Kesihatan

5 Sebab Bayi Tidak BAB dan Cara Mengatasinya, Ibu Harus Tahu!

Buang air besar (BAB) adalah proses membuang produk buangan yang tidak diserap oleh badan, termasuk bayi. Sekiranya bayi tidak membuang air besar dalam masa yang lama, anda tidak boleh membiarkannya.

Keadaan ini boleh membuatkan si kecil anda tidak selesa, menangis, dan terus ribut. Apakah penyebab pergerakan usus yang sukar pada bayi? Dan bagaimana menyelesaikannya? Ayuh, lihat ulasan berikut!

Kekerapan buang air besar bayi yang normal

Kekerapan pergerakan usus yang normal dari satu bayi ke bayi yang lain boleh berbeza. Petikan dari Hospital Kanak-kanak Seattle, dibezakan berdasarkan usia, iaitu:

  • Berumur 1-4 hari: Bayi akan membuang air besar sekali sehari. Warna najis secara beransur-ansur berubah dari hijau tua gelap menjadi coklat. Warna najis akan lebih cerah seiring dengan jumlah susu ibu yang diberikan
  • Umur 5-30 hari: Bayi akan membuang air besar sekitar 3 hingga 8 kali sehari, lebih banyak lagi. Warna najis akan berubah dari coklat ke kuning cerah, bergantung pada jumlah susu yang dimakan
  • Umur 1-6 bulan: Pada peringkat usia ini, tubuh bayi mula memproses dan menyerap susu ibu dengan baik. Kekerapan pergerakan usus mungkin kurang kerap jika dibandingkan dengan usia sebelumnya. Bayi boleh membuang air besar sekali sehari atau bahkan sekali dalam beberapa hari
  • Di atas 6 bulan: Bayi telah mula mendapat makanan pejal. Ini akan menjadikan si kecil lebih kerap membuang air besar. Dengan pelbagai nutrien yang masuk, bayi juga mudah sembelit atau sukar membuang air besar

Punca bayi tidak membuang air besar

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan bayi tidak membuang air besar, mulai dari faktor makanan, pengambilan susu ibu atau formula, hingga keadaan psikologi seperti tekanan. Berikut adalah 5 penyebab sukar buang air besar yang perlu anda ketahui:

1. Minum sedikit susu

Punca bayi pertama tidak membuang air besar adalah kekurangan pengambilan susu ibu (ASI). Dilaporkan Garis Kesihatan, Susu ibu dapat menyokong sistem pencernaan bayi anda. Bayi yang jarang atau sedikit mendapat susu ibu akan terdedah kepada sembelit.

Perubahan dalam pengambilan susu ibu juga mempengaruhi kekerapan pergerakan usus pada bayi. Susu ibu mempunyai protein yang disebut kolostrum. Kandungan ini dapat membantu anak kecil anda membuang air besar beberapa kali sehari.

Selepas 6 minggu selepas bersalin, jumlah kolostrum akan berkurang. Kesannya, kekerapan pergerakan usus bayi akan menurun.

2. Memberi susu formula yang tidak sesuai

Selain susu ibu, susu formula juga boleh menyebabkan bayi mengalami masalah buang air besar, anda tahu. Daripada melancarkan sistem pencernaan, susu formula sebenarnya dapat meningkatkan gas di dalam perut. Ini akan mempengaruhi proses pembuangan sampah.

Di samping itu, susu formula mempunyai tekstur yang lebih tebal daripada susu ibu. Oleh itu, proses pencernaan memakan masa lebih lama. Proses yang panjang ini dapat menghasilkan molekul tertentu yang kemudian menyebabkan sembelit.

3. Faktor makanan

Sekiranya bayi tidak membuang air besar dalam jangka masa yang lama, anda perlu memperhatikan pengambilan makanan yang masuk ke dalam perut. Makanan yang diproses berpotensi menyebabkan sembelit, seperti keju.

Bukan hanya itu, ada beberapa makanan yang diketahui sangat berkhasiat tetapi sebenarnya dapat menghalang pembentukan tinja. Makanan ini termasuk wortel, epal, kentang, nasi, pisang yang belum matang, dan yogurt.

Baca juga: Jangan Keliru! Ini adalah 7 cara untuk membuat anak-anak makan sayur-sayuran dengan penuh semangat

4. Kekurangan pengambilan cecair

Kekurangan cecair atau dehidrasi adalah salah satu penyebab sembelit yang paling biasa. Keadaan ini biasanya berlaku apabila ibu beralih dari susu ibu ke susu formula atau makanan pejal (termasuk makanan pejal).

Dehidrasi menyebabkan badan menyerap lebih banyak cecair dari usus, menjadikan najis lebih keras dan kering. Sekiranya ini berlaku, bayi akan sukar membuang air besar.

5. Tekanan

Bukan hanya orang dewasa, bayi juga dapat merasakan tekanan. Petikan dari Berita Perubatan Hari Ini, Terdapat banyak perkara yang boleh mempengaruhi aspek psikologi anak kecil anda, seperti persekitaran baru dan perubahan tabiat.

Tekanan boleh memberi kesan kepada kesihatan fizikal bayi, termasuk sistem metabolisme dalam badan. Apabila tertekan, saluran pencernaan juga sukar untuk memproses sisa makanan menjadi najis.

Cara menangani bayi yang tidak membuang air besar

Tidak perlu risau, Ibu boleh melakukan beberapa cara di rumah untuk menangani bayi yang sukar membuang air besar, iaitu dengan:

  • Urut perlahan-lahan perut bayi untuk merangsang proses pembuangan najis
  • Mandi dia dengan air suam untuk menenangkan otot perut bayi
  • Sekiranya bayi berusia lebih dari 6 bulan, tingkatkan pengambilan makanan yang mengandungi serat
  • Tingkatkan pengambilan cecair untuk memastikan badan bayi sentiasa terhidrat
  • Latih otot perut bayi untuk memudahkan proses buang air besar, iaitu dengan menggerakkan kakinya seperti dia mengayuh basikal

Itulah beberapa sebab mengapa bayi tidak membuang air besar dan bagaimana menanganinya yang perlu anda ketahui. Sekiranya keadaannya tidak bertambah baik, anda tidak perlu memikirkan untuk memeriksa anak anda kepada doktor, okey!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found