Kesihatan

Pernah Terkejut Elektrik Semasa Menyentuh Orang Lain? Inilah Penjelasan Ilmiah!

Kejutan elektrik atau elektrik boleh berlaku bukan sahaja semasa anda menyentuh objek elektronik. Beberapa objek seperti daun pintu, pemegang kereta dan juga menyentuh orang boleh memberi anda kejutan elektrik, anda tahu!

Jangan panik, ini semua sensasi yang anda dapat kerana anda bersentuhan dengan elektrik statik. Elektrik statik itu sendiri adalah timbunan elektrik dalam suatu objek, termasuk tubuh manusia.

Baca Juga: Detox Media Sosial Semakin Popular, Inilah 4 Manfaat untuk Kesihatan Mental

Tenaga elektrik statik disebabkan oleh atom

Aliran elektrik statik ini berlaku kerana satu zarah kecil yang disebut atom. Dan yang perlu anda ketahui, seluruh dunia dipenuhi dan terbuat dari atom, dari titik bola yang anda pegang, hingga hidung yang menempel di wajah anda.

Atom sangat kecil dan anda tidak dapat melihatnya dengan mata kasar, jadi anda memerlukan mikroskop khas untuk melihatnya. Atom itu sendiri terbentuk oleh zarah yang lebih kecil, iaitu:

  • Proton: Zarah yang mempunyai muatan positif
  • Elektron: Zarah yang mempunyai cas negatif
  • Neutron: Zarah tanpa cas

Biasanya, atom akan mempunyai bilangan proton dan elektron yang sama, sehingga dikatakan neutral. Nah, elektrik statik ini dihasilkan apabila aliran positif tidak seimbang, proton dan neutron tidak bergerak sebanyak elektron yang suka melompat-lompat.

Elektron boleh mengalir masuk atau keluar dari badan anda ketika anda menggosok objek seperti kaca, rambut dan kain. Apabila anda menggosok bahan, elektron akan mengalir dan terkumpul di dalam badan.

Pemindahan elektron menyebabkan kejutan elektrik

Apabila objek atau orang mempunyai lebihan elektron, ia mempunyai aliran negatif. Sebarang arus yang berlawanan pada dasarnya akan menarik satu sama lain, jadi arus positif akan mencari aliran negatif dan sebaliknya.

Arus elektrik berlaku apabila satu objek kehilangan elektron dan menjadi arus positif, sementara yang lain akan memperoleh elektron dan menjadi arus negatif.

Elektron ini boleh bergerak ketika anda bersentuhan dengan bahan pengalir atau dengan orang lain, sehingga kejutan elektrik berlaku. Bahan konduktor lain adalah objek yang diperbuat daripada besi.

Adakah elektrik statik dalam badan berbahaya?

Jurnal Environmental Health menerbitkan tinjauan literatur mengenai kesan biologi pendedahan kepada elektrik statik pada manusia dan vertebrata. Akibatnya, para penyelidik tidak menemui kesan biologi khusus mengenai pendedahan kepada elektrik statik.

Para penyelidik percaya bahawa jika tubuh manusia dapat merasakan kehadiran elektrik statik ini pada tahap tertentu, itulah sebabnya sensasi elektrik tersengat berlaku. Walau bagaimanapun, para penyelidik mencadangkan agar kajian lebih lanjut harus dilakukan dalam hal ini.

Bagaimana cara membuang elektrik statik dari badan?

Cara termudah untuk menyingkirkan elektrik statik dari badan adalah membiarkannya hilang dengan sendirinya. Oleh itu, apabila anda merasakan rambut anda berdiri tegak, itu adalah tanda ketika daya tarikan akan berlaku, jadi duduk diam.

Pada masa itu, hentikan semua geseran yang boleh menyebabkan pengumpulan elektron di dalam badan. Geseran boleh berlaku dari bahan di sekeliling anda, atau ketika anda bersentuhan dengan orang yang mempunyai lebih banyak elektron.

Pada hakikatnya elektron akan cuba keluar dari badan. Untuk itu, cara tercepat untuk menyingkirkannya adalah dengan menyentuh objek konduktor yang tidak menyentuh tanah secara langsung.

Anda juga boleh menanggalkan kasut atau kasut anda dengan segera secepat mungkin semasa anda berada di luar rumah untuk membuat elektron melepaskan diri dari badan.

Baca juga: Jaga kesihatan mental anda semasa # di rumah dengan panggilan video, anda boleh! Inilah penjelasannya!

Bagaimana untuk mengelakkan elektrik statik menumpuk di dalam badan?

Untuk mengelakkan penumpukan elektrik statik, hindari atau hentikan geseran dengan objek yang boleh menyebabkan elektron terkumpul. Salah satu kaedah termudah adalah menggunakan pelembap pada kulit kering.

Penting untuk menggunakan pelembap ketika udara kering, kerana udara kering akan menyebabkan elektron bergerak dengan mudah. Anda juga boleh menggunakan alat pengion untuk mengimbangkan semula elektron di dalam bilik dan mengelakkan elektrik statik naik.

Sekiranya ternyata penumpukan elektrik statik ini disebabkan oleh pakaian yang anda pakai, kurangkan penggunaan pakaian yang diperbuat daripada nilon dan poliester. Lebih baik memilih pakaian yang mengandungi 100 peratus kapas untuk menutup kulit anda.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.