Kesihatan

9 Khasiat jus labu pahit untuk kesihatan yang perlu anda ketahui

Pare adalah salah satu sayur-sayuran yang terkenal dengan rasa pahit, sehingga sering dielakkan dihidangkan di meja makan. Tetapi adakah anda tahu apa faedah jus labu pahit untuk kesihatan?

Ya, di sebalik rasa pahitnya, tembikai pahit mempunyai pelbagai jenis manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa kebaikan jus labu pahit yang perlu anda ketahui!

Khasiat jus labu pahit untuk kesihatan badan

Sekiranya diproses dengan betul, rasa pahit tembikai dapat dikurangkan sedikit dan anda boleh mendapatkan pelbagai faedah yang sihat. Inilah ringkasan:

1. Membantu menurunkan kadar gula dalam darah

Pengambilan jus tembikai pahit dapat membantu menguruskan kadar gula dalam darah. Ini kerana jus tembikai pahit mengandungi tiga komponen utama yang telah terbukti mempunyai sifat penurun glukosa, iaitu polipeptida-p, charantin, dan vicine.

Polipeptida-p dianggap berfungsi dengan cara yang serupa dengan insulin, hormon penting yang membantu mengatur gula darah. Sementara charantin dan vicine keduanya terbukti menurunkan gula darah.

Beberapa sebatian lain dalam jus tembikai pahit dapat membantu melindungi dan menjana semula sel-sel di pankreas, organ yang bertanggungjawab untuk melepaskan insulin.

2. Membantu menurunkan berat badan

Manfaat lain dari jus labu adalah bahawa ia dapat membantu menurunkan berat badan. Ini kerana tembikai pahit dikenali sebagai sayur-sayuran yang rendah kalori tetapi tinggi serat.

Serat yang melalui saluran pencernaan sangat perlahan, akan membantu anda merasa kenyang lebih lama. Makan tembikai juga dapat membantu mengawal rasa lapar dan selera makan.

3. Mengekalkan kulit yang sihat

Jus labu pahit juga baik untuk kesihatan kulit kerana kandungan antioksidannya, vitamin C dan provitamin A. Kesemuanya penting dalam menjaga kulit yang sihat.

4. Mencegah sembelit

Labu pahit juga baik untuk merangsang peristalsis dan pencernaan makanan melalui usus sehingga dikeluarkan dari badan.

Ini sangat membantu dan mengurangkan masalah pencernaan dan sembelit.

5. Mengoptimumkan proses detoks dalam badan

Selain mengatasi sembelit, salah satu kelebihan jus tembikai pahit dapat membersihkan usus dan hati.

Kandungan sebatian dalam tembikai pahit, iaitu momordica charantia, dianggap dapat memberikan perlindungan terhadap kegagalan hati dengan memperkuat aktiviti antioksidan enzim di hati.

Pengambilan jus tembikai pahit juga dapat mengawal kerosakan oksidatif kerana dapat mengehadkan simpanan lemak.

6. Berpotensi mengurangkan risiko barah

Labu pahit juga dikatakan berpotensi untuk membantu melawan dan mengurangkan risiko barah. Terutamanya, pengambilan ekstrak tembikai pahit dipercayai dapat menghentikan pembiakan sel barah.

Walau bagaimanapun, penemuan ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

7. Tambahkan nutrien ke dalam susu ibu

Bagi ibu yang sedang menyusukan bayi, tembikai pahit juga boleh menambahkan nutrien pada susu ibu. Ini kerana kandungan asam folat, vitamin A, dan vitamin C yang terdapat dalam tembikai pahit.

8. Menjaga kesihatan mata

Kandungan tembikai pahit yang mempunyai sebatian beta-karoten dan vitamin A baik untuk kesihatan mata dan menguatkan penglihatan.

Vitamin ini membantu mencegah degenerasi makular dan katarak.

9. Atasi kulit kepala kering dan gatal

Untuk mengatasi kulit kepala anda yang mungkin terasa kering, anda boleh mencuba menggosok sepotong labu segar.

Selepas beberapa saat kemudian urut dengan gerakan bulat perlahan-lahan.

Semasa mengubati gatal pada kulit kepala, anda boleh mencampurkan jus tembikai pahit dengan alpukat atau pisang, kemudian oleskan pada kulit kepala.

Nasihat yang tepat untuk membuat jus labu pahit

Untuk mendapatkan jus tembikai pahit yang tidak terlalu pahit, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan.

Pertama, pilih tembikai pahit yang masih segar. Sekiranya boleh, pilih yang besar dan tidak terlalu masak. Selepas membersihkan, potong dadu. Selepas itu, rendam di dalam air dengan rasa lemon selama kira-kira setengah jam.

Angkat dan toskan, tembikai pahit boleh dijadikan jus. Jangan lupa masukkan madu dan air untuk mengurangkan rasa pahit.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!