Kesihatan

Latihan Kegel Mempunyai Banyak Manfaat untuk Wanita Hamil, Inilah Cara Melakukannya

Semasa mengandung anda mesti selektif dalam memilih jenis senaman. Sebabnya, tidak semua sukan boleh dilakukan oleh wanita hamil. Tidak perlu risau, kerana anda boleh melakukan latihan Kegel untuk wanita hamil yang mempunyai banyak faedah.

Baca juga: Harus Tahu, Ini adalah Kedudukan Tidur yang Baik dan Betul untuk Wanita Hamil

Apakah latihan Kegel untuk wanita hamil?

Senaman Kegel untuk wanita hamil adalah bentuk latihan lantai panggul yang dilakukan dengan menahan dan merehatkan otot di kawasan pelvis dan kemaluan.

Latihan ini dapat membantu menguatkan otot yang menyokong pundi kencing, rahim (rahim), dan usus besar. Nah, dengan menguatkan otot-otot ini semasa hamil, anda dapat menjadi lebih santai dan dapat mengawal otot-otot sebagai persiapan untuk bersalin dan kelahiran.

Latihan ini sangat mudah dilakukan, anda tidak perlu datang ke sini Gim untuk melatih otot-otot ini. Anda boleh melakukan latihan Kegel sebagai sebahagian daripada rutin harian anda.

Kelebihan latihan Kegel untuk wanita hamil

Sekiranya anda melakukan latihan Kegel semasa mengandung, anda akan mendapat banyak faedah. Inilah kelebihan latihan Kegel untuk wanita hamil yang mesti anda ketahui.

Meningkatkan kawalan pundi kencing

Ketika bayi terus membesar, rahim akan mula membesar, yang dapat memberi tekanan pada dasar panggul. Sekiranya otot-otot dasar pelvis anda lemah, anda mungkin akan mengalami uriniti (UI) atau kebocoran air kencing, yang bermaksud anda mungkin mengalami kesukaran menahan air kencing.

Perlu diingat bahawa wanita pada trimester ketiga sangat terdedah kepada keadaan ini. Nah, latihan Kegel ini dapat mengurangkan atau mencegah keadaan ini sepenuhnya.

Mengurangkan kesakitan semasa bersalin

Lantai pelvis yang kuat juga dapat membantu mengurangkan kesakitan semasa bersalin. Semasa anda melakukan senaman Kegel, anda akan belajar bagaimana merehatkan otot-otot dasar pelvis anda.

Pengetahuan ini sangat berguna semasa melahirkan anak. Melonggarkan otot akan membolehkan bayi keluar dengan lancar.

Penghantaran lebih pendek

Melaporkan dari Firstcry.com, banyak kajian menunjukkan bahawa wanita hamil yang melakukan senaman Kegel secara berkala boleh mempunyai waktu buruh yang lebih pendek.

Meningkatkan peredaran darah

Semasa mengandung, tidak jarang wanita hamil menderita buasir (buasir) yang sangat menyakitkan. Melakukan senaman Kegel dapat meningkatkan peredaran darah di kawasan pelvis, sehingga mengurangkan kemungkinan buasir.

Menguatkan organ yang menyokong pelvis

Penyakit faraj adalah salah satu penyebab berpotensi berlakunya prolaps organ pelvis, ketika rahim, uretra, atau usus melonggarkan ke dalam vagina. Ini kerana kehamilan dan kelahiran faraj dapat melemahkan otot-otot dasar pelvis.

Ia tidak dapat memberikan sokongan yang mencukupi untuk organ panggul. Doktor anda mungkin mengesyorkan latihan Kegel sebagai sebahagian daripada rancangan rawatan anda.

Mengurangkan risiko inkontinensia tinja (inkontinensia tinja)

Inkontinensia tinja adalah keadaan yang menyebabkan anda bocor najis sebelum anda boleh ke bilik mandi. Nah, latihan Kegel dapat menguatkan otot rektum untuk membantu mencegah keadaan ini.

Baca juga: 6 Manfaat Latihan Kehamilan: Janin yang Sihat untuk Melancarkan Bersalin

Bagaimana melakukan latihan Kegel untuk wanita hamil?

Sekiranya anda ingin melakukan latihan Kegel, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, bilakah waktu yang tepat untuk melakukannya. Latihan Kegel boleh dilakukan semasa anda berbaring, berdiri, atau bahkan duduk.

Berikut adalah cara mudah melakukan latihan Kegel untuk wanita hamil, seperti yang dilaporkan oleh American Pregnancy Association.

Cari otot yang betul

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencari otot Kegel. Pertama, anda boleh memasukkan jari yang bersih ke dalam faraj, dan cuba memerah otot-otot yang mengelilinginya.

Kedua, anda boleh berlatih seolah-olah anda menghentikan aliran air kencing. Walau bagaimanapun, kaedah kedua ini mesti dilakukan dengan berhati-hati.

Pegang otot kemudian berehat

Sebaik sahaja anda menjumpai otot-otot dasar panggul anda, tekan atau kontrakkannya selama 5-10 saat, kemudian perlahan-lahan merehatkannya. Anda boleh mengulanginya 10-20 kali.

Semasa melakukan ini, jangan lupa untuk selalu mengosongkan pundi kencing anda terlebih dahulu.

Perkara yang harus dielakkan

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda elakkan semasa melakukan latihan Kegel untuk wanita hamil, antaranya:

  • Menarik perut masuk
  • Berhenti bernafas
  • Gerakkan kaki
  • Pegang otot punggung dan perut
  • Jangan cuba melakukan latihan Kegel semasa membuang air kecil kerana boleh melemahkan otot dan meningkatkan risiko mendapat jangkitan saluran kencing
  • Jangan melakukannya secara berlebihan, kerana ini boleh menyebabkan anda mengalami tekanan ketika membuang air kecil atau buang air besar

Itulah maklumat mengenai latihan Kegel untuk wanita hamil. Sebaiknya berjumpa doktor sebelum melakukan ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!