Kesihatan

Merancang Pembedahan Cyst? Ini adalah maklumat prosedur dan julat kos

Kista adalah benjolan berbentuk kapsul tertutup dengan struktur seperti kantung. Ia biasanya merupakan bahan cair, separa pepejal, atau gas yang boleh muncul di mana sahaja di badan. Pembedahan sista adalah salah satu bentuk rawatan.

Kista terdapat dalam pelbagai jenis dan saiz dan biasanya terdapat pada tisu. Sebilangan kista jinak dan tidak akan menyebabkan barah. Gejala yang paling biasa adalah pembengkakan di sekitar kawasan di mana kista muncul. Kadang kala penyakit ini menyakitkan atau bahkan tidak menimbulkan aduan.

Baca Juga: Ini Tidak Cukup Hanya Untuk Menyikat, Inilah Faedah Meningkatkan Kesihatan Pergigian

Persiapan untuk pembedahan sista

Rawatan untuk sista adalah pembuangan pembedahan dan ujian rutin biasanya digunakan untuk barah, walaupun kebanyakan kista jinak. Sebarang ketulan yang tidak biasa harus segera disiasat oleh doktor untuk rawatan selanjutnya.

Sebagai persediaan awal, pesakit akan menjalani beberapa pemeriksaan fizikal oleh pakar bedah untuk membincangkan gejala dan menentukan apakah perlu dilakukan pembedahan.

Sebelum melakukan pembedahan, anda biasanya akan diminta mengambil antibiotik terlebih dahulu. Ujian darah biasanya tidak diperlukan, tetapi ini sangat bergantung pada keadaan pesakit itu sendiri.

Baca Juga: Ingin Melakukan Pembedahan Mata Ikan? Ketahui Prosedur dan Bayaran Di Sini!

Prosedur pembedahan kista

Sangat sukar untuk mengenal pasti kista yang mendidih, bernanah kulit, atau perkara lain yang perlu dirawat. Oleh itu, sangat penting untuk berjumpa doktor.

Sangat digalakkan jika anda mempunyai benjolan yang menyerupai kista, segera berjumpa doktor untuk menentukan sama ada benjolan itu berbahaya atau tidak.

Kista itu sendiri mungkin tidak boleh dikeluarkan. Doktor anda akan mengesyorkan rawatan lain bergantung pada jenis dan lokasi kista.

Sekiranya sista itu akan membahayakan badan, doktor akan mencadangkan pembedahan membuang sista tersebut. Berikut adalah kaedah pembedahan sista yang biasanya dilakukan oleh doktor.

1. Saliran

Sebelum melakukan kaedah ini, doktor terlebih dahulu akan melakukan anestesia pada kawasan yang ditumbuhi sista. Dalam kaedah ini, doktor akan membuat sayatan kecil di mana kista dapat dikeluarkan.

Kemudian doktor akan meletakkan kain kasa pada luka yang boleh dibuka setelah satu atau dua hari. Untuk mengelakkan jangkitan, doktor akan menetapkan antibiotik.

Kaedah ini tidak digunakan dalam rawatan sista epidermoid atau tiang pada kulit. Kerana prosedur ini boleh menyebabkan kista muncul kembali.

2. Aspirasi jarum halus

Untuk prosedur ini, doktor akan memasukkan jarum nipis ke dalam sista untuk mengalirkan cecair. Ini akan menjadikan benjolan pingsan.

Kaedah ini biasanya digunakan untuk sista payudara, yang kadang-kadang boleh muncul kembali. Aspirasi jarum halus juga digunakan dalam prosedur biopsi untuk menentukan sama ada benjolan di payudara adalah barah atau tidak.

3. Pembuangan sista

Pembedahan adalah pilihan untuk jenis kista tertentu, seperti ganglion, Baker, dan kista dermoid.

Anestesia yang diberikan sebelum pembedahan boleh digunakan untuk menghilangkan rasa sakit di mana kista akan dikeluarkan. Ia juga bergantung pada ukuran dan lokasi kista.

Kemudian doktor akan membuat sayatan pada kulit di atas atau berhampiran sista untuk mengalirkan atau mengeluarkannya. Setelah membuat sayatan, doktor kemudian akan membuang kista.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa kista ganglion dan Baker kadang-kadang boleh muncul semula walaupun selepas pembedahan.

4. Laparoskopi

Kista tertentu yang tumbuh di ovari juga dapat dikeluarkan menggunakan kaedah laparoskopi. Dalam prosedur ini, doktor akan menggunakan pisau bedah untuk membuat beberapa sayatan kecil.

Kemudian mereka memasukkan kamera nipis yang disebut laparoskop ke salah satu sayatan untuk membantu mereka melihat kista sehingga mereka dapat mengeluarkannya.

5. Proses menjahit

Selepas operasi, kawasan kulit kemudian dijahit dan ditutup dengan jalur steril dan pembalut kain kasa dan kemudian gam pembedahan digunakan.

Pembuangan sista akan mengakibatkan parut. Ukuran parut bergantung pada beberapa faktor, termasuk ukuran kista. Proses pemulihan luka selepas pembedahan sangat bergantung pada setiap individu.

Berapa kos pembedahan sista?

Kos pembedahan sista itu sendiri agak mahal. Kos pembedahan juga bergantung kepada hospital yang anda pilih.

Anggaran kos pembedahan sista di Indonesia menelan belanja sekitar Rp 24.5 juta. Bayaran ini tidak termasuk kos lawatan ke doktor semasa dimasukkan ke hospital.

Untuk biaya pembedahan menggunakan teknik laparoskopi, harganya berkisar antara Rp 24 hingga Rp 60 juta rupiah.

Sekiranya anda pesakit BPJS, anda boleh melakukan pembedahan sista secara percuma tanpa dikenakan sebarang bayaran sepanjang anda mengikuti prosedur dengan betul.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!