Kesihatan

Itraconazole

Itraconazole (itraconazole) adalah ubat antijamur azole dari derivatif triazole dan tergolong dalam kumpulan yang sama dengan flukonazol.

Ubat ini telah diluluskan untuk penggunaan perubatan di Amerika Syarikat sejak tahun 1992. Sekarang itraconazole telah dimasukkan ke dalam Senarai Ubat Penting Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) dan telah digunakan secara meluas di pelbagai negara, termasuk Indonesia.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai ubat itraconazole, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa itraconazole?

Itraconazole adalah ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh kulat. Masalah-masalah ini termasuk jangkitan pada mana-mana bahagian badan, seperti paru-paru, mulut dan tekak, kuku kaki, atau kuku.

Kajian terbaru menunjukkan bahawa itraconazole juga dapat digunakan dalam rawatan barah dengan menyekat saluran landak.

Itraconazole boleh didapati sebagai ubat oral yang diambil melalui mulut dan sebagai suntikan yang disuntik ke dalam vena. Beberapa jenama ubat yang beredar hanya boleh diberikan kepada orang dewasa dan tidak digalakkan untuk kanak-kanak.

Apakah fungsi dan faedah itraconazole?

Itraconazole bertindak sebagai agen antijamur yang berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan kulat.

Mekanisme tindakan ubat ini secara langsung mempengaruhi pembentukan membran sel dan metabolisme kulat. Akibatnya, pembentukan membran sel dihambat yang akhirnya membawa kepada kematian jamur.

Berdasarkan sifatnya, itraconazole mempunyai banyak faedah untuk merawat keadaan berjangkit berikut:

Aspergillosis

Aspergillosis adalah jangkitan yang disebabkan oleh kulat Aspergillus. Gejala yang dapat diperhatikan adalah batuk, sesak nafas, demam, hidung tersumbat, hidung berair, sakit kepala, batuk darah, dan sakit dada.

Rawatan untuk aspergillosis melibatkan ubat-ubatan yang digunakan secara khusus untuk merawat jangkitan kulat.

Itraconazole boleh digunakan sebagai terapi alternatif untuk merawat jangkitan aspergillosis. Ubat ini diberikan kepada pesakit yang tidak bertoleransi atau yang penyakitnya tahan api terhadap amfoterisin B.

Walau bagaimanapun, jika pesakit diketahui mempunyai HIV, maka ubat ini tidak digalakkan untuk digunakan. Dalam rawatan aspergillosis invasif pada orang yang dijangkiti HIV, voriconazole disyorkan sebagai ubat pilihan.

Blastomikosis

Itraconazole digunakan untuk rawatan blastomycosis paru dan extrapulmonary yang disebabkan oleh Blastomyces dermatitidis. Gejala yang mungkin timbul termasuk demam, menggigil, batuk, sakit otot, sakit sendi, dan sakit dada.

Dalam kes blastomycosis yang sangat serius, kulat boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain, seperti kulit dan tulang. Oleh itu, rawatan yang sesuai mesti dilakukan dengan segera sekiranya pesakit dijangkiti positif.

Itraconazole oral atau amfoterisin B adalah ubat pilihan untuk rawatan jangkitan blastomikosis. Amphotericin B lebih disukai untuk rawatan awal blastomycosis yang teruk, terutamanya jangkitan yang melibatkan sistem saraf pusat.

Itraconazole boleh diberikan untuk blastomycosis yang tidak mengancam nyawa, termasuk blastomycosis paru ringan hingga sederhana. Ubat ini juga digunakan apabila jangkitan tidak berkaitan dengan sistem saraf pusat.

Jangkitan Candida

Fluconazole atau voriconazole biasanya disarankan jika antijamur azole digunakan untuk rawatan candidaemia. Itraconazole adalah ubat alternatif jika pesakit tidak dapat menerima ubat pilihan.

Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak dapat menerima ubat ini jika anda pernah menerimanya sebagai ubat profilaksis candidaemia.

Kandidiasis orofaring

Itraconazole boleh diberikan untuk merawat kandidiasis oropharyngeal jika pesakit mengalami terapi refraktori. Ubat yang biasa digunakan termasuk lozeng clotrimazole atau suspensi oral nystatin.

Walau bagaimanapun, rawatan awal pesakit kandidiasis oropharyngeal yang juga mempunyai HIV lebih disukai dengan rawatan oral fluconazole.

Profilaksis tindak lanjut untuk mencegah kambuh biasanya tidak digalakkan, tetapi ia dapat dilakukan jika gejala kambuh sering terjadi. Fluconazole oral dan itraconazole boleh diberikan setelah mengambil kira kemungkinan ketahanan azole terhadap jangkitan pada kulat.

Kandidiasis esofagus

Itraconazole oral boleh digunakan sebagai rawatan untuk kandidiasis esofagus. Beberapa ubat lain yang disyorkan yang boleh diberikan termasuk fluconazole, amphotericin B, atau echinocandins.

Bagi pesakit dengan jangkitan HIV yang diketahui, flukonazol oral atau intravena disyorkan sebagai rawatan awal. Namun, jika pesakit tidak dapat menerima flukonazol, maka itraconazole dapat diberikan sebagai rawatan alternatif.

Kandidiasis vulvovaginal

Itraconazole juga digunakan untuk jangkitan kandidiasis vulvovaginal yang tidak rumit. Beberapa ubat lain yang biasa digunakan termasuk butokonazol, clotrimazole, miconazole, terconazole, dan thioconazole.

Walau bagaimanapun, sebilangan profesional kesihatan mengesyorkan fluconazole untuk rawatan kandidiasis vulvovaginal, sama ada dengan komplikasi atau tidak. Pertimbangan untuk memberi ubat alternatif berdasarkan keadaan klinikal pesakit, seperti kontraindikasi.

Jangkitan coccidioidomycosis

Itraconazole dan fluconazole adalah ubat pilihan untuk rawatan dan pencegahan jangkitan coccidioidomycosis yang disebabkan oleh Coccidioides immitis atau C. posadasii.

Biasanya rawatan diberikan untuk kategori jangkitan sederhana hingga teruk. Jangkitan ringan biasanya tidak memerlukan rawatan kerana biasanya hilang sendiri.

Rawatan juga diberikan kepada pasien imunokompromi atau lemah, terutama mereka yang terinfeksi HIV, penerima transplantasi organ, yang menerima terapi imunosupresif, dan memiliki riwayat diabetes atau penyakit kardiopulmonari.

Sekiranya pesakit tidak dapat menerima terapi ubat lini pertama, maka amfoterisin B mungkin disyorkan.

Terapi penyelenggaraan jangka panjang (sepanjang hayat) dengan fluconazole oral atau itraconazole juga diperlukan pada pesakit yang dirawat kerana meningitis coccidioidal.

Cryptococcosis

Itraconazole digunakan sebagai terapi alternatif untuk rawatan cryptococcosis. Gejala boleh merangkumi keletihan, penglihatan kabur, sakit dada, kekeliruan, batuk kering, sakit kepala, mual, demam, berpeluh besar terutama pada waktu malam.

Walau bagaimanapun, pada pesakit dengan imunokompromi, flukonazol oral disyorkan untuk rawatan jangkitan ringan hingga sederhana.

Histoplasmosis

Itraconazole disyorkan untuk rawatan histoplasmosis yang disebabkan oleh Histoplasma capsulatum. Jangkitan ini merangkumi penyakit paru-paru kronik dan penyakit nonmeningeal yang disebarkan.

Sebagai tambahan kepada ubat ini, amfoterisin B juga disyorkan untuk rawatan awal histoplasmosis teruk yang mengancam nyawa. Amphotericin B juga disyorkan untuk pesakit histoplasmosis yang juga mempunyai HIV.

Itraconazole oral biasanya digunakan untuk rawatan awal penyakit yang kurang teruk. Ubat ini boleh diberikan untuk histoplasmosis paru akut ringan hingga sederhana.

Selain itu, itraconazole juga digunakan sebagai rawatan lanjutan untuk jangkitan yang teruk setelah jangkitan tersebut merespon rawatan amphotericin B.

Mikrosporidiosis

Itraconazole digunakan sebagai terapi alternatif untuk menyebarkan mikrosporidiosis, terutamanya jangkitan yang disebabkan oleh Trachipleistophora atau Anncalia.

Kadang-kadang ubat ini diberikan bersama dengan albendazole untuk jangkitan mikrosporidiosis. Ubat ini juga diketahui berkesan dalam merawat beberapa keratoconjunctivitis atau sinusitis berjangkit yang disebabkan oleh Encephalitozoon.

Jenama dan harga Itraconazole

Ubat ini tergolong dalam kategori ubat keras dan anda mungkin memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkannya. Beberapa jenama itraconazole yang telah beredar di Indonesia adalah Forcanox, Sporacid, Igrazol, Sporadal, Sporanox, Itzol, Sporax, dan lain-lain.

Beberapa jenama ubat itraconazole yang telah beredar dan harganya dapat dilihat di bawah:

Ubat generik

Tablet Itraconazole 100 mg. Persediaan tablet generik untuk merawat pelbagai jangkitan kulat, seperti dermatomycosis, kandidiasis, dan lain-lain. Ubat ini dihasilkan oleh Bernofarm dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 6,254 / tablet.

Ubat paten

 • Kapsul Trachon 100 mg. Persediaan kapsul untuk merawat pelbagai jangkitan kulat. Ubat ini dihasilkan oleh Bernofarm dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 24,881 / tablet.
 • Cap Spyrocon 100 mg. Persediaan kapsul untuk rawatan jangkitan kulat, seperti kandidiasis, keratitis kulat, dan lain-lain. Ubat ini dihasilkan oleh Interbat dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 34,698 / tablet.
 • Kapsul Spornox 100 mg. Persediaan kapsul untuk merawat jangkitan kulat yang mempunyai spektrum tindakan yang luas. Ubat ini dihasilkan oleh Janssen Cilag dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 51,435 / tablet.
 • Kapsul Forcanox 100 mg. Persediaan kapsul untuk merawat pelbagai jangkitan kulat, terutamanya jangkitan kandidiasis. Ubat ini dihasilkan oleh Guardian dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 29,979 / tablet.
 • Tablet Itzol 100 mg. Penyediaan tablet untuk merawat jangkitan kulat, seperti kandidiasis, keratitis kulat, dan lain-lain. Ubat ini dihasilkan oleh Lapi Laboratories dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 29,503 / tablet.
 • Kapsul Sporacid 100 mg. Persediaan kapsul untuk merawat jangkitan kulat. Ubat ini dihasilkan oleh Ferron dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 28,123 / tablet.

Bagaimana saya mengambil itraconazole?

Baca dan ikuti arahan bagaimana minum dan dos yang tertera pada pakej ubat preskripsi mengikut arahan yang diberikan oleh doktor. Jangan mengambil ubat dalam dos yang lebih besar atau kurang daripada yang disyorkan.

Jangan memberi ubat kepada orang lain walaupun mereka mempunyai simptom jangkitan yang sama. Berunding dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum memberikan ubat ini kepada orang lain.

Itraconazole paling baik diambil bersama makanan. Cuba minum ubat pada masa yang sama setiap hari secara berkala. Ini akan membantu anda dengan lebih mudah mengingati jadual rawatan dan mendapatkan kesan terapeutik maksimum dari ubat.

Ambil keseluruhan tablet dengan air. Dadah tidak boleh dihancurkan, dipecahkan, dibuka, atau dibubarkan tanpa arahan doktor. Beritahu doktor anda jika anda menghadapi masalah menelan tablet atau kapsul.

Untuk penyediaan larutan, ia harus diambil semasa perut kosong, sekurang-kurangnya satu jam sebelum atau dua jam setelah makan. Kumur ubat di mulut anda selama beberapa saat sebelum menelannya.

Kapsul Itraconazole tidak boleh digunakan sebagai pengganti larutan itraconazole oral melainkan ditetapkan oleh doktor. Elakkan kesalahan penggunaan ubat dengan mengikuti bentuk dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Sekiranya anda juga mengambil ubat refluks asid, minum itraconazole dengan minuman berasid seperti cola tanpa diet.

Ambil ubat mengikut dos yang ditetapkan sehingga dos ubat habis. Jangan berhenti rawatan walaupun anda merasakan gejala anda telah hilang. Menghentikan rawatan sementara dos masih ada boleh mengakibatkan rawatan yang kurang terkawal kerana risiko penentangan.

Anda boleh menyimpan itraconazole pada suhu bilik, jauh dari kelembapan dan cahaya matahari. Pastikan botol ditutup rapat apabila tidak digunakan.

Berapakah dos itraconazole?

Dos dewasa

Jangkitan kulat sistemik

Ubat ini diberikan melalui suntikan ke dalam vena (intravena)

 • Dos biasa: 200mg diberikan dengan infus lebih dari 1 jam dua kali sehari selama 2 hari.
 • Dos berikutnya boleh diikuti dengan 200mg dengan infus intravena lebih dari 1 jam sekali sehari untuk menyelesaikan 14 hari rawatan.

Dos ubat diberikan melalui mulut (secara lisan)

 • Dos biasa: 100 hingga 200mg sekali sehari
 • Dos boleh ditingkatkan menjadi 200mg dua kali sehari untuk jangkitan invasif atau penyebaran.
 • Dalam kes jangkitan yang mengancam nyawa, dos alternatif 200 mg tiga kali sehari selama 3 hari mungkin diberikan.

Profilaksis jangkitan kulat pada pesakit dengan sistem imun yang lemah

Dos sebagai larutan oral: 5mg per kg berat badan setiap hari dalam 2 dos terbahagi.

Jangkitan kulat kuku

Dos biasa diberikan sebagai kapsul: 200mg diambil sekali sehari selama 90 hari.

Pityriasis versicolor

Dos biasa diberikan sebagai kapsul: 200mg sekali sehari selama 7 hari.

Profilaksis jangkitan pada pesakit neutropenik atau AIDS

Dos diberikan dalam bentuk kapsul: 200mg diambil setiap hari. Dos boleh dinaikkan menjadi 200 mg dua kali sehari jika perlu.

Tinea corporis dan Tinea cruris

Dos biasa diberikan sebagai kapsul: 100mg sekali sehari selama 15 hari atau 200mg sekali sehari selama 7 hari.

Kandidiasis orofaring

 • Dos biasa diberikan sebagai kapsul: 100mg diambil sekali sehari selama 15 hari.
 • Dos untuk penghidap AIDS atau neutropenia: 200mg sekali sehari selama 15 hari.

Kandidiasis esofagus dan kandidiasis oral

 • Dos biasa diberikan sebagai kapsul atau tablet: 200 mg sehari diberikan dalam 2 dos terbahagi atau sebagai dos harian tunggal selama 1-2 minggu.
 • Pesakit dengan jangkitan tahan flukonazol: 100 hingga 200mg dua kali sehari selama 2 hingga 4 minggu.

Tinea manuum dan Tinea pedis

Dos biasa diberikan sebagai kapsul: 100mg sekali sehari selama 30 hari.

Kandidiasis vulvovaginal

Dos biasa diberikan sebagai kapsul: 200mg dua kali sehari.

Adakah itraconazole selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) termasuk itraconazole dalam kelas ubat dalam kategori kehamilan C.

Kajian penyelidikan pada haiwan eksperimen menunjukkan bahawa ubat ini boleh menyebabkan kesan buruk pada janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, kajian terkawal pada wanita hamil masih belum mencukupi. Penggunaan ubat dilakukan sekiranya faedah yang diperoleh lebih besar daripada risikonya.

Itraconazole telah diketahui dapat diserap dalam susu ibu walaupun dalam jumlah yang sangat sedikit. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak digalakkan dimakan oleh ibu hamil kerana dikhuatiri akan memberi kesan kepada bayi yang disusui.

Rujuk lebih lanjut sebelum menggunakan ubat ini, terutamanya jika anda hamil atau menyusu.

Apakah kemungkinan kesan sampingan itraconazole?

Hentikan rawatan dan hubungi doktor anda dengan segera sekiranya terdapat kesan sampingan berikut setelah menggunakan itraconazole:

 • Gejala reaksi alergi terhadap itraconazole, seperti gatal-gatal, ruam kulit yang teruk, kesemutan di lengan atau kaki, kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.
 • Tanda-tanda kegagalan jantung kongestif, termasuk merasa letih atau sesak nafas, batuk lendir, degupan jantung cepat, bengkak, kenaikan berat badan yang cepat, atau masalah tidur.
 • Kekeliruan
 • Rasa pening seperti hendak pengsan
 • Penglihatan kabur, penglihatan berganda, deringan di telinga, gangguan pendengaran
 • Denyutan jantung yang cepat
 • Gangguan pundi kencing
 • Kesukaran membuang air kecil atau sakit ketika membuang air kecil
 • Tahap kalium rendah dicirikan oleh kekejangan kaki, sembelit, degupan jantung tidak teratur, berdebar-debar dada, peningkatan dahaga atau kencing, kelemahan otot atau perasaan lemah
 • Pankreatitis dicirikan oleh kesakitan teruk di bahagian atas perut yang merebak ke belakang, disertai dengan loya dan muntah
 • Gangguan hati yang dicirikan oleh loya, sakit perut atas, keletihan, kehilangan selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, atau penyakit kuning.

Kesan sampingan yang biasa berlaku akibat penggunaan itraconazole termasuk:

 • Sakit kepala, pening, mengantuk, keletihan
 • Tekanan darah meningkat
 • Ruam gatal
 • Mual, muntah, sakit perut, cirit-birit, sembelit
 • Bengkak di beberapa bahagian badan
 • Ujian fungsi hati atau ujian darah menjadi tidak normal
 • Demam
 • Sakit otot atau sendi
 • Rasa tidak biasa atau tidak menyenangkan di mulut
 • Keguguran rambut
 • Masalah mati pucuk dan ereksi
 • Perubahan pada haid.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh mengambil itraconazole jika anda pernah mengalami reaksi alergi terhadap ubat ini sebelumnya. Anda juga tidak boleh mengambil itraconazole jika anda mengalami kegagalan jantung.

Sekiranya anda mempunyai penyakit hati atau masalah buah pinggang, anda tidak boleh mengambil itraconazole dengan colchicine, fesoterodine, atau solifenacin.

Beritahu doktor anda mengenai sejarah perubatan yang anda miliki, terutamanya:

 • Penyakit buah pinggang
 • penyakit hati
 • Penyakit jantung, seperti gangguan injap jantung
 • Fibrosis kistik (penyakit yang diwarisi yang menyebabkan lendir terlalu tebal dan melekit untuk menumpuk di paru-paru atau usus)
 • Achlorhydria (ketiadaan atau pengeluaran asid yang rendah di dalam perut)
 • Sistem imun yang lemah kerana keadaan tertentu, seperti penyakit darah, AIDS, pemindahan organ.

Itraconazole boleh membahayakan bayi yang belum lahir. Anda tidak boleh mengambil itraconazole semasa hamil dan selama 2 bulan selepas dos terakhir ubat.

Jangan berikan ubat ini kepada orang tua tanpa cadangan doktor.

Elakkan alkohol semasa anda mengambil ubat ini. Kerosakan hati yang teruk boleh berlaku semasa anda mengambil itraconazole dengan alkohol.

Interaksi dengan ubat lain

Sebilangan ubat harus dielakkan ketika digunakan bersama kerana boleh meningkatkan risiko kesan sampingan tertentu. Beberapa ubat lain juga dapat meningkatkan kesan ubat atau mengurangkan keberkesanan ubat tersebut.

Jangan mengambil itraconazole jika anda mengambil ubat berikut:

 • ubat-ubatan untuk merawat degupan jantung yang tidak teratur, contohnya quinidine, dronedarone, dofetilide, disopyramide
 • ubat untuk sakit dada dan tekanan darah tinggi, seperti bepridil, felodipine, lercanidipine, nisoldipine, ranolazine
 • Ubat untuk selesema atau alahan, seperti terfenadine, astemizole, mizolastine
 • Ubat untuk migrain, seperti dihydroergotamine, ergotamine
 • Ubat untuk gangguan mood, seperti pimozide, sertindole, lurasidone
 • Ubat untuk merawat gangguan kecemasan, misalnya oral midazolam, triazolam
 • Cisapride (ubat untuk masalah pencernaan)
 • Irinotecan (ubat barah)
 • Halofantrine (ubat yang digunakan untuk merawat malaria)
 • ubat penurun kolesterol, seperti simvastatin, lovastatin
 • Eplerenone.

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda mengenai ubat lain yang anda ambil, terutamanya:

 • Dadah yang digunakan dalam pemindahan organ atau gangguan imun tertentu, ciclosporin, tacrolimus
 • ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat tuberkulosis atau tuberkulosis, misalnya rifampin, rifabutin, isoniazid
 • Ubat-ubatan untuk merawat epilepsi, misalnya carbamazepine, phenytoin, phenobarbital
 • ubat untuk jangkitan HIV seperti indinavir, ritonavir, saquinavir, nevirapine, efavirenz
 • ubat untuk tekanan darah tinggi atau penyakit jantung, misalnya verapamil, digoxin, nadolol
 • ubat penipisan darah, contohnya warfarin, cilostazol, apixaban
 • Ubat untuk barah, seperti alkaloid vinca, busulfan, docetaxel
 • Ubat untuk kegelisahan, misalnya alprazolam, buspirone
 • antibiotik tertentu seperti eritromisin, klaritromisin, ciprofloxacin
 • ubat untuk keradangan, asma atau alahan seperti budesonide, dexamethasone, methylprednisolone
 • Ubat untuk meneutralkan asid perut seperti antasid, ranitidine, omeprazole
 • Ubat penahan sakit yang kuat, contohnya fentanyl, alfentanil, oxycodone.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.