Kesihatan

Adakah benar tembikai pahit memberikan manfaat kesihatan untuk Miss V?

Selain dikenali sebagai sayur, tembikai pahit atau yang mempunyai nama saintifik Momordica charantia juga disebut-sebut mempunyai manfaat kesihatan. Salah satunya adalah kelebihan tembikai pahit untuk miss V.

Adakah itu benar? Di Indonesia sendiri, nampaknya anda tidak biasa dengan manfaat tembikai pahit ini. Tetapi nampaknya di beberapa tempat, banyak yang percaya bahawa tembikai pahit mempunyai manfaat untuk kesihatan vagina.

Baca Juga: Penggunaan Torpedo Kambing Boleh Meningkatkan Vitalitas Lelaki, Benarkah?

Kelebihan peria untuk miss V

Khasiat tembikai pahit telah diketahui sejak lama dan digunakan dalam pelbagai ubat tradisional. Tetapi di beberapa tempat, banyak yang menyebutkan manfaat pahit tembikai untuk miss V. Walaupun dalam beberapa kajian, faedah ini sering disebut.

Malah sebuah jurnal menyebutkan pelbagai faedah melon pahit untuk miss V di beberapa negara. Apakah faedah ini? Dan negara mana yang mengiktiraf faedah ini?

Lumayan dalam perubatan tradisional

Beberapa negara yang menggunakan tembikai sebagai ubat termasuk Brazil, Cuba, India, Nikaragua, Panama, dan Peru. Di Brazil terdapat pelbagai kegunaan melon pahit dari sudut etnomedikal.

Ethnomedicine adalah kajian atau perbandingan ubat tradisional berdasarkan sebatian bioaktif pada tumbuhan dan haiwan. Kemudiannya diamalkan oleh pelbagai etnik.

Dalam kes ini, terdapat beberapa faedah tembikai pahit untuk miss V yang dipercayai oleh orang Brazil, termasuk mengatasi:

 • Masalah haid
 • keputihan
 • Dan vaginitis. Vaginitis adalah keadaan yang menjadikan faraj gatal, keputihan berbau disebabkan oleh bakteria, kulat atau virus

Sebaliknya, tembikai pahit juga boleh digunakan untuk perkara lain yang masih berkaitan dengan pembiakan wanita. Seperti digunakan untuk membantu proses pengguguran dan meningkatkan libido.

Sementara itu, tidak seperti di Brazil, orang Kuba, India, Panaman dan Peru juga mempercayai manfaat tembikai pahit untuk miss V. Salah satunya adalah mengatasi masalah haid.

Semasa di India, selain menggunakan tembikai pahit untuk mengatasi masalah haid, ia juga digunakan untuk membantu pengguguran, sebagai kontraseptif, dan juga untuk merawat keputihan.

Malangnya, dari beberapa faedah ini, ia tidak disokong oleh penyelidikan saintifik. Namun, itu tidak bermaksud tembikai pahit tidak mempunyai khasiat yang dapat menyokong kesihatan. Kerana ternyata, terdapat banyak faedah lain dari tembikai pahit untuk kesihatan.

Kandungan tembikai pahit yang memberikan manfaat kesihatan

Kerana kandungan nutriennya, membuat tembikai pahit baik untuk kesihatan. Pare dikenali sebagai salah satu sayuran yang kaya dengan antioksidan. Berikut adalah kandungan nutrisi dan kebaikan lain yang terdapat dalam tembikai pahit.

Dalam setiap 94 gram tembikai pahit mentah mengandungi:

 • Kalori: 20
 • Karbohidrat: 4 gram
 • Serat: 2 gram
 • Vitamin C: 93 peratus daripada jumlah harian yang disyorkan
 • Vitamin A: 44 peratus daripada jumlah harian yang disyorkan
 • Folat: 17 peratus daripada jumlah harian yang disyorkan
 • Potasium: 8 peratus daripada jumlah harian yang disyorkan
 • Zink: 8 peratus daripada jumlah harian yang disyorkan
 • Besi: 4 peratus daripada jumlah harian yang disyorkan

Selain dari yang telah disebutkan, tembikai pahit juga merupakan sumber katekin yang baik, asid gallic, epicatechin dan asid klorogenik, yang merupakan sebatian antioksidan yang kuat. Di mana kandungan antioksidan dapat membantu melindungi sel dari kerosakan.

Khasiat tembikai pahit untuk kesihatan

Kandungan nutrisi yang disebutkan di atas menjadikan pahit melon sebagai sumber makanan yang memberikan banyak faedah, termasuk:

 • Baik untuk mencegah penyakit, pembentukan tulang dan penyembuhan luka, kerana mengandung vitamin C.
 • Membantu meningkatkan kesihatan dan penglihatan kulit kerana kandungan vitamin A.
 • Baik untuk pertumbuhan dan pengembangan kerana mengandungi sejumlah mineral seperti zink dan zat besi, serta folat.
 • Membantu mengurangkan gula dalam darah, yang terbukti melalui penyelidikan.
 • Mempunyai sifat melawan kanser, seperti yang dibuktikan dalam kajian tabung uji.
 • Menurunkan kadar kolesterol dan boleh menyokong kesihatan jantung.
 • Boleh membantu menurunkan berat badan.

Baca juga: 9 Khasiat Jus Pare untuk Kesihatan yang Perlu Anda Ketahui

Kesan sampingan labu pahit

Walaupun mempunyai faedah, makan tembikai terlalu banyak juga boleh menyebabkan kesan sampingan. Labu pahit dikaitkan dengan cirit-birit, muntah, dan sakit perut. Labu pahit juga tidak digalakkan untuk wanita yang sedang hamil, kerana kesan jangka panjang tidak diketahui.

Kerana mempunyai kesan pada gula darah, anda harus berjumpa doktor sebelum memakannya jika anda mengambil ubat penurun gula darah, ya.

Jadi, itu adalah beberapa faedah melon pahit yang telah terbukti secara saintifik, ya. Walaupun memang ada banyak negara yang mempercayai faedah labu untuk miss V, banyak bukti masih diperlukan untuk menguatkan tuntutan ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!