Kesihatan

Penyakit Buasir: Berhati-hatilah Apabila Kelenjar Tiroid membesar

Walaupun gondok mungkin tidak menyakitkan, gondok yang cukup besar juga boleh menyebabkan batuk, sukar menelan atau bernafas, dan mengganggu penampilan.

Istilah 'goiter' merujuk kepada pembesaran kelenjar tiroid yang tidak normal, atau keadaan di mana kelenjar tiroid tumbuh membesar.

Walaupun dianggap tidak berbahaya, gondok menyebabkan bengkak kecil dan besar, malah boleh menyempitkan tekak dan menyebabkan masalah pernafasan, dan juga boleh mengganggu penampilan. Ayuh, lihat perbincangan lebih lanjut di bawah!

Apa itu gondok?

Goiter adalah keadaan di mana kelenjar tiroid tumbuh membesar.

Kelenjar tiroid terletak di bahagian depan tekak, dan bertanggungjawab untuk menghasilkan dan merembeskan hormon pertumbuhan dan metabolik.

Gejala gondok

Selain dari pembengkakan itu sendiri, banyak orang dengan gondok sama sekali tidak mempunyai gejala atau tanda. Tahap pembengkakan dan keparahan gejala gondok juga boleh berbeza bagi setiap individu.

Selain daripada bengkak, gejala biasa termasuk:

 • Sakit tekak, batuk, dan serak
 • Kesukaran menelan
 • Dalam kes yang lebih teruk, sukar untuk bernafas, dan juga perubahan suara yang bernada tinggi

Gejala lain mungkin juga menjadi penyebab utama gondok, walaupun bukan penyakit gondok itu sendiri. Sebagai contoh, tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme), boleh menyebabkan gejala seperti:

 • Gementar
 • Degupan jantung
 • Hiperaktif
 • Peluh lebih banyak
 • Hipersensitiviti panas
 • Keletihan
 • Selera makan bertambah
 • Keguguran rambut
 • Pengurangan berat

Sekiranya gondok adalah akibat hipotiroidisme, iaitu tiroid yang tidak aktif, ia boleh menyebabkan gejala seperti:

 • Tidak tahan sejuk
 • Sembelit
 • Selalunya lupa
 • Keperibadian berubah
 • Keguguran rambut
 • Penambahan berat badan

Diagnosis gondok

Doktor anda biasanya akan memeriksa pembengkakan di leher. Doktor juga akan mencadangkan sejumlah ujian diagnostik yang merangkumi yang berikut:

ujian darah

Ujian darah dapat mengesan perubahan kadar hormon dan meningkatkan pengeluaran antibodi, yang dihasilkan sebagai tindak balas terhadap jangkitan atau kecederaan, atau sistem kekebalan tubuh yang terlalu aktif.

Imbasan tiroid (imbasan tiroid)

Imbasan tiroid ini biasanya dilakukan ketika tahap tiroid anda meningkat. Imbasan ini menunjukkan ukuran dan keadaan gondok anda, terlalu banyak aktiviti atau sebahagian tiroid anda.

Ultrasound (USG)

Ultrasound menghasilkan gambar leher, saiz gondok, dan sama ada ada nodul (nodul). Dari masa ke masa, ultrasound juga dapat mengesan perubahan pada nodul dan gondok.

Biopsi

Biopsi adalah prosedur yang melibatkan pengambilan sampel kecil nodul tiroid anda jika ada. Sampel kemudian akan dihantar ke makmal untuk diperiksa.

Punca gondok

Berikut adalah beberapa penyebab gondok:

Kekurangan yodium

Salah satu penyebab gondok yang paling biasa adalah kekurangan yodium. Jadi, aktiviti utama kelenjar tiroid adalah memusatkan yodium dari darah untuk membuat hormon tiroid. Kelenjar tidak dapat menghasilkan hormon tiroid yang mencukupi, jika tidak mempunyai cukup yodium.

Oleh itu, dengan kekurangan yodium, seseorang boleh menjadi hipotiroid. Akibatnya, kelenjar pituitari (kelenjar kecil di otak) merasakan tahap hormon tiroid terlalu rendah, dan mengirimkan isyarat ke tiroid, yang disebut hormon perangsang tiroid (TSH).

Tiroiditis Hashimoto (tiroiditis Hashimoto)

Tiroiditis Hashimoto juga merupakan penyebab umum pembentukan gondok. Ini adalah keadaan autoimun di mana kelenjar tiroid dimusnahkan oleh sistem imun badan sendiri.

Apabila kelenjar rosak, kurang mampu membuat hormon tiroid yang mencukupi.

Kelenjar pituitari merasakan tahap hormon tiroid yang rendah dan mengeluarkan lebih banyak TSH untuk merangsang tiroid. Rangsangan ini menyebabkan tiroid tumbuh, yang boleh mengakibatkan gondok.

Penyakit kubur

Penyebab gondok lain yang biasa adalah penyakit Graves. Dalam kes ini, sistem imun seseorang menghasilkan protein, yang disebut imunoglobulin (TSI) yang merangsang tiroid.

Seperti TSH, TSI merangsang kelenjar tiroid untuk membesarkan gondok. Sebaliknya, TSI juga merangsang tiroid untuk membuat terlalu banyak hormon tiroid (menyebabkan hipertiroidisme).

Kerana kelenjar pituitari merasakan terlalu banyak hormon tiroid, ia berhenti mengeluarkan TSH. Walau bagaimanapun, kelenjar tiroid terus tumbuh dan membuat hormon tiroid, jadi penyakit Graves memicu gondok dan hipertiroidisme.

Gondok multinodular

Gondok multinodular adalah penyebab lain dari gondok. Anda yang mengalami gangguan ini biasanya mempunyai satu atau lebih nodul di kelenjar yang menyebabkan tiroid membesar.

Bagi orang yang mempunyai gondok multinodular, ada yang mempunyai nodul besar, yang lain mempunyai beberapa nodul kecil pada kelenjar. Tidak seperti gondok lain, penyebab gondok multinodular jenis ini tidak difahami dengan baik dan memerlukan kajian lebih lanjut.

Selain daripada penyebab gondok biasa, terdapat banyak penyebab lain yang kurang biasa. Sebilangannya disebabkan oleh kecacatan genetik, ada yang berkaitan dengan kecederaan atau jangkitan pada tiroid, dengan tumor (baik jinak atau barah).

Jenis-jenis gondok

Harap maklum bahawa kerana mempunyai beberapa faktor penyebab, terdapat juga beberapa jenis gondok, seperti berikut:

Gondok koloid (endemik)

Gondok koloid berkembang akibat kekurangan yodium, mineral penting untuk pengeluaran hormon tiroid. Bagi anda yang mendapat gondok jenis ini mungkin tinggal di kawasan di mana yodium sering kekurangan.

gondok tidak beracun (sporadis)

Punca gondok tidak beracun atau ketoksikan biasanya tidak diketahui, walaupun mungkin disebabkan oleh ubat seperti litium.

Lithium digunakan untuk merawat gangguan mood seperti gangguan bipolar. Gondok jenis ini jinak, tidak mempengaruhi pengeluaran hormon tiroid, dan fungsi tiroid yang sihat.

Nodular beracun atau gondok multinodular

Gondok jenis ini membentuk satu atau lebih nodul kecil, kerana gondok semakin besar. Nodul ini menghasilkan hormon tiroid mereka sendiri, menyebabkan hipertiroidisme. Secara amnya ia terbentuk sebagai lanjutan dari gondok biasa.

Siapa yang berisiko untuk gondok?

Goiter boleh mempengaruhi sesiapa sahaja. Beberapa faktor risiko umum untuk gondok termasuk:

 • Kekurangan yodium diet: Orang yang tinggal di kawasan di mana bekalan yodium terhad dan yang tidak mempunyai akses kepada suplemen yodium berisiko tinggi untuk gondok
 • Risiko kepada wanita: Wanita lebih terdedah kepada gangguan tiroid, mereka juga cenderung mengembangkan gondok
 • Umur: Goiter lebih kerap berlaku setelah berumur 40 tahun
 • Sejarah perubatan: Sejarah peribadi atau keluarga penyakit autoimun boleh meningkatkan risiko anda
 • Kehamilan dan menopaus: Masalah tiroid juga cenderung berlaku semasa kehamilan dan menopaus
 • Ubat-ubatan tertentu: Beberapa rawatan perubatan, termasuk ubat jantung amiodarone (pacerone dan lain-lain), atau ubat psikiatri litium (lithobid dan lain-lain), juga meningkatkan risiko gondok
 • Pendedahan sinaran: Risiko juga meningkat jika Anda pernah menjalani perawatan radiasi ke daerah leher atau dada, atau anda mungkin terkena radiasi di tempat nuklear, ujian atau kecelakaan

Rawatan gondok

Rawatan atau rawatan untuk gondok ini sebenarnya bergantung pada seberapa besar tiroid tumbuh, apa simptomnya, dan apa yang menyebabkannya. Rawatan di sini merangkumi:

Tiada rawatan khas (atau berjaga-jaga menunggu)

Sekiranya anda mempunyai gondok kecil dan tidak mengganggu anda, maka doktor anda mungkin memutuskan bahawa anda tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, gondok perlu diawasi dengan teliti untuk sebarang perubahan yang muncul.

Dadah

Levothyroxine (levothroid, synthroid) adalah terapi penggantian hormon tiroid. Selalunya diresepkan jika penyebab gondok adalah tiroid yang tidak aktif (hypothyroid). Ubat-ubatan lain juga boleh diresepkan jika penyebab gondok adalah tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme).

Ubat ini termasuk methimazole (tapazole) dan propylthiouracil. Doktor anda juga boleh menetapkan ubat aspirin atau kortikosteroid, jika gondok disebabkan oleh keradangan.

Rawatan iodin radioaktif

Rawatan ini digunakan dalam kes kelenjar tiroid yang terlalu aktif, yang melibatkan pengambilan yodium radioaktif secara lisan. Iodin menuju ke kelenjar tiroid dan membunuh sel-sel tiroid, yang mengecilkan kelenjar.

Selepas rawatan iodin radioaktif, pesakit biasanya harus menjalani terapi penggantian hormon tiroid sepanjang hayatnya.

Operasi

Pembedahan dilakukan untuk membuang semua atau sebahagian kelenjar tiroid. Pembedahan mungkin diperlukan jika gondok besar dan menyebabkan masalah bernafas dan menelan.

Pembedahan juga kadang-kadang digunakan untuk membuang nodul. Pembedahan harus dilakukan sekiranya barah ada. Bergantung pada jumlah kelenjar tiroid yang dikeluarkan, pesakit mungkin perlu menjalani terapi penggantian hormon tiroid sepanjang hayatnya.

Rawatan gondok di rumah

Terdapat beberapa gaya hidup dan rawatan di rumah yang boleh anda lakukan mengenai penyakit gondok. Salah satunya adalah dengan mengonsumsi yodium yang mencukupi. Untuk memastikan anda mendapat cukup yodium, gunakan garam beryodium atau makan makanan laut atau rumput laut.

Sekiranya anda tinggal berhampiran pantai, buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam secara tempatan juga mengandungi iodin, seperti susu lembu dan yogurt.

Setiap orang memerlukan kira-kira 150 mikrogram yodium dalam sehari. Jumlah yodium yang mencukupi sangat penting bagi wanita hamil dan menyusui, dan juga untuk bayi dan kanak-kanak.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!