Kesihatan

Bayi Tersekat di Tali Pinggang? Ayuh, ketahui sebab dan ciri

Setiap perkembangan janin dalam rahim harus selalu dipantau. Kerana, ada beberapa keadaan yang memerlukan perhatian dan perawatan serius secepat mungkin. Keadaan bayi yang terjerat di tali pusat, misalnya, boleh menyebabkan komplikasi jika tidak dikesan lebih awal.

Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, ikatan tali pusat adalah keadaan yang sangat biasa, dengan kadar satu dari tiga kehamilan.

Jadi, apa yang menyebabkan bayi dibalut dengan tali pusat di rahim? Juga, bagaimana anda mengetahui? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Keadaan bayi yang dililit tali pusat

Keadaan tali pusat melilit badan bayi. sumber gambar: Berita Perubatan Hari Ini.

Keadaan bayi yang dibalut di tali pusat dikenali sebagai tali pusat. Keadaan ini berlaku apabila tali pusat melilit janin 360 darjah penuh, terutama di leher. Petikan Berita Perubatan Hari Ini, tali nuchal Ia biasanya berlaku antara kehamilan 24 hingga 26 minggu.

Di dalam rahim, tali pusat bayi memainkan beberapa peranan penting, termasuk membawa nutrien dan oksigen dari tubuh ibu. Tetapi, tali yang sama juga dapat mengganggu aliran oksigen dan nutrien ketika berlaku tali pusat.

Punca bayi terjerat di tali pusat

Wanita hamil dapat merasakan apa yang dilakukan janin di dalam rahim melalui pergerakan yang dilakukannya. Pergerakan janin yang terlalu aktif dipercayai menjadi penyebab utama tali pusat. Walaupun, ada beberapa pencetus lain yang harus anda ketahui, iaitu:

  • Mengandung anak kembar
  • Mempunyai cecair amniotik yang berlebihan
  • Tali pusat janin terlalu panjang
  • Keabnormalan dalam struktur tali pusat janin

Banyak kes tali pusat dapat dikendalikan dengan betul. Namun, jika pengesanan dilakukan terlalu lewat, keadaannya boleh membahayakan. Kerana, tali pusat yang dipintal terlalu ketat dapat memotong aliran darah sehingga mengancam keselamatan janin.

Baca juga: Mesti Tahu, Ini Tanda-Tanda Bahwa Melahirkan semakin dekat

Apakah simptom dan ciri?

Gejala yang dirasakan oleh ibu mengandung boleh menunjukkan keadaan tertentu dalam rahim. Jadi, rawatan perubatan boleh dilakukan secepat mungkin agar keadaan yang lebih serius tidak berlaku.

Malangnya, untuk tali pusat, tidak ada tanda atau gejala yang dapat dirasakan. Petikan garis kesihatan, tidak ada gejala fizikal yang dapat menunjukkan bahawa bayi itu terjerat di tali pusat. Cuma, ada beberapa perkara yang dapat membantu Moms mengetahui keadaannya.

Sekiranya tiba-tiba tidak ada pergerakan sama sekali dari janin walaupun sebelum ini aktif, ia mungkin berlaku tali pusat. Ini kerana tali pusat dapat membatasi pergerakan janin di dalam rahim.

Sebaliknya, jika janin tiba-tiba bergerak dengan sangat aktif, anda perlu menyedarinya. Pergerakan ini dapat ditafsirkan sebagai usaha janin untuk melepaskan diri dari tali pusat. Pemeriksaan boleh dilakukan untuk mengetahui dengan pasti apa yang sebenarnya berlaku.

Pemeriksaan dan pengendalian

Seperti yang telah disebutkan, tidak ada gejala fizikal keadaan tali pusat. Satu-satunya cara yang boleh dilakukan adalah dengan memeriksa menggunakan teknologi ultrasound.

Bayi yang dililit tali pusat biasanya mengalami penurunan kadar denyutan jantung dan oksigen. Keadaan ini membolehkan tali pusat 'kelihatan' ketika diperiksa menggunakan a ultrasound secara berkala.

Pada masa ini, tidak ada cara yang berkesan untuk merawat keadaan tersebut tali pusat. Doktor anda mungkin mengesyorkan kelahiran caesar jika anda merasakan janin dalam keadaan sukar.

Risiko komplikasi

Keadaan bayi yang dibalut di tali pusat boleh menyebabkan beberapa komplikasi. Komplikasi biasanya berlaku berhampiran atau semasa bersalin. Tali pusat dapat ditekan semasa pengecutan. Akibatnya, darah yang dipam ke janin akan menurun dan degup jantung akan menurun.

Bolehkah bayi terjerat di tali pusat?

mengikut garis kesihatan, keadaan tali pusat tidak dapat dicegah. Tidak ada yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan keadaan. Sekiranya janin didiagnosis dengan ikatan tali pusat setelah menjalankan pemeriksaan ultrasound, bertenang dan jangan terlalu panik.

Tekanan hanya akan memburukkan keadaan dan tidak baik untuk kesihatan anda dan bayi anda dalam kandungan. Dalam kebanyakan kes, tali pusat sama sekali tidak berbahaya bagi ibu dan janin.

Komplikasi memang boleh berlaku, tetapi percayalah bahawa pasukan perubatan telah dilatih untuk menangani masalah ini. Menurut kajian tahun 2012, bayi biasanya dilahirkan dengan selamat dan sihat walaupun terdapat komplikasi dari ikatan tali pusat.

Nah, itu adalah tinjauan lengkap mengenai keadaan bayi yang dililit tali pusat yang perlu anda ketahui. Memeriksa kandungan secara berkala adalah kaedah terbaik untuk mengesan kemungkinan keadaan ini. Kekal sihat dan atasi tekanan dengan baik, OK!

Jangan ragu untuk membincangkan masalah kehamilan anda dengan doktor yang dipercayai melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!