti harian. Oleh itu, sangat disyorkan untuk mengetahui penyebabnya agar anda dapat menjalani rawatan yang betul.

Dilaporkan dari Klinik MayoInilah sebab-sebab pendengaran telinga yang berkurang.

Kerosakan pada telinga dalam

Penuaan dan pendedahan berlebihan terhadap suara yang kuat dapat menyebabkan keletihan rambut atau sel saraf di koklea yang menghantar isyarat bunyi ke otak.

Apabila rambut dan sel saraf ini rosak atau hilang, isyarat elektrik tidak dapat dihantar dengan berkesan, yang boleh menyebabkan gangguan pendengaran.

Penumpukan lilin telinga

Ternyata pendengaran telinga yang berkurang juga boleh disebabkan oleh penumpukan lilin telinga secara beransur-ansur, anda tahu!

Earwax dapat menyekat saluran telinga dan mencegah pengaliran gelombang bunyi. Membersihkan kotoran telinga yang terkumpul dapat membantu anda mendapatkan semula pendengaran yang normal.

Baca juga: Jangan cuai, berikut cara membersihkan telinga dengan selamat

Jangkitan telinga, pertumbuhan tulang yang tidak normal, atau tumor

Dalam kes yang lebih serius, jangkitan telinga, pertumbuhan tulang yang tidak normal, atau bahkan tumor di telinga luar atau tengah juga dapat mempengaruhi fungsi telinga, yang dapat menyebabkan gangguan pendengaran.

Gegendang telinga rosak

Suara hentakan kuat, perubahan tekanan secara tiba-tiba, menusuk gendang telinga dengan objek, atau bahkan jangkitan boleh menyebabkan gendang telinga pecah dan mempengaruhi pendengaran anda.

Punca pendengaran telinga yang dikurangkan mengikut jenis

Terdapat 3 jenis masalah pendengaran yang perlu anda ketahui. Masing-masing mempunyai sebab yang berbeza.

Dilaporkan dari Garis KesihatanInilah sebab-sebab pengurangan pendengaran telinga mengikut jenisnya.

1. Kehilangan pendengaran konduktif

Kehilangan pendengaran konduktif berlaku kerana bunyi tidak dapat bergerak dari telinga luar ke gendang telinga dan osikel. Apabila gangguan pendengaran jenis ini berlaku, anda mungkin sukar mendengar bunyi.

Kerosakan pendengaran jenis ini boleh berlaku kerana:

 • Jangkitan telinga
 • Alahan
 • Air yang masuk ke telinga
 • Pengumpulan lilin di telinga

Badan asing yang tersekat di telinga, tumor jinak, atau tisu parut di saluran telinga kerana jangkitan berulang adalah kemungkinan penyebab kehilangan pendengaran.

2. Kehilangan pendengaran sensorineural

Kerosakan pendengaran jenis ini berlaku apabila terdapat kerosakan pada struktur telinga dalam atau saluran saraf ke otak. Biasanya gangguan telinga jenis ini kekal.

Kehilangan pendengaran sensorineural dapat membuat suara yang berbeza, normal, atau kuat teredam atau tidak jelas.

Kehilangan pendengaran sensorineural disebabkan oleh:

 • Kecacatan kelahiran yang mengubah struktur telinga
 • penuaan
 • Mengatasi bunyi yang kuat
 • Trauma ke kepala atau tengkorak
 • Penyakit Meniere, yang merupakan gangguan telinga dalam yang boleh mempengaruhi pendengaran dan keseimbangan
 • Neuroma akustik, yang merupakan tumor bukan kanker yang tumbuh di saraf yang menghubungkan telinga dan otak atau disebut sebagai "saraf koklea vestibular"

3. Kehilangan pendengaran gabungan

Kehilangan pendengaran gabungan, adalah jenis gangguan lain yang menyebabkan kehilangan pendengaran di telinga. Ini berlaku apabila pendengaran konduktif dan sensorineural berlaku pada masa yang sama.

Faktor risiko untuk mengurangkan pendengaran telinga

Selain mengetahui penyebabnya, lebih baik jika anda juga mengetahui faktor risiko yang boleh menyebabkan kehilangan pendengaran,

Berikut adalah beberapa faktor risiko yang boleh menyebabkan keadaan ini.

 • penuaan
 • Bunyi yang kuat
 • Keturunan
 • Bising di tempat kerja
 • Bunyi yang sangat tinggi, seperti letupan, senjata api, atau juga mesin jet
 • Sedikit ubat
 • Beberapa penyakit

Itulah antara sebab pendengaran telinga yang berkurang yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda atau orang terdekat anda mengalami masalah ini, anda harus segera menghubungi doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Doktor akan mencadangkan rawatan mengikut pendengaran yang dialami. Bukan itu sahaja, anda juga boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai keadaan yang anda alami.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found