Kesihatan

Agar cepat pudar, mari cuba bagaimana menghilangkan bekas luka bakar ini!

Menyentuh permukaan kuali yang tidak sengaja atau disimbah dengan air mendidih hanyalah sebahagian kecil dari punca terbakar. Untuk mengatasinya, terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan bekas luka bakar yang dikatakan berkesan untuk dicuba.

Mengenai pelbagai cara untuk menghilangkan bekas luka bakar yang ada, anda boleh mengetahui kelebihan masing-masing melalui ulasan menarik di bawah:

Jenis-jenis luka bakar

Untuk mengetahui apakah cara untuk menghilangkan bekas luka bakar, anda perlu memahami terlebih dahulu jenis luka bakar yang sering berlaku.

Keterukan luka bakar akan berbeza-beza bergantung pada berapa lama seseorang terdedah kepada kebakaran. Luka bakar itu sendiri dikategorikan kepada 3, iaitu:

Melecur darjah pertama

Ia adalah luka bakar yang merosakkan lapisan paling luar kulit yang disebut epidermis. Luka jenis ini biasanya menyebabkan kemerahan dan sakit. Dilaporkan Berita Perubatan Hari IniSecara amnya, luka ini akan sembuh dalam masa 6 hari tanpa menyebabkan parut.

Melecur darjah kedua

Berlaku apabila api atau panas melukai bukan sahaja epidermis, tetapi juga lapisan di bawah kulit yang disebut dermis.

Selain menyebabkan kemerahan dan sakit, luka ini juga akan menyebabkan lecet. Untuk dapat sembuh, diperlukan sekitar 2-3 minggu.

Luka bakar darjah tiga

Ini adalah luka bakar yang paling teruk kerana bukan sahaja kulit cedera, tetapi juga otot, tulang, dan juga ujung saraf boleh rosak.

Orang yang mengalami luka ini akan mengalami perubahan warna kulit menjadi putih atau hitam. Luka-luka ini memerlukan masa yang sangat lama untuk sembuh dan kebanyakannya akan menyebabkan parut yang sukar dikeluarkan.

Cara menghilangkan parut luka bakar

Setiap rawatan untuk luka bakar akan disesuaikan dengan tahap dan ukurannya. Beberapa cara biasa untuk menghilangkan bekas luka bakar termasuk:

Memohon gel silikon

Dilaporkan Kesihatan yang Sangat Baik, petua yang satu ini dapat membantu mengurangkan penampilan luka yang sudah terbentuk. Ini termasuk mengurangkan ukuran, gatal, sakit, dan kemerahan pada luka.

Anda mesti menggunakannya secara berkala sekurang-kurangnya 6 hingga 12 bulan. Sebelum memohon, pastikan kulit yang mempunyai bekas luka bersih. Ini untuk mengelakkan ruam, kerengsaan, atau jangkitan.

Anda juga tidak disarankan untuk menggunakan gel ini pada luka yang belum sembuh sepenuhnya, atau digabungkan dengan salap antibiotik.

Terapi urut

Selain dapat mengurangkan kesakitan, kaedah ini juga dapat membantu mengurangkan penampilan bekas luka bakar yang anda alami. Ini kerana dalam prosesnya, terapi urut dianggap dapat mengurangkan batasan pergerakan di tempat kecederaan.

Terdapat banyak kaedah urut yang merupakan cara untuk menghilangkan bekas luka bakar dalam dunia kesihatan. Termasuk untuk meregangkan kawasan kulit yang mempunyai parut. Semua akan disesuaikan dengan jenis dan ukuran luka bakar yang berlaku.

Suntikan steroid

Kaedah ini digunakan secara meluas untuk merawat luka bakar yang membentuk keloid. Keloid itu sendiri adalah bentuk tebal, halus, dan mengelilingi kawasan kulit yang terkena luka bakar.

Penggunaan steroid yang umumnya mengandungi kortikosteroid bertujuan untuk melembutkan dan mengecilkan parut. Kaedah ini juga dapat sekaligus mengurangkan rasa sakit dan gatal yang disebabkan oleh luka bakar.

Kesan sampingan yang boleh disebabkan adalah perubahan warna kulit, dan penipisan kulit.

Terapi laser

Seiring dengan perkembangan teknologi, kaedah ini ada untuk mengurangkan kemerahan luka bakar. Terdapat beberapa kaedah yang ada, tetapi yang paling banyak digunakan adalah laser yang dicelup nadi, laser pecahan, laser CO2, dan laser yang dihidupkan.

Tindakan ini biasanya hanya memberikan hasil yang berkesan setelah dilakukan beberapa kali. Kesan sampingannya adalah kemerahan, bengkak, pigmen berlebihan, gatal-gatal, dan pembentukan parut baru.

Operasi

Prosedur ini biasanya dilakukan untuk merawat luka bakar serius yang menyebabkan kulit mengalami banyak kerosakan. Pembedahan hanya dapat dilakukan berdasarkan hasil pemeriksaan doktor.

Terdapat pelbagai jenis kaedah yang dilakukan, mulai dari cangkokan kulit, Z plastik (penciptaan bentuk-Z dengan pemotongan luka bakar untuk mengurangkan kontraksi, dan meningkatkan keanjalan kulit), dermabrasi, dan lain-lain.

Demikianlah maklumat mengenai cara-cara menghilangkan bekas luka bakar yang boleh anda gunakan. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar dermatologi sebelum menentukan jenis rawatan yang sesuai, ya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.