Kesihatan

Memasak Telur Sihat dan Kebaikannya untuk Tubuh

Telur adalah salah satu makanan kaya nutrien dengan harga yang rendah. Tetapi cara telur dimasak boleh mempengaruhi pemakanannya.

Memasak telur menjadikan protein di dalamnya lebih mudah dicerna. Ia juga dapat menjadikan vitamin biotin lebih cenderung digunakan oleh tubuh. Itulah sebabnya penting untuk memasak telur sebelum memakannya.

Cara memasak telur dengan sihat

Berikut adalah beberapa cara memasak telur yang paling sihat dan popular. Kaedah memasak telur berikut juga boleh digabungkan dengan makanan sihat yang lain.

Telur rebus dengan cengkerang

Anda boleh merebus telur secara langsung dengan tempurung. Rebus telur dalam periuk air mendidih selama 6 hingga 10 minit, bergantung pada bagaimana anda mahu.

Semakin lama anda merebus, telur akan semakin sukar. Ini adalah salah satu kaedah termudah untuk memasak telur.

Telur rebus

Anda juga boleh mendidih tanpa cengkerang. Anda hanya perlu memecahkan telur dan memasukkan isinya ke dalam periuk air mendidih, sekitar 71 hingga 81 darjah celcius. Masak telur di atas api selama 2.5 hingga 3 minit.

Telur goreng

Gunakan sedikit minyak untuk menggoreng telur. Panaskan minyak yang telah dituangkan ke dalam kuali. Kemudian pecahkan telur dan masukkan ke dalam kuali.

Masak telur tanpa mengubah bentuknya, dengan kuning telur utuh. Masak hingga dimasak ke dalam pinggan telur yang biasa dikenali sebagai tulang rusuk.

Omelet

Ini adalah hidangan yang hampir sama dengan telur goreng. Perbezaannya adalah memecahkan telur dan memasukkannya ke dalam bekas terlebih dahulu. kemudian pukul telur, kemudian masukkan ke dalam muka panas yang telah diberi minyak.

Telur hancur

Kaedah lain yang mudah untuk memasak telur adalah telur hancur. Pukul telur dan masukkan ke dalam wajan minyak panas. Kacau telur dan masak dengan api kecil hingga telur masak.

Anda juga boleh memanggang telur di dalam ketuhar dan menghidangkannya dengan makanan sihat yang lain.

Kebaikan memasak telur

Seperti yang telah disebutkan, memasak telur akan menjadikan nutrien di dalamnya lebih mudah dicerna oleh badan. Antaranya:

Protein

Penyelidikan menunjukkan bahawa telur yang dipanaskan lebih mudah dicerna.

Ini diduga kerana panas menyebabkan perubahan struktur protein telur, menjadikannya lebih mudah dicerna.

Kerana dalam telur mentah, sebatian protein besar terpisah antara satu sama lain dan digabungkan dalam struktur yang rumit dan berpintal.

Semasa protein dimasak, haba memutuskan ikatan lemah yang menyatukannya. Protein kemudian membentuk ikatan baru dengan protein lain di sekitarnya. Ikatan baru ini menjadi lebih mudah untuk dicerna oleh badan.

Biotin

Telur adalah sumber biotin yang baik. Biotin adalah nutrien yang diperlukan ketika tubuh memetabolisme lemak dan gula. Nutrien ini juga dikenal sebagai vitamin B7 atau vitamin H.

Dalam telur mentah, protein yang disebut avidin mengikat biotin. Jadi ia tidak boleh digunakan oleh badan. Tetapi setelah memasak, perubahan struktur protein menjadikan biotin cenderung diserap oleh badan.

Memasak juga membunuh bakteria pada telur

Memasak telur memusnahkan bakteria berbahaya. Ini menjadikannya lebih selamat untuk dimakan.

Makan telur mentah boleh menyebabkan keracunan kerana kehadiran bakteria. Terutama bagi orang yang berisiko tinggi seperti bayi, kanak-kanak, wanita hamil dan warga tua.

Sekiranya anda ingin makan telur mentah atau matang, ingatlah untuk:

  • Simpan telur di tempat yang sejuk dan kering seperti di dalam peti sejuk
  • Bersihkan tangan anda dan pastikan menggunakan perkakas bersih semasa memasak telur separuh rebus
  • Elakkan menggunakan telur yang telah disimpan terlalu lama. Atau semasa anda membelinya dari pasar raya, pastikan anda menggunakannya sebelum tarikh yang ditentukan

Petua ketika memasak telur

Memasak telur sememangnya dapat menjadikan protein dan biotin lebih mudah diserap dan dicerna oleh badan. Tetapi memasak telur juga boleh merosakkan nutrien lain.

Kajian menunjukkan bahawa telur memasak dapat mengurangkan kandungan vitamin A sekitar 17 hingga 20 peratus. Selain itu, jumlah antioksidan juga berkurang ketika telur dimasak.

Kaedah memasak seperti mendidih, menggoreng dapat mengurangkan jumlah antioksidan tertentu sebanyak 6 hingga 18 peratus.

Cara untuk mengatasi ini adalah dengan memasak dalam jangka masa yang lebih pendek. Secara keseluruhan, mengikut apa yang ditulis dari Garis Kesihatan, masa memasak yang lebih pendek, termasuk pada suhu tinggi, terbukti dapat mengekalkan lebih banyak nutrien.

Selain itu, anda juga perlu berhati-hati dalam menggunakan api ketika memasak telur. Kerana menggunakan api yang tinggi dapat mengoksidakan kolesterol pada telur. Ini dianggap mempengaruhi tahap kolesterol dalam darah.

Walaupun tidak ada yang secara langsung mengaitkan pengoksidaan ini dengan peningkatan risiko penyakit jantung.

Rujuk masalah kesihatan untuk ibu dan keluarga melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found